Tesla прекрати покупките на коли с биткойни

Причината са опасения свързани с климатичните промени
13 май 2021 10:00, Ния Христова
60
Tesla прекрати покупките на коли с биткойни
Снимка: БГНЕС
Tesla прекрати покупките на превозни средства с помощта на биткойни. Причината са опасения за климатичните промени, заяви нейният изпълнителен директор Илон Мъск в туит, съобщи БГНЕС.
 
Биткойнът падна с повече от 10% след туит, а същевременно поевтиняха и акциите на Tesla.
 
Природозащитници и инвеститори се възмутиха от съобщението на компанията през март, че ще приеме криптовалутата като платежно средство.
 
През февруари производителят на електрически автомобили разкри, че е купил биткойни на стойност 1,5 млрд. долара.
 
Но в четвъртък се отказа от предишните си коментари.
Още по темата
 
"Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива", написа Мъск.
 
"Криптовалутата е добра идея, но това не може да идва за сметка на големи разходи за околната среда."
 
Той обясни още, че производителят на електромобили няма да продава своите биткойни и възнамерява да използва крипртовалутата за транзакции веднага щом минната промишленост премине към използване на по-устойчива енергия.
 
Пазарните анализатори виждат този ход като опит на Tesla да успокои опасенията на инвеститорите, които са фокусирани върху изменението на климата и устойчивостта.
 
"Но един циник може да предположи, че това е просто поредният ход на Илон Мъск да повлияе на пазара на криптовалути, както той правеше толкова много пъти", каза Джулия Лий от Burman Invest .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито. Баче ви Мъск затваря шорта с няколкостотин милки за зор заман.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме че пазарната капитализация на Биткойна като "актив" е близо 1.4 трилиона $ или на второ място след златото с 10.6 трилиона долара,което ще рече че твърде много "шарани" има закачени на въжето!
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то няма как да приемаш фирмени плащания във валута било и виртуална ако нямаш фирмена сметка в съответната валута. Сега за неразбиращете потърсете информация как се прави фирмена сметка и какви са изискванията за това и помислете дали е възможно да си платиш данъците към бюджета във валута, която не е призната от държавата!
44
0
 
5
 
! Отговори
До Чебурашка преди 2 години
Това "никога" няма ка да го твърдиш,Тесла обявиха продажбите си на автомобили в Биткойни,колко и на каква стойност сделки има сключени няма как да знаеш нито ти нито аз!
43
0
 
0
 
! Отговори
заплес преди 2 години
АРИТМЕТИКА: Цена на една тесла ~1.1 битк.Всичките 500 000 да ги купят с криптовалутата, това са 2.97% от 18.5млн. Около 215 KWh за копаене на 1 битк.: 550000битк х 215 = 118 250 000 KWh. Огромно число, само че равно на 0.11825 теравата. (трв)САЩ произвежда около 801 трв. през 2012г., а 0.11825 трв са само 0.015% от енергийното им производство. "Но един *** може да предположи...." Да, предположих:)
42
8
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
Никога, АМА НИКОГА, тесла НЕ се е продавала в биткойни. Осъзнайте го И СПРЕТЕ! Това беше лъжа, Никой до ден днешен НЕ Е КУПИЛ ТЕСЛА с биткойни. Това което Мъск прави е превалутиране на биткойните в долари на место, и след това сделката е в ДОЛАРИ! на фактирата, в гаранцията, в отчета, в документите, в засраховката пише сумата В ДОЛАРИ! Да бехте проверили тая лъжа, отдавна я има експозната в интернет че е лъжа! Покупко-продажбата е в ДОЛАРИ реално!по3драви отСиднейАавстралияя
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биткойна го измислиха за да могат да се перат лесно мръсните пари на бандитите. Банките не могат да регулират тази валута и да я следят. Мъск е един от най-големите перачи на пари за престъпните босове.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С този ход Мъск доказа, че е най-обикновен лицемер и част от статуквото, колкото и да се опитват да му изграждат образ на готин и алтернатива. Накупи милиарди в биткойн, изчака цената да се качи и изведнъж се загрижи за околната среда, за да я смъкне, че да може да си купи още с отстъпка. А в същото време поддържа хайпа на бавноразвиващите се с доджкойна.
39
2
 
5
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Много забавна статия и ще по-забавни коментари. Лицемерът Мъск пак манипулира пазара, а дребните хорица се вълнуват и дават мнение... Да е казал, че си е продал торбата с Биткойн за 1.5 млрд. дето я купи? Мъск е новият Бъфет на спекулативния пазар. Нека почне да приеме Doge като толкова говори. Ама не го прави нали. Пък и неговите коли Тесла и акции - ето това е балон! Вижте колко коли на година продава Тесла и колко Фолксваген! Информация за масите и информация за класите...
38
1
 
5
 
! Отговори
bb преди 2 години
Спрял ама смятал да си ги запази оти можало да стане основна валута.Загрижен бил за природата е у Боливия е..... м...та. За литий,
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз като Мъск , няма да си продам колата срещу биткойн
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то според биткойн експерт-ентусиастите от бития кон може само и единствено да се печели.Остават само два въпроса: Всички ли ще печелят и най-вече докога...
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъск има информация , която е достъпна само за китовете, така , че е нормално да излезе от криптото
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пада до 30 000 , връща до към 47 000 , след това рязко надолу , по моите сметки под 12 000 , но може и по надолу
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните промени, ама друг път. Това е оправданието на Мъск за бързият провал на начинанието "биткойн". Просто този път съвсем превари манджата!
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква стана тя? Великият"инвеститор и иноватор"се оказа чиста проба поредният Скакалец,опосква всичко до което се докосне и после изчезва!
31
0
 
23
 
! Отговори
Дп 29 преди 2 години
То и животът е една игра..Работиш по 8 часа на ден... и изведнъж - пуф - минат 40-50 годиниАма, че си се гърбил, че си страдал, че си се лишавал, че не си си виждал децата, че си спестявал от какво ли не, за да си купиш нещо ново....Докато спекуланти са си вели ... живота по островите...Work smart, not hard
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самия факт , че толкова ценно нещо се продава срещу мразените долари казва всичко !
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чувате ли свистенето на въздуха? балона май съска
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14И щастлив ли си? Това честни пари ли са да печелиш от спекулации. Такива хора като теб съвсем губят реалността и живеят във филм. Както лесно печелиш, така лесно можеш всичко да загубиш. Това е една игра.