Върховният съд на САЩ прекрати делото срещу Nestlé USA и Cargill

Шестима мъже от Афирка твръдят, че са били принуждавани да работят като роби
18 юни 2021 13:17, Ния Христова
18
Върховният съд на САЩ прекрати делото срещу Nestlé USA и Cargill
Снимка: БГНЕС
Върховният съд на САЩ взе решение, че хранителните гиганти Nestlé USA и Cargill не могат да бъдат съдени за заробване на деца в африкански ферми, откъдето купуват какаото си, пише БГНЕС.
 
Шестима мъже от Африка твърдят пред американските магистрати, че са станали жертви на трафик в Мали и са били принудени да работят като роби във ферми за какао в Кот д'Ивоар.
 
Те твърдят още, че и двете компании подкрепят търговията с хора и по този начин да могат да поддържат ниски цените на какаото.
 
Съдът отсъди с 8 срещу 1 гласа, че групата няма основание за обвинение срещу двата промишлени гиганта, тъй като престъплението е извършено извън САЩ.
 
Около 70% от какаото в света се произвежда в Западна Африка и голяма част от него се изнася за Америка.
 
Смята се, че над 1,5 милиона деца работят във ферми за какао в Кот д'Ивоар и Гана, според доклад, публикуван от Министерството на труда на САЩ през 2020 година.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако имате нефт, значи нямате демокрация". Е, там няма нефт, значи си имат демокрация.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежка е съдбата на африканските колонии. Навремето колонии на държави а сега колонии на фирми. Една позната ходи в Кот д'Ивоар и беше втрещена. Страната на практика е собственост на Нестле. Цялата икономика се притежава директно от тях. Хората са държани в мизерия нарочно. Ядат само ориз и едни път в седмицата могат да си позволят пилешко бутче(1 на цяло семейство) на цена 25 евро килото. Вода и ток само в столицата.
10
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Глидам, някакъв неграмотен цър'вул минвал коментара ми за швейцарските ценности.Факт е, че швейцарците (и не само) са ботати, защото са безскрупулни.
9
2
 
6
 
! Отговори
Тя работата ясна! преди 2 години
"тъй като престъплението е извършено извън САЩ." - то по тази причина САЩ си правят каквото си искат извън границите си.
8
0
 
17
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
Интересно отсъждане. Иначе могат да си пъхат гагата навсякъде по света с предлог човешки права и демокрация, но когато трябва да осъдят и глобят тяхни бизнес мастодонти....било извършено извън USA :)
7
2
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
При комунизма на демократите децата ще бачкат да издържат тъмните.' Всичко е ок.'
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Темида зад океана дава урок по "правосъдие" - ако е да хванат някоя кокошка от кол център, веднага тръгват екстрадиции и хич не им пука къде е извършено деянието. Ама сега нали са наште *** синове, неее бе няма нищо нередно
5
1
 
16
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
То затова Темида има превръзка на очите. Няма справедливост а има кой плаща за по-добро правосъдие :-)
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ни имтересува какво става на 10000км? Или така са ви наредили годподарите отвъд океана
3
3
 
10
 
! Отговори
Черепче преди 2 години
Ами то и на Божков мръсните пари за престъпления извън Щатите, ама му налагат санкции, с Пеевски е същото, световния шериф нещо мери с много различни аршини... ама щом е в Африка, тия там нека опъват каиша... Хамериканско лицемерие...
2
1
 
25
 
! Отговори
Планета Земя 2021 преди 2 години
Имаш ли мултинационална компания с милиарди долари печалба, значи имаш лиценз за роби, убийства, замърсяване и каквото си пожелаеш.
1
8
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Браво на президента Радев, че с поемането на властта даде такъв тласък и ентусиазъм на всички прогресивни хора по света! Браво!