Лавров: Регионите, където се провеждат референдуми са под защитата на Русия

Руският външен министър каза това пред ООН
25 сеп 2022 07:30, Петя Славова
195
Лавров: Регионите, където се провеждат референдуми са под защитата на Русия
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция в Ню Йорк, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, ще бъдат под "пълна защита" на Русия, ако бъдат анексирани, съобщи Ройтерс.

Лавров направи тези изявления след словото си пред Общото събрание на ООН.

Още по темата

"След тези референдуми Русия, естествено, ще уважи изразената воля на тези хора, които от много години страдат от тормоза на неонацисткия режим", каза руският външен министър, цитиран от БТА.

На въпрос дали Русия би имала основания да използва ядрено оръжие за защита на анексирани региони на Украйна, Лавров отговори, че руската територия, включително територията, „допълнително вписана“ в руската конституция в бъдеще, „е под пълната защита на държавата“.

"Всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация са в сила за цялата й територия", каза той, като спомена конкретно доктрината на Русия за използването на ядрени оръжия.

В четвъртък бившият руски президент Дмитрий Медведев, съюзник на президента Владимир Путин, предупреди, че всички оръжия в арсенала на Москва, включително стратегически ядрени оръжия, могат да бъдат използвани за защита на териториите, присъединени към Русия.

В коментар на изявлението на Лавров и на по-ранното изказване на руския президент Владимир Путин, че не блъфира за използването на ядрено оръжие, украинският външен министър Дмитро Кулеба определи думите им като "безотговорни" и "напълно неприемливи".

"Украйна няма да се предаде. Ние призоваваме всички ядрени сили да реагират веднага и да покажат ясно на Русия, че подобна реторика поставя света в опасност и няма да бъде толерирана", написа Кулеба в Twitter.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
2
 
! Отговори
1984 преди 1 година
Войната е мир. Нападението е защита. Демокрацията е вредна а тиранията полезна. Ти програмисто - върни се в ТКЗС-то! Леле тия в Кремъл са яко к у к у ,.,.,.,.,.
114
4
 
7
 
! Отговори
Д-р Винокуров преди 1 година
Другаре, яко сте я вапцали покрай джуджетата, а те са качени на потъващият карабль "Мацква", който беше придънен от димяща махорка. Фнимавайте с шнорхелите, но не се притеснявайте, вода има за всички вас.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До член на БКП се ставаше с връзки. Ами и Герб са така те си навиха на масрафа така назначаваха и държавни служители и учители и библиотекари ...В България винаги всичко става с връзки. Особено работните места.
112
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ох!ох! .Понеже питаш ти отговарям ГФР и ГДР обединиха ли се. Защо Германия да може да се обедини а Русия да не може. Сега ти ми отговори.
111
3
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
А досега не бяха ли?
110
6
 
7
 
! Отговори
Мобилизацията преди 1 година
Кога ще обявяват МоГилизацията, да ходим да трепем болшевишки шумкари. Най-галещ ушите ще е писъка им докато ги разпорваме живи, никви конвенции и простотии няма да спазваме ... Siеg Hеil !
109
6
 
8
 
! Отговори
ох!ох! преди 1 година
Защитата от рушия на известните области, чрез тъй наречения "референдум", е пътят на рушия към трета световна война.Само тя така може да оправдае защитата на тази феодално-фашистка държава от унищожение.Питам:а какво би се получило ако всички държави поискат подобно на рушия да си приобщят териториите с обособени техни малцинства от съседните държави?Въпросът е към русоПилите и поддръжниците на пууутин и войната от България.Питам?
108
3
 
8
 
! Отговори
чичо преди 1 година
До Анонимен149.Или си много млад или си изостанал с материала.И друг път съм го писъл,но сега специално за теб за теб.Година 1929! Бандера създава националсоц. партия която по нищо не се различава от националсоца на Хитлер.Любопитен факт е,че Сталин бие Хитлер за 4год.,а с бандеровци повече от 6год.Но така и не си свършва работата докрай.Голяма грешка защото укр.есесовци и до днес съществуват.Друг факт е,че Украина разреше на САЩ лаборатории които по целия свят са забранени.Сори символите свърш
107
3
 
5
 
! Отговори
Старчок преди 1 година
В ранните години на демокрацията, борци и каратисти защитаваха бизнеса. Ама ако не си платиш - масажираха със специфични дървени инструменти... Ако кажеш, че са лошо, със същите инструменти ти доказваха, че са добри.... Та и в тези "защитени" територии така... Джудистка му работа.... *** ги разбери
106
7
 
5
 
! Отговори
По същата преди 1 година
"Причина" що още не сме натиснали Македония, Гърция и Турция и да освободим българите там. То за освобождаване българи има и в Русия, ама тва друга тема
105
11
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
На тоз катър цялото семейство живее в САЩ !
104
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да я смачкват тая г.ну.сна Украйна. Даееева тапата държава цял свят с тия мизеерни укри се занимава.
103
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2014 украинците забраняват партията на регионите и кандидатстват за член на нато. Това е все едно ние да забраним дпс и да подадем молба в Атина за членство във византийската империя. Нали се сещате какъв ще бъде отговора на Турция...
102
14
 
16
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
Путин ке победи.
101
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2014 украинците забраняват партията на регионите и кандидатстват за член на нато. Това е все едно ние да забраним нато и да подадем молба Атина за членство във византийската империя. Нали се сещате какъв ще бъде отговора на Турция...
100
10
 
18
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Русия скоро ще граничи с Молдова ако запада не позволи преговори на Украйна с Русия следват Николаевска и Одеска области. 2014 Укритие губят Крим, 2022 губят излаз към Черно море, защото не могат да се договарят. Украинците се молят на европейците, управляват ги евреи, умират за американците и за всичко са им виновни руснаците. Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава. Да бяха си спазвали минските съглашения, да не бяха развивали русофобията и нямаше да има операции и войни.
99
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започна фиаското на Путин в Украйна.
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
153 Напротив, член на БКП се ставаше само с връзки. Ако не си близък до Партията, ако не клеветиш другите, няма да получиш така желаните привилегии. "Заслужилите бойци срещу фашизма", бяха толкова много, сякаш нашите планини са били твърде големи и препълнени с партизани.
97
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да се увърта едно е ядно: Русия спечели територия, а Европа спечели скъпотия, студ и рецесия.
96
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
150 Чак такива зверства украинците не са извършвали. Гледал си манипулирани видеа и инсценировки на руснаците. Никога ООН не са показвали "украински зверства". Само Хюман райс го направиха и получиха критики. Ако в Южна България дойдат хора, които искат да я отцепят, как трябва да реагираме? Да ги почерпим с бонбони, ли?