Шефът на ЦРУ във Виена отстранен заради Хаванския синдром

Той проявил безчувственост към десетките случаи
24 сеп 2021 14:22, Елка Василева
28
Шефът на ЦРУ във Виена отстранен заради Хаванския синдром
Снимка: архив, БГНЕС

Централното разузнавателно управление /ЦРУ/ е отстранило от длъжност своя представител във Виена, който е обвинен, че не е взел насериозно случаи на мистериозния Хавански синдром в екипа му и в посолството на САЩ в Австрия.

Десетки случаи на синдрома при агенти на ЦРУ, дипломати и техните семейства са били констатирани във Виена неотдавна, но представителят на ЦРУ там е приел скептично твърденията и е проявил безчувственост, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Засега ЦРУ нито е потвърдило, нито е отрекло информацията.

За първи път за Хавански синдром се заговори през 2016 г. сред американски дипломати в Куба. Те започнаха да се оплакват, че не се чувстват добре. Аферата излезе наяве през 2017 г., когато Доналд Тръмп отзова голяма част от американските дипломати в Хавана.

Още по темата

Над 20 американски правителствени служители и членове на техните семейства бяха засегнати от синдрома в периода края на 2016 г. - май 2018 г. Канадски дипломати също са били засегнати. През 2018 г. сходни симптоми се появиха при десетина американски дипломати в Китай. Случаи бяха регистрирани после в Германия, Австралия, Русия, Тайван и дори във Вашингтон.

Още през юли "Ню Йоркър" съобщи за над 20 случая във Виена от началото на годината. През този месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пък каза, че около 100 агенти на ЦРУ и техните семейства са сред 200-те американски представители, поразени от Хаванския синдром.

Засегнатите дипломати страдат от проблеми с равновесието, от световъртеж, от проблеми с координацията, с движението на очите, те изпитват безпокойство, раздразнителност и са жертви на така нареченото "когнитивна мъгла". При някои от тях са били диагностицирани дори мозъчни лезии.

Според доклад на Американската академия на науките енергията, насочена от радиовълни, е вероятна причина за тези симптоми.
Някои американски представители дори заподозряха страни като Русия, че може да са замесени.

Визитата на американския вицепрезидент Камала Харис във Виетнам в края на август бе забавена с няколко часа от анормален здравен инцидент, сигнализиран от американското посолство в Ханой, като се заговори тогава отново за Хавански синдром.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Феликс преди 2 години
Според описанието Байден страда от хронична форма на упоменатия синдром - две думи не може да свърже горкия, сложете му срочно шапчица от фолио!
20
1
 
7
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 2 години
Тия от ЦРУ-то да не са пребозали ,че да имат мнозъчни лезии и да им се вие свят по време на махмурлука...?То и байДЪН има мозъчни лезии а *** си го дъндуркат в Белия дом.
19
1
 
9
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
А ЦРУ ваксина има ли за тая болест?
18
2
 
3
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 2 години
Альоууу ...ЦРУууу...пратете заболелите в Аушвиц на лечение...
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започна в Хавана и сега пандемия по целия свят.СЗО какво каза?Локдаун на САЩ.Да седят вкъщи,може светът да се кротне и току виж войните спрат.
16
1
 
7
 
! Отговори
Не е случайно ... преди 2 години
И що така само по цереуйците и по щатските дипломати върви тоя синдром? Да не би нещо като им набиват за подготовка служебно в главите "правилната" информация за Русия да им бъзват мозъчните центрове? Чипче нещо ... А този шеф във Виена устойчив, запазил си здравия разум и, разбира се, гит!
15
1
 
4
 
! Отговори
В преди 2 години
Поздрави
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мястото на звездичките от номер 14 трябваше да пише Е.л.ка.
13
1
 
5
 
! Отговори
BAI SCHILE преди 2 години
be napravo sie luda krava i lovi samo kravari nema ko
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, а какво е това мозъчни лезии?
11
2
 
10
 
! Отговори
333 преди 2 години
Той проявил безчувственост към десетките случаи - с което доказал съпричастността на ЦРУ и Тайните служби....
10
2
 
12
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
В България си страдаме от този синдром от как ни има
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ваксинирани ли са? Питам за един преятел.
8
3
 
16
 
! Отговори
Люско преди 2 години
Малее, сега го вденАх! Знам и кой го прави! Кака Сийка, магазинерката! Продава ми всеки ден по две шишета Хаванска сливова - 1.5 литра. Тя е! Как се е добрала до Виена не знам. Но сливовата си я бива, така, че ги разбирам американетата.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, аз си нося шапка с алуминиево фолио нощно време. Майтап няма. И мобилните телефони яко облъчват.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можели са да се защитят съвсем елегантно с цедката за спагети. Слагаш я като шапка и имаш Фарадей.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин, извини се бе!
4
1
 
13
 
! Отговори
РадиоН преди 2 години
Майтап, Уили! Като се напие бай Пешо ги има същите синдроми. Оръжието се нарича Двойно препечена домашна. Избирателно е. Иначе - все едно двама да седят, един да го облъчва кулата на Копитото, а другия не! Физиката май не застъпена в САЩ в средните училища.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са им били инжеция с магнити преди това, вълните са като печка и сваряват мозъка. 5джи също са радиовълни и може да са опасни за боцканите с графен.
2
5
 
14
 
! Отговори
Американска Боза преди 2 години
Да бе, защото радиовълните не могат да бъдат засечени??? Немците още през ВСВ засичаха радиопрелаватели с пеленгатори.