Задава ли се срив на доставките на стоки и в САЩ?

Товарни кораби се струпват в най-натоварения пристанищен комплекс в САЩ
17 окт 2021 08:50, Красимир Ангелов
84
Задава ли се срив на доставките на стоки и в САЩ?
Снимка: БГНЕС

След безпрецедентната криза на доставки на храни и горива, с която се сблъска Великобритания и която доведе до липса на горива по бензиностанциите и на храни по магазините, подобен проблем се задава и в САЩ, съобщава Скай нюз.

Струпването на товарни кораби в най-натоварения пристанищен комплекс в САЩ - край Лонг Бийч, Калифорния, показват реалния размер на задаващата се криза в глобалната верига на доставки. Според експерти е малко вероятно тя да не удари САЩ, а продължителността й вероятно ще до следващото лято.

Президентът Джо Байдън вече разпореди разтоварването на корабите да премине в денонощен режим, като така ще спомогне за облекчаване на всички по веригата. Според изпълнителния директор на пристанището в Калифорния тази стратегия е временно решение на кризата в краткосрочен план, но занапред логистиката на храни и горива в световен мащаб се нуждае от преосмисляне.

Лонг Бийч и съседното пристанище на Лос Анджелис са двете най-натоварени в САЩ, а вече седмици наред корабите с контейнери - някои с по 70 наведнъж, са принудени да чакат на котва в морето .

Постпандемичният скок на търговията, съчетан с недостиг на работна ръка, създаде много работа на логистичните центрове, които не смогват да отговорят на търсенето на продукти. Не е и тайна, че много от проблемите, пред които е изправена индустрията на веригата за доставки в САЩ, са същите като тези, наблюдавани във Великобритания и Европа: има недостиг на шофьори на камиони и забавянията, причинени от закъснението, са твърде скъпи на собствениците на транспортни фирми.

С наближаването на празничния сезон в САЩ и бизнесът, и клиентите се изнервят поради възможността да заварят празни рафтове по магазините.

Някои големи търговци на дребно в САЩ обмислят да наемат собствени кораби с по-малък обем контейнери, за да могат да разтоварват в по -малки пристанища. Това, обаче, ще оскъпи цените на стоките им, а крайният потребител ще купува стоки на много по-високи цени, пише БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи дали се задава? Това е планирано още от самото начало, блокирането на стоките е част от планираното унищожаване на средната класа, а пЛандемията е начина по който ще го изпълнят.
54
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Ужас,как ще живеят хората там? Нямало да има черен хайвер и шампанско!
53
0
 
3
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
До програмист и ИТ архитект. Дървета е имало преди да има компютри и ще ги има след като няма да има компютри. А защо няма да има компютри не ме питайте, и да ви обясня, нямате капацитет да го разберете....... Шегичка!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"САЩ са затворен пазар с изключително вътрешно производство и потребление" - Пълни глупости! Колко точно от стоките се произвеждат в САЩ показва добре опашката от кораби на пристанищата им и интензивния трафик на самолети.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди всяка Коледа е така. Чакаш със седмици да ти пристигне стоката от Китай. Пък после ми твърдите че не сте зависими от комунистите.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марксистите дойдоха на еласт в САЩ и докараха дефоцити в магазините и режом на тока, за има няма 8 месеца! Уникални са в съсипеането на икономиката. А забравих. Напечатаха ноеи 8 трилиона долара. Да, за по-малко от година направиха дълг, колото Тръмп за 4, а Обама за 8 години. Красота!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПрограмистKakto e kazal velikiqt vojd Sedqschtiqt Bik parite ne se qdat programiste zapomni
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62Поживяха си, но времето им изтече. Запада ще бъде тор за Изтока. Бъдещето е на Китай, Русия, Индия, пък и на България, ако се държим за Русия, както Беларус.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПоживяха си, но времето им изтече. Запада ще бъде тор за Изтока. Бъдещето е на Китай, Русия, Индия, пък и на България, ако се държим за Русия, както Беларус.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година има подобни статии как Щатите няма да могат нещо си а те просто увеличават дълга и продължават да си живеят на кредит и мн км пука за ***
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След ковида е режисиран глад.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що е империалистически комунизъм, в който живеят Запада и САЩ? Безплатни или евтини хляб, зрелища и горива за Рим и народа на Рим, камшик и експлоатация на провинциите на Рим и робите на Рим.
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрат субсидирането на храната, ще умрат от глад като африканците.
42
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Западна Европа живеят в империалистически комунизъм.
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са затворен пазар с изключително вътрешно производство и потребление . няма да има никаква криза в доставките на хр.стоки .
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето стоки в САЩ си ги произвеждат сами, не чакат на внос.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До най-полсе....само храним китайските комунисти. вече ще е по-ефтино да се произведе тук. Хаха. И кой ще го произведе ТУК? Ти ли? А ще се съгласиш ли да бачкаш 8+часа на ден за паничка ориз? Я провери нашенските шивачки дето шият дрехите за световни макрки ТУК в БГ колко им плащат и в каква миизеррия живеят. Ти би ли се съгласил? Ама иначе много ти знае балалайката в коментарите.Производството е в Китай защото китайците бачкат яко за разлика от мърззеливия Запад със социалните им помощи....
38
6
 
4
 
! Отговори
Дедо Ристю преди 2 години
Да ми ядат шпековия салам тия от САЩ!
37
0
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 56. Романът Винету е от Карл Май и е писан в затвора където автора е излежавал присъда за фалшификация на документ(ти) ! Не е от Марк Твен . Вземете се ограмотете малко.
36
4
 
2
 
! Отговори
Let’s go Brandon преди 2 години
Благодарение на назначения картоф Байдън!