САЩ: В РС Македония преследват критици на правителството

Оценките за корупция са още по-сериозни
Обновена: 25 юли 2021 14:20 | 25 юли 2021 14:20, Ния Христова
18
САЩ: В РС Македония преследват критици на правителството
Снимка: БГНЕС
"Въпреки сериозните обвинения за корупция във властта, в Република Северна Македония се преследват политически непокорните и "дребни риби". За това предупреждава Държавният департамент на САЩ в нов доклад, пише БГНЕС.
 
"Въпреки че правната рамка е до голяма степен в съответствие с международните стандарти, корупцията е постоянен проблем. Правителството генерално прилага законите, но има много индикации, че някои длъжностни лица участват в корупционни дейности. Transparency International класира Македония на 111-то място от 180 държави в своя Доклад за възприятие на корупцията за 2020 г., което е с пет места по-лошо от предходната година и на 13-то място в сравнение с 2018 г.", се казва в представянето на доклада.
 
Оценките относно корупцията са още по-сериозни.
 
"Антикорупционните закони от време на време се прилагат лошо и преследват избирателно правителствени критици и дребни нарушители. Има сериозни обвинения за корупция в полицията, съдебната власт и много други сектори. Някои от обвиненията обхващат висши служители от всички дялове на политическия спектър, като такива за непотизъм и конфликт на интереси", сочи докладът на Държавния департамент, цитиран от "Република".
 
За доклада на Transparency International Македония е класирана на 111-то място в историята, а Държавният департамент казва, че това се дължи на "липсата на правителствени мерки за борба с корупцията и конфликта на интереси в публичната администрация" и че "е довело до публично недоволство и натиск" за подобряване на ситуацията.
 
Докладът посочва още, че често се срещат твърдения за непотизъм при възлагането на обществени поръчки и че правителството не е осигурило защита на НПО, разследващи случаи на корупция.
 
"Много компании, опериращи в Македония, включително американски, посочват корупцията като проблем при възлагането на обществени поръчки и в съдебната система", се казва в доклада, който има за цел да информира чуждестранни компании, заинтересовани да инвестират в Македония.
 
Докладът критикува практиката за прокарване на закони по съкратената процедура, която не позволява правилен дебат. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
4
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 години
Герболизача "АНОНИМКО" по-долу мошно КВИ,ЧИ, балсам за ушите ни!
13
10
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
А в ЕС ,наследник на СССР ще има задължително ваксиниране ,въпреки волята на хората.После и други извращения.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В република Сталинска македония преследват ....критиците на властта , а република на Берия - .... направо ги затварят за по 24 часа, ако са казали нещо на криво за резидента.
11
1
 
5
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Ния, слънце, знаеш ли какво значи 'непотизъм'?! Има си български думи за това (вероятно от турски произход:))
10
1
 
26
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 години
По корупция 111място...по наглост 1во място...
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в германия отдавна ги ликвидираха...
8
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България също преследват критикуващите правителството на руския човек Радев, но САЩ мълчат за репресиите на Рашков.
7
5
 
14
 
! Отговори
Ако преди 2 години
политическите кръгове в САЩ се отърсят от партийните си интереси,обслужващи външната политика на Щатите,ще прозрят,че много от мантрите им почиват върху изкривена или невярна информация.А като ти е крива информацията,как може на нейна база да вземаш правилни решения?Водени от желание да вкарат РСМ в ЕС на всяка цена,за да не я оставят на други желаещи,те ни натискат,но после ние ще сърбаме забърканата от тях попара.РСМ категорично не отговаря на изискванията за членство в ЕС.Ние ще решим.
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в САЩ направо ги разстрелват.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 - Македонците си имаха референдум. Но ги домързя да гласуват.
4
1
 
42
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
Хората са прави- властите в "Македония" ще преследват човек,носещ фланелка с Българското знаме а сърбин,решил да вземе бизнеса на американец ще го превъзнасят!
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиндостанци, кой направи цветна революция в Македония, кой назначи правителството на Зайко след преврата и кой смени името на страната? Не е ли този същият, който сега реве, че в РС Македония преследват критици на правителството?
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН Хитлер ги гори във ВСВ.
1
17
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЯРНО Е, НО НЕ Е КАТО В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КЪДЕТО ГИ ОТВЕЖДАТ , ЗАКЛЮЧВАТ И ИЗГАРЯТ ЖИВИ В КРЕМАТОРИУМИ!