Фармацевтични гиганти ще платят $26 млрд. обезщетения

В САЩ е постигнато споразумение по дела по кризата с опиоиди
22 юли 2021 15:22, Елка Василева
12
Фармацевтични гиганти ще платят $26 млрд. обезщетения
Снимка: архив, БГНЕС

Американски фармацевтични гиганти ще платят 26 милиарда долара, след като беше постигнато споразумение по федерални дела по кризата с опиоиди в страната.

Споразумението е по около четири хиляди дела срещу четири компании, заведени във федерални и щатски съдилища, предаде БНР.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че споразумението е било постигнато след продължили с години преговори.

„Това няма да върне изгубен живот, но ще предотврати случването на такава трагедия отново,“ каза Джеймс.

Кризата с опиоидите, която е свързана пристрастяването към тях, е отнела живота на над 500 000 души в Съединените щати през изминалите 20 години. Опиоидите са болкоуспокояващи вещества, които се съдържат в предписани лекарства и в наркотици, продавани по улиците.

Не е ясно дали след постигнатото споразумение ще се стигне и до повдигане на криминални обвинения.

Два от щатите завели дела - Вашингтон и Западна Вирджиния, разкритикуваха договореното и заявиха, че ще продължат съдебните процеси.

Споразумението е било постигнато с три дистрибутора – "МакКесън", "Кардинал Хелт" и "Америсоурс Бъргън" и производителя "Джонсън енд Джонсън". Дистрибуторите са обвинени, че са неглижирали системата за пратки и са позволявали стоката да попадне в нелегални канали, докато "Джонсън енд Джонсън" са обвинени в омаловажаване на риска от пристрастяване при маркетинга на опиоиди. Компаниите отричат тези обвинения.

"Джонсън енд Джонсън" са се съгласили да платят 5 милиарда долара в рамките на девет години и да спрат с продажбата на опиоиди в страната, докато трите дистрибутора са се съгласили да платят 21 милиарда долара за период от 18 години и поемат ангажимент да изградят система, която да позволява следене на пратките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИ ТЯ ДРОГАТА НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ БЕ УЗАКОНЕНА В САЩ ВЕЧЕ ЗАСОН НЕЯ ЛОВИ СПОКО
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕ ТО КРАВАРИТЕ БЕЗ ДРОГА ЩЕ УМРАТ АМИ СЕГА
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако повечето хора имаха пари за адвокат щяха да платят още повече обезещетения.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дела, влачени с години, като загиналите са около половин милион. Интересно, когато някой ден се докаже, че за насадената пандемия, пак същите са виновни с подкрепата на много правителства, дали ще има някакви глоби? Хубавото е, че първоначалният страх отмина и се разбра пъкленият план на ционистите. Дано в най-скоро време престане този геноцид над човечеството.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте "Престъплението на века" документален филм в две части по ХБО ГО. Разказва се точно за фармацевтичните компании и свинщините, които са вършели с платените лекари за да се купува повече опиоиди.
5
0
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Първо ще трябва да докажеш, че ваксината е убила човека... А и почти никой не се изследва преди ваксиниране. Например хипертоник вдига още по-високо кръвно 2 седмици след ваксиниране и умира,... От ваксината ли е умрял или от инфаркт...?
4
2
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
5 млрд. а? Че то сега от ваксините зеха 100 пъти по толкоз! А може и повече да са взели! Така, че няма ко да ги жалим! Те тия 5 млрд. са ги изкарали вече!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче за ваксините няма да дадат и цент. Освен ако сте ваксинирани без да сте подписали декларацията за информирано съгласие.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното доказателство, че може да умрете от всичко, което не е... ваксина...
1
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредното доказателство че западните компании мислят само за печалба а не за здравето на хората,след време ще има и дела заради ковид ваксините