Най-дълго живелият US президент: Джими Картър става на 98

Ще си каже назадраве с 95-годишната си съпруга
31
Най-дълго живелият US президент: Джими Картър става на 98
Снимка: БГНЕС/EPA

Джими Картър, който вече е най-дълго живелият в историята президент на САЩ, ще отпразнува 98-ия си рожден ден днес със семейството и приятелите си в Плейнс, малкото градче в Джорджия, където той и съпругата му, 95-годишната Розалин, са родени в годините между Първата световна война и Голямата депресия, съобщи Асошиейтед прес.

Последният важен момент за 39-ия президент идва в момент, когато Центърът "Картър", който съпрузите Картър създават заедно след един мандат в Белия дом, отбелязва 40 години от дейността си в насърчаването на демокрацията и разрешаването на конфликти, наблюдението на избори и подобряването на общественото здраве в развиващия се свят.

Джеймс Ърл Картър-младши печели президентските избори през 1976 г., след като започва кампанията като малко известен губернатор на Джорджия с един мандат. Изненадващото му представяне на изборите в Айова утвърждава малкия щат в Средния Запад като епицентър на президентската политика. Картър побеждава президента Джералд Форд на общите избори, главно благодарение на това, че успява да се наложи в Юга, преди родният му регион да се преориентира към републиканците.

Възпитаник на Военноморската академия и  офицер от военноморския флот, Картър печели в немалка степен благодарение на обещанието си никога да не лъже електората, уморен от войната във Виетнам и скандала "Уотъргейт", довел до оставката на Ричард Никсън от президентския пост през 1974 г. Четири години по-късно, неспособен да овладее инфлацията и да смекчи гнева на избирателите заради американските заложници, държани в Иран, Картър губи 44 щата от Роналд Рейгън. През 1981 г. той се завръща у дома в Джорджия на 56-годишна възраст.

Самият Картър в голяма степен се е оттеглил от политиката. Години наред след поражението му през 1980 г. демократите го избягваха. През последните изборни цикли той се радва на връщане на вниманието към него, като през 2020 г. го посещават няколко кандидати за президентския пост от Демократическата партия, а през 2021 г. - президентът Джо Байдън, който през 1976 г. е първият американски сенатор, подкрепил президентската кандидатура на Картър./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Джими Картър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-некадърният американски президент след Тръмп.Тръмп поне беше супер забавен.
17
2
 
8
 
! Отговори
моника бонева преди 1 година
Жив и здрав да е Джими Картър!Пожелавам му да стигне 100 г!Той единствен,напълно заслужи награтата за Мир от американските президенти!Падането на желязната завеса и Берлинската стена съкращаване на ядрените оръжия беше по заслуга на Горбачов не толкова на Рейгън и Тачър, нито на Метеран и Хол.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За рептилите има друга медицина. А за вас ковид и алцхаймер
15
0
 
8
 
! Отговори
Спомени от соца преди 1 година
Някой помни ли кой от нашите някогашни политически ТВ-коментатори изпадна в немилост заради изказване по адрес на Картър, в което се чувствала симпатия - нещо в смисъл, че е успял да се издигне сам, бидейки момче собственик на плантация за фъстъци? Мисля, че беше Тома Томов.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня как в комунистическата НРБ му се радвахме когато го даваха по телевизията. За нас САЩ беше надежда да падне комунизма. После при Рейгън и това се случи. За жалост тук в България все още комунизмът не си е отишъл като манталитет, агенти на ДС, комунисти, членове на БКП, хора с промити мозъци... И после същите тези се ядосват на "демокрацията"...
13
4
 
1
 
! Отговори
Дедовия преди 1 година
Аз пък чета как големи моралисти, пардон анонимни (алкохолици) раздават морални присъди за правила, които те самите нарушават. Така че, по-яваш, плийз.
12
4
 
10
 
! Отговори
Джими Бими преди 1 година
На 98 и все още не се наааквам а Бай Дръъън му сменят пампърса 3 пъти дневно, правете му сметка....
11
0
 
4
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Още от заглавието грешка пишеш е минало време а човекът си е жив.*** добър ден.
10
2
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Фъстъкът е един от добрите американски президенти. Жалко, че беше непопулярен по негово време и го изгониха.
9
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Честито на президента Картър и жена му и още по...високо да вдигне...летвата,като прехвърли...стотачката.
8
3
 
10
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
В изказалите се под мен лъха злоба,избиване на селски комплекси и комунизъм.
7
4
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До тук чета само про-сто-тии.
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новина без никакво значение за никого в целия свят. Тоест, никаква новина, матрял за пълнене на новинарската колонка, пълнеж.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздрави има и от Бай Куку.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не го интересуват събития от американското летоброене нито кой на колко години е станал. Европа е еталона, а америка е просто един шаблон.
3
7
 
21
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Единственият им свестен, честен и умен президент. Оттам насетне от зле по зле.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И е повече с акъла си от Байдън
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да вземе да се кандидатира в конкуренция на Байдън!