САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна за над $2 млрд.

Зеленски: Ще удържим Бахмут, ако получим ракети с голям обсег
3 фев 2023 22:30, Анисия Иванова
249
САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна за над $2 млрд.
Снимка: БГНЕС

Съединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва по-далекобойни ракети, които почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона.

Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Патрик Райдър съобщи на пресконференция, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB). Тези боеприпаси, които са произвеждани съвместно от американската компания "Боинг" (Boeing) и шведската "Сааб" (Saab), са с обсег до 150 километра и съответно могат да ударят руски позиции зад фронтовите линии.

"Това осигурява (на украинците оръжия) с по-голям обсег... което ще им позволи да провеждат операции за отбрана на своята територия и да си върнат (земя)", каза Райдър.

По-рано Киев поиска от Вашингтон ракети с по-голям обсег от артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), които са в състояние да поразяват с прецизност цели на до 80 километра. GLSDB ще може да бъдат използвани за удари по руски позиции в Донбас, Херсонска и Запорожка област, както и в северната част на Кримския полуостров, отбелязва АФП.

Помощта включва също "ключови (системи) за противовъздушна отбрана, за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата". Пакетът съдържа също боеприпаси да противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" (Javelin) и за артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), съобщи още Пентагонът в комюнике.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара. Пакетът включва оръжия от запасите на министерството на отбраната на САЩ на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители.

От руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година Съединените щати са предоставили на нападната страна военна помощ в размер на общо над 29,3 милиарда долара, сочат данни на Пентагона. Той обеща Вашингтон да продължи да работи със своите съюзници и партньори, за да осигурява на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосредствен план, така и по-дългосрочно.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова за нови оръжейни доставки за страната си, предаде Ройтерс.

"Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи окупираната (част от) Донбас, ако получи ракети с голям обсег", увери Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Той даде да се разбере, че украинските въоръжени сили ще отбраняват, докато могат, "крепостта Бахмут", както той нарече ключовия град в източната Донецка област, който от месеци е арена на кръвопролитни сражения. "Никой няма да подарява Бахмут", добави Зеленски за града, чието превземане сега е основна цел на руската армия.

Според Русия нейните войски обкръжават Бахмут от няколко посоки, посочва Ройтерс.(Николай Станоев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Респект г-н Президент,Бог да пази САЩ!Свободата на Народите е безценна!Смелостта и решителността ви са заразителни!Подкрепа!рашистки манипулатори правят опити да разколебават хората,прокурори,политици назначени от путин,бизнесмени не произвеждащи нищо...ще оцелеем,подкрепа за Народа на Украйна водещ война за Свободата на Света ни!!!
176
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Байдън няма ли *** най- накрая
175
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След края на тази война Крим и Донбас отново ще са свободни и украински...
174
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО ГРУБА ОЦЕНКА 2 МЛРД ДОЛАРА СА ОКОЛО 20 000 ТОНА ВЪОРЪЖЕНИЕ И ДЖЕПАНЕ, КОИТО МОЖЕ ДА ПОКРИЯТ 5-10% ОТ МЕСЕЧНИТЕ НУЖДИ. НИЩО ОСОБЕНО !!...
173
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците да дадат малко атомни бомби на алкаеда, да стане по забавно.
172
10
 
5
 
! Отговори
Заслужават си го преди 1 година
Скоро срещнах едно "самодоволно" украинско семейство в "Кауфланд"Тъй като мога да говоря руски им казах:- Вие не трябва да бягате от страната си ! Трябва да останете и да себорите, за собствения си живот, имущество и бъдеще !- Не може да оставите шепа нацисти, узурпирали власта в Киев,да се подиграват с вас. Организирайте въоръжена съпротива,което да ги свали от власт. Вие сте 40 милионна страна, а сте се пръснали по всички краища на света като мишки от страхНо те ме гледаха като овце...
171
6
 
5
 
! Отговори
Има решение преди 1 година
Мдааа Дааа....При тази ситуация има две решения:Или Путин и Русия печелятИли ФАЩ и пудели губят...Едно от двете решения ще е факт... скоро!!!
170
0
 
5
 
! Отговори
Слава на Тръмп и мир преди 1 година
Бидона в ада време муе
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
187 - Ама много малко бе около 500 000. Добре го дават.
168
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Я МОГА ДА ИМ ДАМ ЕДИН ПАКЕТ. А МОЖЕ И НА АВТОРА.
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аман от *** и глупостите им тук
166
9
 
5
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
С гордост нося американския паспорт в джоба си и с най голямо удоволствие си изпьлнявам задьлженията си кьм дьржавата! До цент си плащам даньците!Ако не бяха американците все още народите от цяла Източна Европа щяха да бьдат под омразния рушляшки ботуш!И Украйна скоро ще е свободна дьржава!Слава на Украйна!!!!!Слава на загиналите украински герои!!!!
165
9
 
7
 
! Отговори
Русия няма бъдеще преди 1 година
Поредната разлагаща се империя. Нищо не е вечно
164
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От цялато даване на оръжие вече над 30% разрушена Украйна и 20% завзета територия. Украинските загуби във фашисти никой не ги казва, но след 8 мобилизации вероятно числото е плашещо. Та така до последния украинец. Жалко за обикновения украински народ.
163
3
 
5
 
! Отговори
Медведев 04.02.2023 преди 1 година
"Ние не си поставяме никакви ограничения и в зависимост от характера на заплахите сме готови да използваме всички видове оръжия."
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Капачки за бъдеще - Kакво общо имат капачки с танкове? Не разбирам ...
161
3
 
5
 
! Отговори
Преценка преди 1 година
Киев пак може да ги прати в Полша и да се опита да обвини Русия.
160
4
 
7
 
! Отговори
Капачки за бъдеще преди 1 година
А ние пък събираме капачки за Леопарди. Вече имаме за ауспуха на единия Леопард...А Русия отвърна ,че Украйна може да я хване за един друг пакет ! Какво става със мащабното контранастъпление на нацистите на юг. Бандеровците превзеха ли Крим ?
159
2
 
5
 
! Отговори
абе таз преди 1 година
война не свърши ли преди 10 месеца? още ли се мота великата червена армия ..бах мааму бах
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле - изтривалките се събудиха! Добрутру!