Трима на съд в САЩ, убили са невинен тъмнокож

Жертвата им тичал за здраве
18 окт 2021 11:31, Петя Славова
40
Трима на съд в САЩ, убили са невинен тъмнокож
Снимка: Pexels

Трима бели мъже в американския щат Джорджия ще бъдат изправени пред съда в понеделник по делото за убийството на чернокож мъж, който тичал за здраве, което предизвика възмущение в цялата страна и спомогна за протестите за социална справедливост през миналото лято.

Грегъри Макмайкъл, на 65 г., синът му Травис, 35-годишен, и съседът им Уилям Брайън, 52-годишен, са обвинени в убийство и нападение при утежняващи вината обстоятелства, след като са преследвали 25-годишния Ахмауд Арбери и са го застреляли по време на конфронтация през февруари 2020 г.

Бащата и синът следват Арбери с пикап, а Брайън ги следва със собствения си автомобил и заснема сцената. След пререкание Травис Макмайкъл открива огън и убива Арбери.

Тримата мъже твърдят, че са объркали бегача с крадец, действащ в района, и са се позовали на закон на Джорджия, който позволява на обикновени граждани да извършват арести.

Местните прокурори, за които дълго време е работил пенсионираният полицай Грегъри Макмайкъл, не са извършили никакви арести по случая в продължение на близо три месеца.

Едва след като видеозаписът от стрелбата изтече в интернет и беше широко разпространен в социалните мрежи, случаят беше предаден на щатската полиция и тримата заподозрени бяха арестувани и обвинени.

Смъртта на Джордж Флойд две седмици по-късно под коляното на бял полицай в Минеаполис разпали отново националния дебат за расовата справедливост и полицейското насилие срещу чернокожи американци, а Арбери се превърна в един от символите на последвалите национални протести под егидата на Black Lives Matter.

"Чернокожият мъж трябва да може да тича, без да се страхува за живота си", написа в Туитър президентът Джо Байдън на годишнината от смъртта на Арбери.

Очаква се подборът на съдебни заседатели да продължи няколко дни, като се има предвид интензивното медийно проучване на случая, предава БГНЕС.

Очаква се след това обвиняемите да пледират, че са действали при самозащита с твърдението, че Арбери се е съпротивлявал на законен арест.

Прокурорите ще настояват, че жертвата не е била въоръжена и че нищо не го свързва с поредица от кражби, извършени в квартала, в който той е тичал.

Бен Крамп, адвокат по граждански права, който е представлявал редица афроамерикански семейства в нашумели дела за полицейско насилие, заяви, че се надява съдът "да прозре тази тактика и да въздаде справедливост на Ахмауд и семейството му".

"Ако тези убийци се измъкнат без последствия, това ще изпрати послание, че линчуването на чернокожи мъже през 2021 г. не носи никакво наказание."

След смъртта на Арбери Джорджия прие закон, който налага допълнителни наказания за престъпления, мотивирани от омраза към раса, пол, сексуалната ориентация и други характеристики на жертвата.

Майката на Арбери е подала отделен граждански иск, в който иска обезщетение от 1 млн. долара от баща и сив Макмайкъл и Брайън, но и от местните власти, обвинени в опит да прикрият случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убития черняк скача на бой първи.Гледайте видеото,джурналята обслужват неолиберални интереси.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това само показва колко нездравословно и вредно е тичането
30
1
 
3
 
! Отговори
Защо трябвало преди 2 години
да го застрелват? В статията пише, че е убит "след пререкание".Интересно, убитият как ли е участвал в "пререканието?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво ще арестуват някой, ама защо трябва да го застрелват?!? Трима са, да го задържат докато дойде полицията!
28
0
 
5
 
! Отговори
Преди век преди 2 години
и половина северняците премахнали робството, но не върнали *** в Африка, (откъдето дедите им били докарани против волята им) за да възтържествува окончателно справедливостта.И на *** все светлозелените са им криви, но защо няма масова ДОБРОВОЛНА тъмнозелена емиграция към изцяло *** Хаити или Зимбабве примерно?
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът на САЩ спазва традициите си. За чужденеца традициите на САЩ са смешни, но те пазят завета на дедите си. Не трябва да ги съдим. Културата на всеки народ трябва да се пази.
26
3
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Има и записи от обажданията на хората до полицията няколко пъти.Полицията не е предприела нищо срещу грабежите и жителите решават сами да се защитават срещу крадците.Тези записи също бяха публикувани.Убийството косвено е предизвикано от бездействието на властите срещу престъпността.
25
1
 
10
 
! Отговори
Феликс преди 2 години
Според последното разпореждане в САЩ всички полицай се въоръжават с пейтбол с бели топчици. Според обновената процедура на задържане, подозреваемия се обстрелва обилно с пейнтбол до придобиване на приятен бял оттенък и чак след дова се застрелва с обикновенни куршуми.
24
1
 
20
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Предните седмици,преди убийството,чернокожи ограбват на два пъти новострояща се къща в това кварталче.Има ги записани на камера.Местните се организират и тези тримата са патрул за опазване на реда.Виждат,че убития бяга,казват му да спре,той бяга още по бързо.Преследват го с пикап и го настигат.Черният скача на бой и го застрелва възрастния бял.Има видео в тубата.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ЧЕРНИТЕ БЯГАТ ПО-БЪРЗО?ЗАЩОТО ТЕЗИ,КОИТО НЕ МОГАТ СА В ЗАТВОРА!
22
0
 
17
 
! Отговори
Let’s go Brandon преди 2 години
Съдилищата в САЩ вече работят само за престъпления,извършени от бели.Черните получават амнистия заради цвета на кожата си,под лозунга за Социална справедливост на правителството на Джо Байдън.Кога вестниците ще напишат за този абсурд и многобройните примери ?Например,че в Калифорния грабежи до 900 долара извършени от цветнокожи,автоматично не се преследват и наказват!И това е закон,приет преди 3 месеца.
21
10
 
6
 
! Отговори
До ? преди 2 години
Ти *** ли си? Ако чернокожи убият бял значи всички чернокожи трябва да бъдат убивани ли бе? Какво е виновен човекът, че е излязал да бяга? Кое дава право на тия селяни да го застрелват без съд и присъда? По твоята логика сега всички бели трябва да бъдат арестувани, защото тези тримата са извършили престъпление. Мисли преди да пишеш.
20
4
 
11
 
! Отговори
Невинен тъмнокож преди 2 години
Такова животно няма
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и на олимпиадите е така - белите са най-добри в стрелбата, а черните в бягането.
18
0
 
5
 
! Отговори
Let's go Brando преди 2 години
Нормално все пак говорим за най-развитата страна в света.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъмнокож по толерантно ли е от не гър?Защото означава едно и също в края на краищата!
16
0
 
11
 
! Отговори
очевидно преди 2 години
Тичането за здраве не винаги е здравословно...
15
0
 
28
 
! Отговори
? преди 2 години
А колко невинни бели са убити от чернокожи престъпници? Сред кой етнос престъпленията са най-много?Само чернокожи, ***, гейове и мигранти имат права, а останалите трябва да работят и да ги издържат.Стига вече!
14
1
 
16
 
! Отговори
Хюго Бос до 13 преди 2 години
При необолшевиките е така. Никога не съм си и представял, че точна САщ ще станат апологети на болшевизма и марксизма.
13
0
 
21
 
! Отговори
Док преди 2 години
Задокеанските ни приятели за пореден път преоткриват истина, позната ни от памтивека - белите се добри в стрелянето(Екатерина Дафовска, Весела Лечева), а цветните са добри в бягането(Карл Люис, Бен Джонсън).