Путин: Русия не се притеснява от присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Според руския президент, проблемите й са с Украйна
30 юни 2022 07:00, Петя Славова
14
Путин: Русия не се притеснява от присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО
Снимка: БГНЕС

Русия не вижда проблем в евентуално присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, увери вчера руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

С Швеция и Финландия нямаме проблеми, каквито имаме с Украйна. Нямаме териториални спорове /.../, няма нищо, което да ни безпокои. Ако Финландия и Швеция искат, да се присъединят. Това е тяхна работа, да членуват където искат, заяви Путин на пресконференция в столицата на Туркменистан Ашхабад, където е на посещение, предава БТА.

"Ако там бъдат разположени военни контингенти и инфраструктура обаче, ще бъдем принудени да отговорим симетрично и да създадем същите заплахи за териториите, от които идват заплахи за нас", предупреди руският президент.

Още по темата

Досега Русия критикуваше намерението на двете скандинавски страни да станат част от НАТО, виждайки в това "дестабилизиращ фактор" за международната политика и сигурност.

Путин осъди "имперските амбиции" на НАТО, която според него се опитва да затвърди хегемонията си чрез украинския конфликт.

"Призивите към Украйна да продължава боевете и да отказва да преговаря само потвърждават предположението ни, че Украйна и благото на украинския народ не са цел за Запада и за НАТО, а са средство за тях за защитаване на собствените интереси", заяви президентът. Водещите страни в НАТО искат да затвърдят хегемонията и имперските си амбиции. Северноатлантическият алианс, и преди всичко САЩ, отдавна имат необходимост от външен враг, около който биха могли да обединят съюзниците си, каза Путин. Иран не беше подходящ за тази цел. Дадохме им този шанс - да съберат всички край себе си, отбеляза иронично Путин.

Руският държавен глава иронизира и ръководителите от Г-7, които тези дни се пошегуваха с демонстрирания от него мъжкарски имидж. При откриването на срещата на Г-7 в Германия в неделя британският премиер Борис Джонсън попита дали да останат със саката си или да ги свалят, за да покажат "плочки". Трябва да покажем, че сме по-силни от Путин, заяви той, а канадския премиер Джъстин Трюдо отбеляза: "Ще получим право на демонстративна езда голи до кръста", имайки предвид прословутата фотосесия на Путин от 2009 г.

Не знам дали те искаха да се съблекат до кръста или по-надолу, но при всички положения гледката би била отблъскваща, каза Путин с насмешка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 1 година
Хора загиват, а те се шегуват. Това са днешните лидери - *** и инфантили с огромно самочувствие.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО да влиза в Украйна и да каже на Путин да не се притеснява. Путин не се притеснява от НАТО. Путин лъже, а НАТО иска чрез истина да победи един лъжец.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казва Дилов-гербав и лилав, че казвал баща му: И да са прицнява Путин, и да ни са пицнява - все Швеция и Финляния са в НАТО, Затова е по-добре да не се прицнява.
6
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Путин преди няколко месеца, нападайки Украйна: "няма да позволим НАТО да стигне до нашите граници". Путин след 1 200 км нова граница с НАТО: " Не се притесняваме от новите страни в НАТО"
5
0
 
0
 
! Отговори
днесовци, преди 1 година
пачнахте ли системите и филтрите? Почвам да ви праа пенетрейшън тестинг! ;)
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мне, хич.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехоо, *** ***, оправете си ботовете - бъркат новините - тази е за параноите на джуджака от НАТО. Новината за Кирил Петков е друга. Колкото до самата новина - нали НАТО му беше проблем на тоя ниския плешивец, сега - нямало притеснения. Толкова е жалко сам да се правиш за смях с нескопосаните си лъжи...
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, прибирай се в Канада! Поигра си на министър-председател, стига толкова.
1
5
 
7
 
! Отговори
Виц преди 1 година
Българи в Канада на гости на майката на Киро слушат негови речи: "Ние сме непримирими към корупцията, ние сме образовани, честни и почтени ние сме компетентни, знаещи и можещи..." Гостите цъкат с език и викат - Вашият син е като ангел, дали въобще има някакви слабости? "Само за една зная - отговаря жената - но не зная слабост ли е или преимущество, той много убедително лъже...