Не се очакват сътресения в банковия сектор

Експерт: Щом депозитите растат, значи има доверие в кредитните институции
Обновена: 6 дек 2013 14:30 | 6 дек 2013 10:54, Екип на Bulgaria On Air
3
Не се очакват сътресения в банковия сектор
снимка: Bulgaria On Air

„Българската банкова система е в най-добро състояние от целия Европейски съюз (ЕС). Доверието в нея расте и фактът, че депозитите растат с близо 1 млрд. лв. за тримесечие, го доказва“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Емил Попов, председател на фондация „Банки, Инвестиции, Пари”.

Той припомни, че не се е налагало да бъдат заделяни пари от държавния бюджет, за да бъдат спасявани кредитни институции. Банкерите останаха консервативни въпреки натиска и заслужават адмирации за това, посочи още Попов.

По думите му трезорите са платили своята цена за лошите кредити, които са раздали, като това се е отразило в близо 7-процентното намаление на печалбите в сектора за деветмесечието на 2013 г. спрямо предходното.

„Банковата система се храни от кредитите, които раздава, но въпреки протестите, се усеща активизация в предприемачите. Общата икономическа картина в ЕС дава положителен тласък на търсенето на фирмени заеми“, обясни още Емил Попов.
Още по темата
Според него кризата е изиграла положителна роля от гледна точка на преструктурирането на много бизнеси. „Сега мениджърите имат по-добър поглед, планират по-добре и управляват ресурсите си по-внимателно. По същия начин реагираха и банките“, добави експертът.

По думите му консолидацията в банковия сектор ще продължи и не е изключено да се появят нови външни играчи.

Относно идеята да бъдат защитени основните жилища на некоректните кредитополучатели, Попов обясни, че едва ли ще бъде приета официално. „Не е коректно заради 4-5% от длъжниците да се нарушават интересите на всички останали, включително и на депозантите“, поясни той,

Експертът очаква, че лихвите по заемите могат да паднат с не повече от 1% през следващата година. „Не вярвам да има сътресения в сектора, дори и да има предсрочни избори. Ние сме част от ЕС и много от регулациите на общността действат и тук“, допълни Емил Попов.

Вижте целия разговор във видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: банкикредитиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошите кредити в Гърция са 26%, и там банките са пред фалит.Лошите кредити в България са 24% и тук банките процъфтяват.
2
1
 
6
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Добре че е Буркан Банк да стабилизира системата.
1
2
 
1
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Няма страшно, Ореха обеща да ви съсипе!!!!!

Спонсорирани публикации