Въпреки прогнозите - милениалите активно купуват имоти в САЩ

Смяташе се, че поколението Y ще предпочита да живее под наем
16 дек 2021 21:16, Анисия Иванова
9
Въпреки прогнозите - милениалите активно купуват имоти в САЩ
Снимка: БГНЕС

Години наред се смяташе, че поколението на милениалите (наричани още поколение Y, родени между 1981 и 1996 г.) ще са тези, които ще сложат край на всеобщото желание за притежаване на собствен имот. Повечето прогнози сочеха, че милениалите ще предпочитат да живеят под наем, да се местят често, като сменят работното място, както и адресната регистрация.

Изненадващо обаче от 2019 г. насам именно те са поколението, което най-много купува най-много недвижими имоти. В момента повече от половината заявки за ипотечни кредити в САЩ идват от представители на поколението Y, пише Wall Street Journal.

Фактът, че толкова младо поколение проявява сериозен апетит за закупуване на имоти кара и икономистите да бъдат спокойни, че търсенето на къщи и апартаменти ще остане силно през следващите години. Към момента средната цена на имот в САЩ е близо 354 000 долара през месец октомври, което почти рекордна стойност и е с 13% по-висока от тази през миналата година. Данните идват от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ. Последните месеци обаче огромното желание за закупуване на имоти спадна, като агенциите предполагат, че това се дължи на голяма част от потенциалните купувачи се отказват заради високите цени и недостатъчното предлагане. Икономистите прогнозират, че търсенето може да падне под настоящите нива. Причина за настоящото положение може да бъде и пандемията от COVID-19, която е предизвикала рязка и непредвидена вълна от търсене, която е концентрирала в себе си много продажби наведнъж и която вероятно няма да се повтори пак.

Въпреки това анализаторите не очакват скоро цените да паднат за дълго. Те твърдят, че пандемията и рязката нужда от офис вкъщи е ускорила нуждата от закупуване на собствено жилище сред поколението на милениалите. Младите семейства, който живеят в апартаменти масово решават да си купят къща в покрайнините или пък да сменят големи и скъпи градове с по-малки, където е по-евтино. Тези пък, които вече са имали собствено жилище, започват да търсят имот с по-голяма квадратура. Отсрочките към плащанията на студентски заеми, федералните стимули и процъфтяващият фондов пазар помогнаха на някои купувачи за първи път да могат да си позволят първоначална вноска за ипотечен кредит.

Милениалите представляват 67% от заявленията за заем за първа покупка на жилище и 37% от заявленията за повторна покупка през първите осем месеца на 2021 г., според CoreLogic. И тъй като най-голямата кохорта от тази генерация навърши 30 години тази година – средната възраст на купувачите за първи път е под 33 – тези проценти може да се повишат още. Това е така, защото милениалите се женят и раждат деца по-късно в живота си в сравнение с последните предишни поколения, все фактори, които често могат да подтикнат покупката на жилище.

Залозите са дори по-големи за поколението Y, които са преживели по-сериозни финансови перипетии от предишните генерации. Милениалите са обременени от студентски заеми, тяхното кариерно развитие е било спряно заради финансовата криза през 2008 г., както и крахът на пазара на недвижими имоти. Резултатът от всичко това е, че милениалите нямат спестяванията, които предишните поколения са имали между 20 и 30 години. Освен това банките вече по-трудно отпускат заеми, което също прави закупуването на собствено жилище по-трудно.

Някои брокери на недвижими имоти смятаха, че милениалите ще предпочитат да харчат пари за почивки и генерално за преживявания вместо да спестяват за собствено жилище. “С години говорихме как поколението Y предпочита да прави вместо да притежава,” твърди Ричард Ръвин, брокер в Keller Williams Milwaukee North Shore във Висконсин, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Но да седиш встрани от пазара на имоти, означава да пропуснеш един от най-големите източници за приходи за миналите поколения. През 2019 г. домакинствата на по-големите милениали са имали нетна стойност с около 11% под очакванията въз основа на това, което са имали по-възрастните американци на същата възраст, докато нетната стойност на по-младите от поколение Y е била с 50% по-ниска, според Федералната резервна банка на Сейнт Луис.

Цените на жилищата скочиха през последната година, което създаде съмнения дали сега е най-подходящото време да се влезе на пазара. Въпреки това да се закупи недвижим имот в момента е много по-изгодно, отколкото е било за по-старите поколения. Това сочат данните на Марк Флеминг, главен икономист в First American Financial Corp. Причината за това е, че доходите на поколение Y са по-големи, а лихвите на ипотечните кредити са по-ниски. През 1980 г. те са били над 10%, докато в момента са около 3%.

Основното предизвикателство пред милениалите не е дали ще могат да си позволят ипотечния кредит, а дали ще могат да намерят жилище. Огромното търсене създава сериозни трудности за семействата с по-ниски доходи. Те просто не могат да спечелят наддаването. Големият брой на желаещите да купят жилище съвпада със слабо предлагане. През октомври в САЩ има 1.25 милиона жилища, което с 12% по-малко от предлагането през 2020 г. Компанията Freddie Mac изчислява, че в края на 2020 г. на пазара в САЩ е имало 3.8 млн. семейни жилища, което почти е покривало цялото търсене в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Кирчо ще вземе! Рашкоф, ще вземе ли, като не е от това поколение?
4
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Кирчо каза че няма да има разлика,Вашинктон-София!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По дадената дефиниция милениал съм. Скоро ще направя 40. Но как решихте, че това е младо поколение за покупка на имот? На колко се купува имот, на 60? Ако човек си прави сметката и се труди ще намери начин да си купи имот, без да е особено зависим от банката. Важното е обвързването с ипотека да е разумно в рамките на възможностите. А да имаш имот за старините си е благодат. как ще остарееш и няма да имаш собствен дом.
2
0
 
8
 
! Отговори
това е за сащ преди 2 години
за европа нещата са съвсем различни спрете да преписвате статии от блумбърг или други хамерикански вестници
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милениали...каква хубава българска дума...