Да откриеш Северна Корея с влак през 21 век

Френски журналисти заснеха кадри от най-недостъпната страна
Обновена: 23 апр 2012 14:46 | 23 апр 2012 12:30, Екип на Dnes.bg
136

 

За да стигнете до Северна Корея, може да хванете самолет от Пекин до Пхенян. Но за онези, които имат възможност, пътуването с влак предлага уникални гледки от най-затворената страна на света.

Френски журналисти от АФП са пътували до Пхенян за изстрелването на севернокорейската ракета с далечен обхват, което в крайна сметка беше неуспешно, и са заснели видео, докато се возят във влака.

"Часът е 9.30, когато отпътуваме от Дандонг, последният китайски град, преди да пресечете река Ялу, която разделя двете страни. Ние сме единствените западняци във влака", разказва журналистът Жил Кампион.

На влака са необходими 10 часа, за да измине разстоянието от 240 км до Пхенян.

Контрастът между Дандонг с неговите небостъргачи и Синуиджу, първия севернокорейски град, е шокиращ. Сградите са стари, улиците – прашни.

Виждаме и първата статуя на основателя на Северна Корея – Ким Ир Сен, който почина през 1994 г. и управляваше страната от 1948 г., допълва журналистът.

"Дузина служители на севернокорейската митница се качват във влака. Претърсват багажа с метален детектор. Записват броя на фотоапаратите, видеокамерите и лаптопите. Забранени са само мобилните телефони. Те се слагат в запечатан плик със стриктни инструкции да не се отваря, преди да напуснем територията на Северна Корея", допълва Жил Кампион.

"Идвам веднъж седмично", казва китаец с корейски произход, който носи елегантна риза, златен синджир, скъпи обувки и кожена чанта на известна френска марка, преметната през рамо.

Влакът пристига в Пхенян вече по тъмно. На жп гарата осветен гигантски портрет на Ким Ир Сен посреща пътниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
budi nostalgia
115
0
 
17
 
! Отговори
Саргалето преди 11 години
С тая разлика,че вече сме били там,но май пак ще се завърнем!
114
0
 
19
 
! Отговори
До sevtus преди 11 години
И понеже съм те виждал, да ръсиш мозък и в други теми, вземи си прегледай постовете и ако намериш поне един, оценен положително, тогава продължавай в същия дух. Ако не, събери си записки от АОНСУ, навий си ги на фунийки и си ги натикай в едно тъмно място. ***!!!
113
0
 
19
 
! Отговори
До sevtus преди 11 години
Ти си от тази скапана *** на некадърници, мизерни голтаци, калпазани и простаци, на кратко казано, комунисти, които след 09.09.1944 побързаха да откраднат всичко което можаха от нормалните, честни, работливи и прогресиращи хора, като обявиха пладнешкия обир за "национализация"/колкото удобен, толкова и циничен термин/ а всъщност прилапаха всичко за себе си. На народа оставиха "привилегията", да гласува с 99.9% "болшинство.
112
2
 
19
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
добре , че прочетох текста , мислих , че е в България
111
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Натам вървиме и ние начело с Великия бащица от Банкя
110
0
 
17
 
! Отговори
bylgar преди 11 години
anonimen dai link
109
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Терминаторе, а виждал ли си истината за масовите разстрели?поразгледай реални клипове в ютуб.Снимани със скрити камери.Виждал ли си мизерията на живеещите по улиците деца и възрастни!Вярно ,че и ние сме подложени на геноцид, но такъв ужас като там няма никъде!Магазините им са празни.Нямат дори храна!
108
13
 
35
 
! Отговори
TERMINATOR преди 11 години
Всеки случай КНДР са много по добре от нас. Аз съм параходчия, с кораба съм бил 3 пъти там, особено последния път престоя ми беше около месец. Е да вярно е че режима е строг, навсякъде щъкат военни те са си милитаризирана държава, но... това е държава където във всяко село има училище и болница, висшето образование е безплатно, здравеопазването е безплатно, и от 1972 г. не се плащат никакви данъци там. Тука нека да ни смучат с данъци, и сега със саниране на панелки и др. глупости.
107
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това там е цвете пред нас можешш да си го завреш знаеш къде!
106
2
 
21
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Подкрепям коментар 110, а що се отнася до филма, мисля че става дума за "Ирис" - страхотен филм. И по темата - да оставим на мира севернокорейците - съвсем не са толкова зле...
105
9
 
30
 
! Отговори
там е цвете пред нас преди 11 години
много прилична гара, обработени парцели, не видях стресирани хора, явно пропагандата лъже за Сев.Корея.Чистота и ред.Дърветата белосани няма разхвърляни ***.Във Варна за да влезеш с влак се минава покрай *** махла Максуда-смрад и мизерия,*** навсякъде и сковани талашитени колиби-това е първото впечетление на чужденците за Варна.Влаковете ни пълна мизерия.Един познат ходи на екскурзия в Сев.Корея-във влака се ходи с чехли по абсолютно чисти пътеки.обувките прибрани в шкафчета-чисто
104
7
 
31
 
! Отговори
Hansens преди 11 години
Ми не виждам нищо ненормално.Ако снимаме през прозореца на влак пътуващ през родната ни "демократична" България кадрите ще са далеч по-шокиращи и мизерни!!!
103
5
 
31
 
! Отговори
феномен преди 11 години
Имам чувството че гледах от прозореца на влак пътуващ през България. Да и там имат магистрали и то перфектни но няма кой да минава по тях освен партийните лимузини. Това е и бъдещето на родните магистрали по които ще се движат управляващите - мутри, престъпници и всичката друга ***. Бог да пази народа.
102
1
 
17
 
! Отговори
до 119 преди 11 години
Ти в Емирствата бил ли си поп ринцип ?
101
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
същата каринка е в близкият изток при арабите с тая разлика ,че северно корейците се занимават с работа а не с джихад . и не правят далавери като *** и арабите мюсюлманите .
100
2
 
39
 
! Отговори
коко преди 11 години
Ако някой снима нашите ман...пардон роми как грабят из селата или ***,нападащи жена или изяждащи професор ще обере точките.
99
1
 
20
 
! Отговори
ккк преди 11 години
А това е ЮГА youtube/watch?v=nIHnSRyQr4o&feature=related сами си правете изводите.
98
2
 
28
 
! Отговори
... преди 11 години
Вие с влак между Стара Загора и Ямбол пътували ли сте ?
97
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Режима в Северна Корея е крайно ненормален, но какво толкова ненормално видяхте във видеото? Знаете ли какви филми може да се направят за някои наистина развити икономически сили? Ако дойде журналист в БГ такива кадри ще запише от монтанско, че ще но ожалят по света.

Спонсорирани публикации