След решението срещу абортите, вълна от реакции в САЩ

Президентът нарече решението "трагична грешка"
Обновена: 25 юни 2022 16:06 | 25 юни 2022 15:55, Петя Славова
87

Ршението на Върховния съд в Съединените щати да отмени правото на аборт донесе вълна от реакции. Така на практика, отделните щати вече ще имат правото да забраняват абортите. В някои от тях клиники започнаха да затварят, а президентът нарече решението "трагична грешка".

До тук се стигна след като най-висшата инстанция отмени решение от 1973 година по делото "Роу срещу Уейд", което се приемаше като ключово за правата на жените. Остра реакция дойде веднага и от американския президент.

"Това е един тъжен ден за страната, но това не означава, че битката е приключила", заяви Джо Байдън, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той обеща да работи за правото на жените да пътуват, за да правят аборти в щати, където процедурата е законна, както и за достъпа на жените до контрацепция. Байдън призова хората да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад абортите.

Едва трима съдии либерали от деветимата пожизнени магистрати изразиха несъгласие с решението. Американският Конгрес също се раздели. Лидерът на републиканците заяви, че случилото се е "историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество. Председателят на Камарата на представителите нападна републиканците.

Веднага след произнасянето на решението избухнаха протести. Във Финикс, щата Аризона, полицията разпръсна събралите се със сълзотворен газ. Клиника за аборти в Арканзас вече затвори, а служителите се обаждаха на жените с насрочени часове да им кажат, че те се отменят.

На практика решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. И означава, че около 36 милиона жени в репродуктивна възраст няма да имат право на аборт дори и след случай на насилие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
вярващ преди 1 година
Аборта е убийство, четете 10-те БОЖИИ заповеди! И преди и след 3-те месеца - убийство е! Който го е извършил - да се покае и да иска прошка в името на ИСУС ХРИСТОС (ЯШУА МЕСИЯ на еврейски), или отива в ада за вечността!
78
2
 
3
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
Първо, не е честно на национално ниво, всички данъкоплатци да им плащат абортите. От друга страна лъжа е че с този закон се забраняват абортите. Просто всеки щат ще си взима решението. Дали до 3тия месец да е разрешено или след 9тия месец. И дали влиза в безплатите процедури. Престанете да лъжете хората с такива манипулативни статии! Който плаща за тях плаща и на протестиращите. Знаете много добре кой!
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По едни новини казаха, че забраната е за аборт длед 15та седмица. Това са поне 3 месеца. Напълно достатъчно е.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лaпни шяраните и вСащ са много.Протестирали,какво от това?
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държава,в която са признати 32 пола все някой трябва да ражда деца.Друга тема е кой и как ще ги отглежда,това не е тема на статията.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно. Както казва един комик , починал , толкова са де.бе.ли че проникването е структорно невъзможно. Ще има много ограничен ефект.
73
2
 
6
 
! Отговори
Леонсио преди 1 година
Хайде да задължат и мъжете да участват в родителството, обгрижването и издръжката на децата.Спрете с тази контрацепция - има изнасилени деца, които дори не знаят какво им се случва. Предлагате от 12 годишни да вземат хапчета за всеки случай ? Умните не се вълнували от това.. . Но наистина си трябват бедни, необразовани хора да влизат в армията им.
72
4
 
4
 
! Отговори
Децата не са преди 1 година
оправдание. Относно темата има два вида дразнители, които намират обаче едно и също оправдание. Едните имат дете/деца и това им е оправданието са неудачите в живота им. Други правят аборт с оправданието, че това щяло да им попречи на кариера, реализация и пр. Е, познайте, до човека е. Има бездетни непрокопсаници, непрокопсаници с потомство, успели бездетни, както и размножили се още като студенти, които имат страхотен семеен живот и материално положение.
71
12
 
6
 
! Отговори
Мъжко мнение преди 1 година
Аз съм против правото на аборт. Правя бебето, а мацката решава да го махне. Няма право! Да го роди и да ми го даде щом не го ще...
70
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали знаете, че тези американски закони, дали за или против, се отнасят за техните малцинства плюс белия trаsh. Интелигентните, образованите, знаят как да се пазят докато правят нещо, което е обикновена физиологична нужда. Така че няма от какво да се вълнуваме толкова. Иначе в Университета се знаеше за три дето са абортирали. Две от тях сега са продавачки, третата е бариста (по на 38 години сме). Ако си умен този въпрос не те вълнува.
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам разрешаване на абортите защото- при толкова много средства за предпазване да допуснеш нежелана бременност значи, тия дето са го направили са пълни абдaли! Ако поне единият имаше минимални мисловни способности, то до аборт нямаше да се стигне. С тази забрана принуждават непълноценните индивиди да се множат, дори когато те не искат. Не е добре за човечеството, не е добре за пълноценните.
68
10
 
7
 
! Отговори
Киро Х преди 1 година
Двуличието на отровените от соросоизма елементи е чудовищно! Когато е за убийство на невинни бебета, са ЗА, когато е за изпълнение на смъртна присъда над сериен убиец, те го защитават с нокти, зъби и всичките пари на сатанинските си организации! Колкото по-жестоко е убил повече хора, толкова повече го бранят и защитават! Хубавото е, че соросоиDните елементи са привърженици на Бафомет и на содомиите, няма да оставят поколение и скоро ще самоизчезнат! Защото содомията създава болести, а не деца!
67
14
 
6
 
! Отговори
Морал, а не аборти! преди 1 година
Колко арогантно е хора, които са родени от майките си, а не са абортирани, да искат масови убийства на неродени бебета! Тотална деморализация! Половите ни органи са дадени за размножаване, секс може да има само между мъж и жена, когато двама мъже се съвокупляват в ректyмите, това не е секс, а содомия! Както и всички други извращения, принизяваши човешкото достойнство и отдалечаващи ни от Божественото начало, доброто, правилното и красивото - като "орална любов", аналNа любов и т.н. Морал трябва!
66
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе като трябва да те бодат принудително с експериментален препарат, тогава тялото не си е тое, а на глобалистите. :-)
65
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Героите на прогресивните расистите и евгенисти, Маргарет Сангър и доктор Менгеле на биха харесали забраната за абортите.
64
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64,Да моето тяло е и какво ще става с него е мое решение. Абсолютно не ми пука за някакъв ембрион. Много сме на тази планета и безконтролното раждане е безумие. Ти като ядеш месо също участваш в убийства, но не ти пука особено нали?
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно, тия аборти се отнасят за най-ниските прослойки на населението. Както някой е писал по-долу- на първо нясто сме в Европа по аборти. Познайте какви са тия, дето ги правят. Никой умен човек няма да допусне да забремени/да я забременят, особено ако е на 18-19 и повече години.
62
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видя се че и сайта е пълен с някакви феменистки с трансплантирани мнения... Мислете сами малко. До 58 Не, не е твойто тяло, в твойто тяло има друго тяло и в 99% от случаите то е там заради твойте решения и ти носиш отговорност за това тяло и нямаш право да го унищожаваш. След 50г хората ще гледат на тези аргументи и ще се чудят какви пещерняци за живяли в 2022година. Аз не вярвам че решението е законодателно. Трябва да има морал в обществото тази практика да се спре.
61
1
 
1
 
! Отговори
И тия преди 1 година
Изтрещяха...
60
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абортите са сериозен бизнес в САЩ особено късните аборти, после частите на бъдещите деца се продават за хиляди долари, колко демократично.