В САЩ признават: Масовите стрелби сочат духовна криза с огромни мащаби

Най-важните елементи, свързващи американците заедно, са омаловажавани
29 мар 2023 21:23, Елка Василева
228
В САЩ признават: Масовите стрелби сочат духовна криза с огромни мащаби
Снимка: архив, БГНЕС

Масовите стрелби и моралният хаос свидетелстват за духовна криза с огромни мащаби. След всяка нова масова стрелба, след всяка поредна проява на насилие всички скърбим и се питаме "защо" е станало така, но отказваме да приемем очевидния отговор, а именно, че сме прегърнали едно верую на егоизма, което системно дестабилизира отделните хора и доминира в обществените структури. По същество сме прегърнали лъжата, че всичко, което наистина има значение, сме самите ние, пише в коментарна статия в. "Вашингтон таймс".

Анкета след анкета показва как се развива това културно прогниване. Скорошно проучване на "Уолстрийт джърнъл" и Националния център за изследване на общественото мнение доста добре разкрива този упадък.

Още по темата
Само за 25 години американците до голяма степен са изоставили свързващите елементи и ценности, които някога са осигурявали някакво единство, като това се вижда в отслабващата подкрепа за патриотичните и религиозните ценности.

Според допитването около 38 процента от анкетираните казват, че патриотизмът е много важен за тях, а 39 процента – че религията е много важна. За сравнение през 1998 г., когато в проучване на "Уолстрийт джърнъл" е бил зададен този въпрос, 70 процента са отговорили, че патриотизмът е много важен, а 62 процента – че религията е много важна, посочва вестникът.

Но това не са единствените тревожни показатели. Според социологическите данни едва 30 процента от американците в днешно време смятат, че да имаш деца е много важно, докато през 1998 г. този дял е бил 59 на сто. За съжаление, единственият приоритет, който е отбелязал ръст през последните 25 години, е свързан с доходите и финансите – 43 процента от американците сега казват, че парите са много важни за тях, докато през 1998 г. по този начин са мислели 31 процента, изтъква изданието.

Трагично е, че най-важните елементи, свързващи американците заедно, са омаловажавани, достойнствата на самоотвержеността и радостта от отглеждането на деца се пренебрегват, а алчността изглежда все повече се цени, коментира статията във "Вашингтон таймс".

Определено обществото е в морален хаос. Единственият естествен въпрос, който човек може да си зададе, когато се сблъсква с такава ужасяваща реалност, е: "Как стигнахме дотук?". Но ако сме честни, не е трудно да стигнем до отговора. Защото как може да очакваме децата да израстват с вяра в своята вътрешна ценност, с вяра в един любящ Бог, когато ги учим да вярват, че са просто някакви еволюционни случайности, безцелно образували се същества без връзка със създател, вложил смисъл в техния живот. Училищата премахнаха молитвата и я замениха с еволюционната теория и други подобни идеали, които не оставят много място за друго освен за себичността. Резултатът от това не засяга само междуличностните отношения, но и пречи на нашата способност да се свързваме с другите и да признаваме също и тяхната ценност, отбелязва изданието.

Колкото до патриотизма, днешните културни дебати в по-голямата си част се съсредоточават върху омаловажаване на миналото, без да се проявява интерес към контекста и без способност или желание да се видят сложността във всички събития. Колежите и университетите в много сфери не възпитават усещане за дълг или посветеност към нещо друго освен Аз-а, а медиите и Холивуд подхранват тази лудост, посочва вестникът.

Професорът по право в юридическия факултет на Университета на Мисисипи Роналд Ричлак изтъкна изчезването на сигурните неща, на които младите хора могат да разчитат. Той спомена, наред с други теми, масовото объркване около биологичния пол, като подчерта свързания с това хаос и разстройване. "Казва им се, че няма истина. Родителите не сключват брак, неродените деца са сбор от клетки, съвременният живот разрушава климата, мъжете могат да стават жени и обратно. Съвременното общество оставя отпечатък върху младежта и на мнозина им е трудно да се справят с това", каза юристът.

Моралният хаос обхваща младите хора, подкопавайки верността и подхранвайки вредна незаинтересованост към патриотизма. Време е да има опомняне, да се измъкнем от лудостта и да вървим към някакво подобие на здрав разум, заключава статията.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е безсилен да направи нещо във връзка с насилието с огнестрелни оръжия в страната. Изказването му представлява забележително откровено признание, след като нападател уби шестима души, включително три деца, в училище в Нашвил, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според изданието това е остро и изненадващо изявление на Байдън, който по същество е вдигнал ръце пред един от най-трудните за решаване проблеми на американското общество.

Макар че политическата система продължава да е почти в безизходица повече от десетилетие във връзка с предприемането на значителни промени в законодателството за огнестрелните оръжия – въпреки новите и нови стрелби, президентът се опита да прехвърли бремето към членовете на Конгреса, които отказват да действат по въпроса. Демократите имаха мнозинство и в двете камари на Конгреса през първите две години от управлението на Байдън, но не успяха да прокарат забрана на нападателните огнестрелни оръжия, а сега всякакви усилия в тази посока почти със сигурност са обречени на провал, след като републиканците контролират Камарата на представителите, коментира вестникът.
(БТА, Илиян Могиларски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ - 3.2/100000 убийстварусия - 8.5/100000
186
0
 
0
 
! Отговори
На преди 1 година
военноиндустриалния комплекс не му дреме за жертвите! Как се спира такова нещо?!
185
1
 
1
 
! Отговори
Започват преди 1 година
ли американците да се усещат?
184
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владимир Путин изби хиляди православни деца за година и няма покаяние от Сатаната проклета!
183
2
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Това я очаква всяка държава която се е откъснала от християнските ценности!
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антикомунист 168. По-добре кравар с болен мозък. Поне убийствата им са демократични.
181
3
 
3
 
! Отговори
СанчочоСан преди 1 година
Патриотизма не е най - големият проблем на обществата(защото войните са битки, в които едни патриоти убиват други- както беше казал някой), но утвърждаване на Любовта към човека, уважението, развиване на Фобро сърце, щистота на вззаимоотношенията, Несъревнователност. В основата на Държавността трябва да стои основа Нравственост.. И не Икономиката управлява държавите, а Държавността и отношението към Единението!!!
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците като им забранят 2023 да си купуват оръжие и до 3023 ще си разчитат на старото вече закупено...............То там е проблема..........Когато някои умишлено пусне слух че ченгетата се изнасят от определен квартал американците бият всички рекорди по километрични опашки на СССР но пред оръжейните магазини.......то ест САЩ имат и действащ култ към ченгетата за което у нас се мълчи
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приравняват притежанието на оръжие до заговор за убийство и нещата полека лека ще се уталожат, а и ще се снабдят с няколко хиляди безплатни пътни работници живеещи по затворите.
178
4
 
3
 
! Отговори
ьаььа преди 1 година
Пълни религиозни глупости. Може да си морален и без да вярваш . Всичко се изкривява с дадена цел. Контрол върху масите.
177
0
 
8
 
! Отговори
era преди 1 година
цялата кампания е да вземат оръжията на гражданите им за по-лесен контрол на населението. В САЩ има 350 - 400 млн. оръжия в населението, повече отколко е населението. Истината е, че хората имат правото да защитят себе си и собствеността си при нападение. Не както е у нас, едва ли не на крадеца трябва да му помогна да изнесе нещата от нас. Те затова ни мачкат тук, защото няма с какво и как да се защитиш. Закона е срещу теб.
176
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо на снимката са само чисто бели ?!?
175
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе тука се говори за Америка,какво ми коментирате Русия!
174
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е държава,която живее от продажбата на оръжие преди всичко! Не само по света,а най лошото ,на своя народ! Като вземем предвид хаоса от религии,съмнителни учения,липсата на свързващ елемент за народностите които живеят там,ами в общи линии...! Приказките за демокрация и шанса за кариера вече не са актуални! Свързващото е кухия долар! Но това е недостатъчно също вече!
173
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те чак сега ли го забелязаха? Или го казват само, за да си дадат вид, че работят по въпроса и така да се оправдаят пред света, защото това е очевидно за всички от години.
172
19
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
В Русия има още по голяма духовна криза. Там не си играят на дребно. Избиват свои и чужди в чудовищни мащаби.Лошо.
171
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛГБТ пропагандата у нас е много силна. Трябва да внимаваме да не последваме примера на щатите. Поне оръжията не се купуват така лесно при нас.
170
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова на изборите след 3 дена за всички други, но не и за ППДБ
169
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва ще си признавате пораженията. Четете руска литература, сл,шайте рускя музика и може да се поодухотворите.
168
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точна статия, но сатанизмът и лъжата вече са пропили така образованието , че е време наистина за нещо радикално от страна Бог към нас.Човечеството не може да се спаси само.Виждаме и в България какво се случи следвайки костовисткият модел- неолиберализма.НБУ, хора като Дайнов и тн.Срам и позор.