Шефове в Porsche ползвали методи от тайните служби?

Хеджфонд заведе дело за 1,8 млрд. евро срещу мениджъри на производителя
Обновена: 3 фев 2014 14:04 | 3 фев 2014 11:07, Бойчо Попов
1
Шефове в Porsche ползвали методи от тайните служби?
източник: Reuters

Методи като в тайните служби? Хедж фонд обвинява Фердинанд Пиех и Волфганг Порше, че са подготвили превземането на VW със странни методи и са измамили останалите акционери. Затова сега хеджфондът Elliott Associates LP на американския инвеститор Пол Сингър е подал иск за обезщетение в размер на 1,8 милиарда евро срещу Фердинанд Пиех и Волфганг Порше пред окръжния съд във Франкфурт, пише списание Spiegel. Двамата обвиняеми са „подготвяли придобиването на VW тайно и така са измамили другите акционери“.

Говорител на Porsche потвърди материала и заяви, че Elliott вече е обвинил през 2012 г. производителя на автомобили от Щутгарт за тази сума. „От наша гледна точка това най-ново действие е единствено с тактически причини и има за цел да изгради натиск", каза той.

Сега оповестеното гражданско дело срещу председателя на надзорния съвет Порше и члена на борда Пиех е било заведено в Районния съд във Франкфурт на Майн през есента на 2013 година. Ищците обосновават иска си с това, че двамата братовчеди са участвали в решенията на на Porsche SE за увеличаване на дела в VW в периода между 2005 и 2008 г.

Но фонът на спора е доста сложен. По време на битката за придобиване преди шест години, която премина през множество обрати, инвеститорите са загубили много пари и обвиняват участниците, че са укривали информация. По това време Porsche планираше да придобие Volkswagen, а сега производителят на спортни автомобили е част от много по-голямата VW Group.

В исковете на инвеститорите се посочва, че Porsche е лъгала, когато през по-голямата част от 2008 г. е отричала, че иска да закупи Volkswagen, единствено с цел да смени тона на 26 октомври същата година, когато разкри, че контролира 74,1% от германския си конкурент, отчасти чрез опции, както и че се опитва да придобие напълно компанията.

Акциите скочиха, докато продаващите „на късо“ бяха принудени да затворят своите позиции. През 2009 г.
Volkswagen придоби 49,9% в Porsche, а през 2012 г. компаниите се съгласиха на нова сделка, с която Volkswagen купи останалите 50,1% в Porsche за 4,46 млрд. евро плюс една обикновена акция от VW.

По данни на Spiegel сега хеджфондът Elliott Associates LP обвинява Порше и Пиех, че са използвали и методи, „които иначе познаваме от областта на тайните служби и организираната престъпност“. Разработването и изпълнение на плана са били провеждани от „таен логистичен център в Австрия". Използвани са били „нерегистрирани мобилни телефони" и "иначе достъпна само на правителствата технология за криптиране".

Porsche, която е преследвана от години от инвеститори със съдебни процеси, до момента се защитава успешно срещу обвиненията в манипулиране на стойността на акциите на Volkswagen. Компанията приключи повечето от съдебните си спорове в САЩ чрез извоюване на правото те да бъдат прехвърлени в германски съдилища. В средата на 2013 г. тя получи съдебно решение за блокиране на правни претенции във Великобритания.

Още новини от автомобилния сектор четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: PorscheBloomberg Video
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
11
 
! Отговори
ам-ам преди 10 години
Поредното доказателство че неамериканските компании от дълго време заят че са обект на тотален шпионаж от НСА за което Соулдън сега разправя.Този т.н. хедж фонд разчитащ на инфо от ЦРУ просто са го прекарали.Тук обаче въпроса е кой е по големия дявол.Ф.Пих криптиращ си разговорите или диларите че не са успели да го подслушат?А т.н. къси позиции са вече забранени в Европа.-залагаш че една компания ще се срине от което ти печелиш разликата или образно казано продаваш акции сега които още нямаш.

Спонсорирани публикации