Тръмп се страхувал да не умре от COVID и още шокиращи разкрития

Нова книга разкрива детайли около престоя му в Белия дом
4 окт 2022 21:00, Нели Христова
53
Тръмп се страхувал да не умре от COVID и още шокиращи разкрития
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп едва не уволнил дъщеря си и рутинно хвърлял документи в тоалетната.

Тези взривоопасни подробности и много повече интересни факти около живота на милиардера, превърнал се в президент, бяха разкрити в дългоочакваната книга на журналистката от New York Times Маги Хаберман - Confidence Man.

Книгата проследява живота на Доналд Тръмп от времето му като нюйоркски бизнесмен до пребиваването му в Белия дом. Тя се основава на интервюта с повече от 200 източника, включително бивши помощници, както и три интервюта със самия Тръмп.

Бившият президент нападна Хаберман, като написа в своята социална медийна платформа, че книгата съдържа "много измислени истории без проверка на фактите".

Ето осем от най-големите разкрития на Confidence Man:

1) Тръмп искал да уволни Иванка и Джаред Кушнър

На среща с тогавашния началник на кабинета Джон Кели и тогавашния съветник на Белия дом Дон Макган Тръмп едва се сдържал да не напише в Twitter, че дъщеря му Иванка и зет му Джаред Кушнър, и двамата старши сътрудници на Белия дом, напускат позициите си.

Той е спрян от Кели, който го посъветвал първо да говори с Иванка и Кушнер, преди да публикува каквото и да е. Тръмп обаче така и не разговарял с тях, а двамата останаха сътрудници в Белия дом до края на неговото президентство.

Книгата също така разкрива, че Тръмп често е говорил пренебрежително за зет си и веднъж коментирал, че Къшнър "звучи като дете", след като е чул публична реч, която зет му произнесъл през 2017 г.

Тръмп отрече някога да е искал да уволни Иванка и нейния съпруг. "Чиста измислица. Дори не ми е минавало през ума", каза той.

2) Тръмп предлагал нарколабораториите в Мексико да бъдат бомбандирани

Хаберман пише, че Тръмп е повдигнал няколко пъти темата за бомбардиране на мексикански нарколаборатории - предположение, което изумява бившия министър на отбраната на САЩ Марк Еспър.

Идеята произтича от разговор, който Тръмп провежда с Брет Жироар, служител по обществено здравеопазване и адмирал от Службата за обществено здраве на САЩ.

Жироар влязъл в Овалния кабинет, облечен в строга униформа - както е обичайно за служителите по обществено здравеопазване в корпуса и казал на Тръмп, че съоръженията, произвеждащи незаконни наркотици в Мексико, трябва да бъдат управлявани чрез поставяне на "лице към целта", за да спрат незаконните вещества да преминават през границата.

Бъркайки Жироар с военен офицер, Тръмп предложил бомбардиране на съоръженията за наркотици. В отговор Белият дом поиска от Жироар да спре да носи униформата си.

3) Тръмп се страхувал да не умре от COVID-19

Когато Тръмп се разболял от COVID-19 през октомври 2020 г., състоянието му в Белия дом се влошавало и той се страхувал да не умре.

В един момент неговият заместник-началник на кабинета Тони Орнато предупредил президента, че ако здравето му се влоши още повече, той ще трябва да задейства процедури, за да гарантира стабилността на правителството при предаването на властта.

Този страх съществуваше, въпреки че Тръмп на няколко пъти опита да минимизира пандемията, тъй като се притесняваше, че вирусът се отразява негативно на неговия имидж и политически мотиви. Хаберман пише, че Тръмп помолил помощниците около него да свалят маските си и че е посъветвал тогавашния губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо да не говори за вируса по телевизията.

"Не правете толкова голяма работа от това", казал Тръмп на Куомо, според книгата. "Ще го направите проблем."

4) Тръмп за аборта пред Тереза Мей

Книгата на Хаберман описва няколко срещи между Тръмп и световни лидери.

Например при първата си среща с тогавашния министър-председател на Обединеното кралство Тереза ​​Мей Тръмп говорил за аборта, като казал, че "някои хора са за живота, други са за избора. Представете си, ако някои животни с татуировки изнасилят дъщеря ви и тя забременее?"

След това той променил темата в разговор за Северна Ирландия, за да обсъди как да блокира изграждането на офшорен вятърен проект близо до неговия имот.

5) Тръмп поискал от Джулиани "да направи всичко", за да отмени изборите през 2020 г

Когато станало ясно, че Тръмп губи изборите през 2020 г. от президента на САЩ Джо Байдън, той се обадил на бившия кмет на Ню Йорк и негов личен адвокат Руди Джулиани.

"Добре, Руди, ти отговаряш. Вдигни се, прави каквото искаш. Не ме интересува", казал Тръмп, след като други адвокати отказали да стигнат толкова далеч, колкото той поиска в опита си да отмени изборните резултати .

"Моите адвокати са ужасни", казал той на Джулиани, според книгата. Той също така често ругаел съветника на Белия дом Пат Сиполоне.

Книгата разкрива, че по това време Тръмп е бил увлечен от конспиративни теории и е търсил адвокати, които собствените му съветници са смятали за заблудени.

6) Извинението на Тръмп за данъците било измислено в движение

В самолета по време на предизборна кампания през 2016 г. Тръмп е помолен от неговия мениджър на кампанията Кори Левандовски и неговия прессекретар Хоуп Хикс да разгледат отказа му да публикува данъчните си декларации - проблем, който те видждали като проблем за кандидатурата на Тръмп за Белия дом.

Хаберман пише, че Тръмп отговорил, като се облегнал назад, преди да се хване на внезапна мисъл: "Е, знаете, че данъците ми са под одит, винаги ме одитират", казал той. "Така че това, което имам предвид, е, че мога просто да кажа, че ще пусна декларация, но когато вече не съм под одит. Защото той никога няма да падне."

След Ричард Никсън всеки президент на САЩ доброволно е публикувал данъчните си декларации. Разследване на New York Times от 2020 г. оттогава разкри, че Тръмп е платил 750 долара федерални данъци върху доходите в годината, в която е станал президент.

7) Тръмп хвърлял документи в тоалетната на Белия дом

Когато Тръмп заемал поста на президент, служителите на Белия дом периодично откривали, че тоалетната е задръстена с печатна хартия и смятали, че той е пуснал там документи.

Той също така твърди, че е късал документи, което противоречи на Закона за президентските архиви - закон, според който документите, създадени или получени от президент, са собственост на правителството на САЩ и трябва да бъдат обработвани от Националния архив на САЩ след края на президентството.

Подробностите се разкриват на фона на по-широки твърдения за изчезнали документи от Белия дом на Тръмп, повдигнати от Националния архив. Тръмп също е изправен пред наказателно разследване от Министерството на правосъдието за водене на държавна документация в имението му Мар-а-Лаго във Флорида, след като напусна поста.

8) Тръмп смятал служителите от етническите малцинства за сервитьори

На среща в Конгреса, малко след встъпването си в длъжност през 2017 г., Хаберман пише, че Тръмп се е обърнал към расово разнообразна група служители на Демократическата партия и ги е помолил да донесат канапе, като ги е сбъркал със сервитьори.

Книгата описва подробно, че Тръмп е направил забележки към служителите на сенатор Чък Шумър и на представителя Нанси Пелоси.

Хаберман също документира история на хомофобски забележки, за които се твърди, че са изречени от Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нела се е накенддзала от *** на "неудобни" коментари, които казват истината и не са много приятни за гаспадаря им шурущ. Нело, падай в трапа некадърна преводачке!
30
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Е нема как, идва време за нови избори в големия бял брат и требе да демонизираме Тръмп, щото той не иска да дрънка оръжия като Байгън. Нема начин да му бъде позволено да стане президент за втори път.
29
0
 
8
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Още "шокираща" предизборна помия срещу последния наистина добър президент на САЩ. В сравнение с днешния свят, времената на Тръмп ми се струват като последните златни години на човечеството.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей това е политик който си държи на думата, и не изневерява никога на избирателите си. За добро, или за лошо. А не като наш Бойко, те го арестуват и линчуват, той иска да се коалира с тях. Пардон, грешка. Тръмп не е политик, може би затова е такъв.
27
17
 
8
 
! Отговори
дончУ белината преди 1 година
е абсолютенПростак, като последователите му русофили.
26
7
 
14
 
! Отговори
Немам думи преди 1 година
Тръмп се обърнал към "расово разнообразна група служители на Демократическата партия" и ги помолил да донесат диван... Защо не кажете, че става въпрос за обслужващ персонал от етническите малцинства? Не разбирам какво лошо има в това и къде е проблемът???
25
10
 
13
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Aма разбира се, никой да не гледа в дебилния, дементен педофил, който прави гаф след гаф, всички да гледат в лошия Путин и лошия Тръмп! Тези евтини номера отдавна не минават IQ теста.
24
9
 
9
 
! Отговори
А какво ще кажете преди 1 година
за последния гаф на Байдън, при който той очакваше на среща да се появи неотдавна починала жена, член на Конгреса? След като я извика по име и не получи отговор, попита къде е тя? А само дни преди това беше поднесъл съболезнования на семейството й за нейната смърт! Надявам се някой ден да четем книга с такива "интересни" факти за човека, когото ПРЕВЪРНАХА в президент. И се надявам да се смеем, а не да плачем.
23
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От политически анализатори на CNN, може да очакваме само "истината", поредната порция ***
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е изпил много белина за да си успокои нервите.
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какви са нападките срещу него "помислил малцинствата за сервитьори", "изхвърлял документи в тоалетната" - всички сме го правили. Каза че ако не спечели изборите ще има нова война и отново позна. Не уважал жените бля бля затова нон стоп излиза само с топ мацки ходете се гръмнете
20
10
 
11
 
! Отговори
Защо ни занимавате преди 1 година
с Тръмп, а не с истинския проблем в Белия дом днес, а именно със сенилния старец, който го наследи? Изцепките на Тръмп бледнеят пред това, на което ставаме свидетели, откакто неговият "наследник" се настани в президентското кресло. По-точно откакто го настаниха, защото той няма представа къде се намира.
19
2
 
2
 
! Отговори
Червен Вятър преди 1 година
Лойко се моли всяка сутрин в храма в Банкя, Тръмп да се върне. Просто е много религиозен, защото е ръководил Възродителния Процес, също е бил шАфьор на бай Тошо. Нормално да се обърне към Господ. Моли го да му помогне да си намери партийната книжка от БКП. Че му я искат.
18
4
 
1
 
! Отговори
Гали го по главъта преди 1 година
Този е целувал ръката на Лойко. И го погали по главъта.
17
7
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Когато Тръмп се разболя нямаше още ваксини. Него го лекуваха с експерименталното тогава лекарство регенерон, което е синтетични антитела . По-късно излязоха ваксините и той се ваксинира. По-късно и лекарството беше одобрено за употреба, както се появиха и други подобни от различни производители . Хем си невеж, хем не помниш, хем плещиш глупости.
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре си живеехме по негово време.
15
12
 
8
 
! Отговори
Лорд Стамат преди 1 година
Голем циркаджия е тоя, не го слуша много главата но пък не е скучно с него.
14
1
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Щом има такива статии, значи съществува количество *** дето ги чете.
13
4
 
16
 
! Отговори
Тръмп Президент! преди 1 година
Тръмп президент!
12
7
 
8
 
! Отговори
Видял преди 1 година
Тръмп се разболя, и след ден държа реч и каза че се е ИЗЛЕКУВАЛ!! НЕ ВАКСИНИРАЛ. Но как се е Излекувал за 48 часа - никой не казва! Ако някой разбере това е разковничето, не ваксините.