След най-горещото лято - чака ни и топла зима! През октомври пак 30°

Какво време ни очаква според климатолога Георги Рачев?
18 сеп 2019 10:46, Петя Славова
40

  Оказа се, че петте най-горещи лета са регистрирани именно през последните 5 години, а от утре започва първото по-сериозно захлаждане.

"Днес наистина затваряме лятото, макар че едва ли ще говорим за сериозно застудяване. Днес 30-32 градуса, а утре максималните температури ще бъдат от порядъка на 20-21 градуса, определено хората ще усетят есента", каза климатологът проф. Георги Рачев.

Той допълни, че лятото, което отминава, наистина е едно от най-топлите за северното полукълбо, затова по-всяка вероятност зимата няма да е студена. Тя ще бъде поредната от "модерните", които наблюдаваме след 2000 г. Пак ще има сняг, виелици и отрицателни температури, но периодите ще бъдат по-рядко".

"Засега глобалните прогнози, които се дават за Северното полукълбо, е топла зима за Европа, а за Балканския полуостров температури с до 1 градус над нормата. Което за цял сезон е доста и съществено", посочи проф. Рачев пред Bulgaria ON AIR. По думите му, валежите се очакват да са в нормата.
Утре може и да видим дъжд, а от 50 дни в България не е валяло сериозно със стопанско значение. Сериозно е засушаването и то ще продължи.

По думите му студеното време, доколкото може да се каже, че е такова, защото ще бъдем в нормалните температури за края на септември, ще продължи до неделя, а след това ни очаква ново затопляне.

"Дори началото на октомври има едни доста смели прогнози за температури над 30 градуса, затова нищо чудно да се радваме на топло време", заключи климатологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
9
 
! Отговори
кво топло лято,бе преди 4 години
Кви са тия глупости!?Чак юли месец си сложих сенника!Друга година го слагах още края на май!И тоя играе на "глобално затопляне"!Толкова студено лято в балкана не сме имали!Чак миналия месец се затопли!Баси!
31
3
 
7
 
! Отговори
Де Юре до 36 преди 4 години
Елементарно е решението на проблемът Ви. Направете серия от стъпки, така че да имате едно, единствено жилище. Води се - несеквистируемо. Т.е., никой, по никакъв повод няма право да ви го отнеме. Изпразнете банковите си сметки /най добре е да ги закриете/, разплащайте се в кеш. Непременно, ако сте на заплата поискайте да ви осигуряват на минималната. СПРЕТЕ да плащате на топлофикация. Ще ви правят дела, ЧСИ ще има, но това е само за 5 години. Настъпва давност и сте на чисто! Не дължите нищо!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз поне само 3 години по-голяма от него, не като баба си Шерцингер с 13.
29
4
 
10
 
! Отговори
Обнадежден преди 4 години
А дано, че тия сметки от Топлофикация-Русе ме разсипаха! Не бе, никога не съм имал парно или партида, работя на две места и се прибирам само да преспя, но тия "сградни итсталации" директно ме разоряват! 180 лева за месец, без да имам парно или топла вода ?!?!?! Ясно ми е, че плащам парното на безработни лентяи и пенсии, които по цял ден прегръщат радиатора, но взе да ми писва!
28
7
 
0
 
! Отговори
хехе преди 4 години
и на мен ми е мерак да му обръсня мустака и зимата да си е доволно в сняг и да изкараме един хубав ски сезон
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порадна доза затоплизъм.Това лято никъде в България нямаше измерена температура над 40 градуса.И е най-хладното лято,което помня,аз съм на 44 години.Други години лятото не се дишаше от жега.
26
3
 
3
 
! Отговори
А бе преди 4 години
До Анонимен2007-а беше 40-42 градуса бая време лятото.Точно бях купил кола с климатик,та хвана място.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27Мне, ние използваме българската дума.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня преди 15-на години имаше едно лято с 45 градуса. Това не помня да е стигало до толкова. Може би се има предвид в планетарен мащаб.
23
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човече, гербавите слабоумници не знаят какво значи "сатрап". Сигурен съм.
22
5
 
9
 
! Отговори
... преди 4 години
Супер! Ама дано климатичните промени стават все по-бързо и по-бързо! По тоя начин войните ше ни опаткат за броени години! И така ще дадем шанс на земята, ако може де, да създаде нещо по-разумно от текуща обитававащата е "разумна" раса! Та така!
21
5
 
11
 
! Отговори
... преди 4 години
значи ще е студена зимата. този човек каквото каже става обратното.
20
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този как лъже хората. Октомври си е студ,като по обяд 1 -2 часа ще бъде 30 градуса,и то не по естествен начин. За дългосрочна сезонна прогноза е смешно да се говори защото никога не познават
19
7
 
14
 
! Отговори
до Гробокопач преди 4 години
Заминавай спешно за Сибир да ти се охлади мозъка ! И не се връщай !
18
1
 
20
 
! Отговори
Фаренхайт преди 4 години
Ако *** събират стари гуми, мебели и дограми, значи зимата ще е студена.
17
0
 
4
 
! Отговори
Любител метеоролог преди 4 години
На много места четох друга прогноза за зимата.И тя е в началото с повече валежи и към края с температури под нормата + повече сняг.
16
0
 
27
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Може да вали, може и да не вали...
15
4
 
11
 
! Отговори
морски преди 4 години
И да стане климата като (северна) Гърция,туризма го пишете бЕгал.
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 градуса и ще усетим есента? Баххти изнежените хора. Аз на 10 градуса съм по къс ръкав и ***....
13
2
 
12
 
! Отговори
Обаче преди 4 години
Този *** Рачев ще си обръсне ли мустака, ако зимата излезе студена?