Убийствата в Бъфало заради десетилетия сегрегация и системен разисъм

Мотивите се коренят вероятно в конспиративна теория
Обновена: 16 май 2022 15:49 | 16 май 2022 15:49, Елка Василева
45
 Убийствата в Бъфало заради десетилетия сегрегация и системен разисъм
Снимка: архив, БГНЕС

Високата концентрация на афроамериканци в източната част на Бъфало, която по думите на стрелеца от събота го е мотивирала за кръвопролитието там, е пряк резултат от десетилетията сегрегация и системния расизъм, пише днес "Ню Йорк таймс", като се позовава на анализи на учени. Според изследване на Мичиганския университет, основано на преброяването на населението от 2010 г., зоната Бъфало-Наягара фолс е шеста в страната по скалата за сегрегация, която отчита дяловете на чернокожи и бели обитатели.

Още по темата
Експерти изтъкват като основна причина сегрегацията, тъй като усилията за икономическо възраждане на Бъфало са донесли малко неща в полза на чернокожото население. Доклад на Университета в Бъфало от миналата година установява, че условията на живот на чернокожото население на града - здравеопазване, жилища, доходи и образование - са се подобрили в малка степен, а на някои места даже са се влошили през последните 30 години, съобщава нюйоркският вестник.

Установено е също, че за сегрегацията е допринесла и скоростната магистрала "Кенсингтън", прокарана през 50-те и 60-те години през места, окачествявани като "гръбнак" на зараждащата се средна класа сред афроамериканците. Магистралата е осигурила бърз достъп до центъра на Бъфало за обитателите на "белите" предградия, но с изгорелите газове от автомобилите е влошила здравето на живеещите край нея. Освен това пътната артерия е отрязала за жителите на Ийст сайд (източната страна) достъпът до банки, универсални магазини и други ключови обекти, сочи доклад на организацията "Партньорство за обществено благо", съобщава "Ню Йорк таймс".

Мотивите на заподозрения в убийството на десетима души в супермаркета в Бъфало се коренят вероятно в конспиративна теория, извежда в заглавие "Вашингтон пост".  Според властите в града 18-годишният стрелец се е ръководел от документ на движение, проповядващо превъзходство на белите, в който са говори за заговор за изместването на бялото население от имигранти. Тази крайнодясна конспиративна теория, известна като "теория за голямото заместване", през последните години вдъхнови много прояви на насилие, включително масовото убийство през 2019 г. в джамия в Крайстчърч, Нова Зеландия, където стрелецът предупреждаваше за предстоящ "геноцид срещу белите". Впоследствие той се призна за виновен за убийството на 51 души, за опит за убийство на 40 души и за извършването на терористичен акт, припомня вашингтонският вестник.

Британският "Индипендънт" пояснява, че въпросната теория проповядва лъжливото твърдение, че Демократическата партия в САЩ се опитва да замести белите американци с латиноси и хора с друг цвят на кожата, за да постигне радикална промяна в нагласата на гласоподавателите. Освен за касапницата в Крайстчърч през 2019 г. този "манифест" е допринесъл за стрелбата с 33 убити по-късно същата година в търговски център в Ел Пасо, Тексас.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
робство преди 1 година
Робството в Америка е толкова срамна страница от историята им, че човек като се запознае дори повърхностно, може да изпадне в потрес и ужас. Днес не знам как е в държавата на демокрацията и на равните права. Жив ли е още митът за американската мечта? Стрелят се през ден, *** невинни хора. Но либералните ценности са във възход.
42
0
 
0
 
! Отговори
чернокожи преди 1 година
Преди време прочетох, че в САЩ здравеопазването е скъпо и недостъпно. Като пример посочваха, че бедните чернокожи жени не могат да си позволят да раждат в болници, затова - у дома раждат. Само като си представим колко много са супербогатите чернокожи в страната, не могат ли те да помогнат финансово на чернокожите си сестри сестрите, та поне да раждат в сигурна среда. Могат!!! Но не го правят. Само си представете в шоубизнеса колко богати *** има!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 - Никога , и понеже си голямата работа , затова те започнаха да се изучават , обличат по-добре , карат по-хубави коли , правят сватби по пет дена , правят по много деца , скоро и ще те лекуват по болниците , а ние вървим към миноритет !
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стрелецът сакат ли е бил,че резултатът не е трицифрен?
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто на белите американци им писна да бъдат мачкани и унижавани за сметка на черни, латиноси и други гласоподаватели на Байдън. Не им издържат вече нервите и като се има предвид количеството притежавано от тях оръжие можем да очакваме много други подобни събития.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американьите ся преяли бунаци преял мозък не мисли
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Koга ли и ние ще подпукаме нашите индобългари!?
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой помни ли как едни *** пребиха и изхвърлиха на релсите на метрото едно българче студент? В Брюксел? А че ги оправдаха"защото филма от камерите в метрото не бил достатъчно ясен"?
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЩО УЧУДВАЩО,АКО НЕ СТЕ ЛАП-НИ ШАРАНИ С ХОРИЗОНТ ХОЛИВУДСКИ ИНТЕЛЕКТ!!! РАСИЗМЪТ ВИНАГИ СЕ Е ПОДГРЯВАЛ И ЩЕ ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ КОГАТО ИМ ПОТРЯБВА...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЩО УЧУДВАЩО,АКО НЕ СТЕ *** ШАРАНИ С ХОРИЗОНТ ХОЛИВУДСКИ ИНТЕЛЕКТ!!! РАСИЗМЪТ ВИНАГИ СЕ Е ПОДГРЯВАЛ И ЩЕ ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ КОГАТО ИМ ПОТРЯБВА...
33
0
 
22
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Който сее ветрове, жъне бури. Миналите векове белите са се отнасяли зле към черните - ако има концерт и си черен - сядаш на задните редове и прочее безумия. Сега имаме компактни маси чернокожи, оправдаващи се за собсвения си мързел и липса на импулс за развитие точно поради безумията на белите тогава. И живеят зле. И белите са им виновни. А не им идва в главите, че родителите им са се борили точно за да имат те шанс! Сега го имат, но го пропиляват!
32
0
 
14
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Понеже в САЩ реално история не се учи, а ги учат на видове полове и сексуална ориентация, чернокожата популация смята, че робство е имало само и единствено в САЩ, нищо, че търговията с роби се е извършвала главно от Португалци, и арабите са притежавали в пъти повече чернокожи роби от северна Америка, дори сега думата за "***" и роб в С. Арабия е една и съща. Да, не говорим, че не са наясно, че точно тези западни демокрации са виновни за това, че робството е табу. Да се разходят до Либия.
31
0
 
15
 
! Отговори
Скоро.... преди 1 година
Съединени Африкански Щати .......
30
1
 
4
 
! Отговори
Rammstein преди 1 година
We all livin in Amerika, Amerika ist wunderbar! Да живей ФАЩ и съединените нацистки щати!
29
2
 
12
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Бъфало ми е Бургас. Искаме новини и от Илинойс, Кънектикът, Луизиана,Мисури.
28
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау, ти да видиш! А пък ние мислехме, че Русия били нацисти!
27
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия ни налагат техният свят, техните ценности, а ние най-безропотно се съгласяваме.
26
2
 
26
 
! Отговори
Мен до 25 преди 1 година
Абсолютно си прав. Ама я се опитай да изкажеш това мнение гласно в кравария. Ще те пъхнат в пандиза за поне 20 години и съдията, естествено, ще е чер. Та толкова за демокрацията там ...
25
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък веднъж нямаше проблем с жълтата раса в САЩ? Все тъмнокожите са най-изстрадали и търсят съчувствие. Както и в случая с нашите добре познати малцинства, причината за омразата на всички към тях едва ли е на расистка основа, както те постоянно се мъчат да изтъкнат, защото така им изнася. Просто никой не ги обича, защото масово са ужасно мързеливи, нагли до безобразие и се занимават с незаконни дейности, вместо да карат децата си да учат.
24
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позната живееща там ходи от града, в който живее до Ню Йорк. Само там си позволява да отиде. И като ръгне за НЙ вика, че колата трябва да е заредена до горе и да не се спира никъде. Имало градчета, в които никак не е желателно да спреш, а камоли да пренощуваш.