Влез в час: Заблудата в теорията за кристалните деца

В САЩ идеята вече се приема като опасна за обществото
8 сеп 2017 08:37, Анисия Иванова
51
Влез в час: Заблудата в теорията за кристалните деца
Снимка: Reuters, архив

Децата на 21 век са различни и с това се съгласяват всички - психолози, учители, лекари. Факт е, че живеем в епоха на смяна на форматите на културата и мисленето. Но в последните години все повече се лансира идеята за така наречените индигови и кристални деца.

Според тази теория днес на Земята се раждат деца с ново съзнание и необикновени дарби. Някои ги наричат шестата раса, феномени, изпратени на планетата, за да помогнат за еволюционния скок, който предстои на човечеството и т.н.

Превеждат се книги, има специални интернет портали на тази тема, както и много групи от съмишленици в социалните мрежи. Теорията за децата феномени се мени постоянно. Нейната основа се заражда в средата на 70-те години в САЩ и достига своя апогей на Запад в началото на 90-те години на ХХ в. с разпространението на няколко книги и филми по този въпрос, обяснява доктора по философия и теолог Жасмина Донкова.

Според нея теорията за "новите" деца е опасна и е поредната система за духовно израстване, основана на езотеричното учение за Новата епоха и върху някои източни духовни практики.

В България идеята за "новите деца" набира скорост от края на 90-те години, а от началото на новото хилядолетие е в своя апогей.

Движението Ню Ейдж подхранва темата за децата феномени, а тъй като родителите често не искат да признаят, че детето им има проблеми, предпочитат да намират утеха в теории, които представят детето им за специално, надарено, коментира специалисът.

Ето кратка характеристика: децата индиго са интуитивни, будни, непокорни и родителите често се чувстват безпомощни да се справят с тях. Те имат "специалната мисия да населят и подготвят Земята" за живота след така наречения от езотеричната духовност „квантов скок“. Кристалните деца, за разлика от индиговите, не са бунтари, а "омиротворители”. Правят всичко с личен пример и без много думи. Силното им излъчване създава усещането за общуване със зрял и мъдър човек, който може да ви успокои, да ви даде съвет, да ви утеши и да разсее всичките ви страхове и съмнения.

В последните няколко години обаче в родината на тази теория (САЩ) се организира мощна антикампания, разглеждайки идеята като опасна за обществото.

Въз основа на теорията за "новите“ деца, днес в България се заражда една порочна практика, според която една немалка част от родителите, имащи проблем с поведението на своето дете, вече си имат обяснение – в семейството расте дете индиго, то е различно от останалите, избрано.

С това притесненията приключват и родителите отказват да посещават специалисти, а приемат идеологемата, че детето е от "новия“, по-висш свят.

Затова са и притесненията на някои специалисти по детски неврологични заболявания, капацитети в своята област, които категорично се обявяват срещу теорията за шестата раса и за "новите“ деца, предупреждава Донкова.

Факт е, че всяко следващо поколение в сравнение с предходното е много по-различно. Днешните деца са по-осъзнати и свободолюбиви от най-ранна възраст, но в същото време се интересуват от все по-малко неща, впечатляват ги по-незначителните въпроси и много често са податливи на по-прозаични и тривиални мисли.
Но всичко това си има обяснение в пренаталната и перинаталната психология, допълва тя.

Липсата на сериозни изследвания на тази и други подобни езотерични теории, и по-специално на "феномени“ като този за "новите“ деца, крие опасност от деструктивни прояви на този вид духовност и поява на патологични състояния на личността, предупреждава тя.

Защото в повечето случаи подобни теории могат да създадат психическа зависимост в голяма част от хората, определящи се като представители на шестата раса, че са изпратени тук и сега със специалната мисия да подготвят Земята за нова реалност.

Жасмина Донкова припомня, че преди години 17-годишна ученичка от елитна гимназия в София, която се възприема като "човек от друга планета със специална мисия за Земята", слага край на живота си само защото нейната мисия на Земята била приключила и трябвало да се върне отново там, откъдето са я изпратили.

Това е достатъчно основание да сме внимателни към този тип "духовни прояви“, предупреждава тя.

Според психолози проблемите на тези деца не бива да се игнорират и те се нуждаят от навременна медицинска помощ.

Не е задължително надарените деца да имат проблеми в общуването или да са хиперактивни. И обратно – не всички деца с необичайно поведение са по-интелигентни.

Отговорност на родителите е, ако детето има проблеми, как ще се развие и на кого ще изберат да вярват – на врачки и екзорсисти или на професионални психолози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
Една преди 4 години
=2..както и РАЗБИРА СЕ,чене всички деца с необичайно поведение са по-интелигентни!От къде на къде измъдрихте това заключение?Никой не е казал,че Кристалните илиИндиго деца са определени като мъдри,защото са с проблеми в общуването или защото имат необичайно поведение,или защото са хиперактивни!Просто тяхната СЪЩНОСТсе характеризира и определя от МНОГО качества,ВСЯКО ОТ КОИТО ДОСУЩ отговаря САМО и ЕДИНСТВЕНО на определена група-тип хора,назовани от хората с името Кристални,Индиго,Звезди илиХибрид
48
1
 
3
 
! Отговори
Една преди 4 години
=1=Госпожо или господине,или който написа тази статия - скъсайте си дипломата и след това си блъснета главата в стената - със засилка най-добре! По вашето ИЗХОЖДАНЕ на въпроса за Кристалните деца ->"Не е задължително надарените деца да имат проблеми в общуването или да са хиперактивни.И обратно->не всички деца с необичайно поведение са по-интелигентни."->много малко сте чели по темата за Кристални деца! Разбира се че не е задължително надарени деца да имат проблеми в общуването и т.н, както и..
47
0
 
32
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
А нима нямат извънземните пръст в цялата тази прикрита истина ? Т.Н. биороботи ще продължават да се множат и така без война ще ни завземат, а дали вече не са ни завзели !
46
0
 
36
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
И понякога идеите за кристални и индигови деца не се дават от родителите, а именно от властимащите, които трябва да оправдаят този бум от увреждания и деца със странно поведение. Естествено, че всеки родител иска детето му да е нормално развито палаво дете, вместо да е гений по математика, който няма чувство за хумор или се тресе от страхове. За съжаление, специалистите и те не могат да направят много, освен да измислят все нови и нови наименования на отклоненията, които се множат всяка година.
45
0
 
34
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Нещо не сте разбрали, не говорим за невъзпитани деца, а за цялото разнообразие от увреждания, които са следствие на химия, ваксини, злоупотреби през бременността с лекарства, алкохол и вредна храна и други такива. Мозъкът е най-чувствителен към въздействия, аутизъм преди не е имало. Само че е толкова сложно устроен, че понякога се засяга частично някаква негова функция, например детето е умно по математика, но трудно говори или разбира емоциите на хората. Тия деца не стават такива по желание!
44
1
 
32
 
! Отговори
ККЪЪ преди 6 години
До пълно е с лудиКато теб ли?
43
0
 
33
 
! Отговори
пълно е с луди преди 6 години
Горките деца с такива откачени родители! Но е пълно с езотерични кукуриговци
42
0
 
32
 
! Отговори
Нямам име преди 6 години
До АнонименТака е!
41
0
 
33
 
! Отговори
Нямам име преди 6 години
До ВинетуНе сравнявай педалчетата и лайнцата с индиговците. Това, че има безмозъчни родители е ясно но не слагай всияки под общ знаменател.
40
1
 
33
 
! Отговори
Нямам име преди 6 години
Имах си аз това да не е поредната измислица и лъжа и че всички са с проблеми. Как ще има езотерични учения...нали ,,духовните прояви'' са нещо много лошо.Каквото се случва в Америка се случва и тук. Върви се по нечии модел .. НАбира скорост модата за ,,децата кристали'' и в България след 20 год. се появява. Почват антидвижение и нашите веднага категоризират децата към кандидатите за ,,медицинка помощ''. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. *** малоумната статия! Честно!
39
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти провокираш, аз пък пускам кьорфишеци.Нали всичко е нереална енергийна матрица,Мойте коментари също.
38
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, като гледам натиснах доста бутончета :D
37
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-ниски, защото са с по-ниска честота на вибрация. Нищо не си мисля, моите познания са достъпни за всеки, който е готов да ги разбере, само нарочно провокирам, създавам смут, дискомфорт, нали знаете, че нищо не расте в комфортната зона, в която са заспали елитите и по-голямата част от човечеството, а тепърва ще започне да друса :D Всеки е с христовото съзнание, но то с израстването на его-личността и потъването в матрицата на физическата реалност остава като един добре потиснат спомен :D
36
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бързата *** слепи ги ражда
35
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37,Щом ги наричаш по "ниски нива", значи не си достатъчно готов да приемеш ДРУГИ НИВА на съзнание, които са различни от твоето, защото още си дете-егоист. Мислиш си, че твоите познания са НАЙ, и ти си едва ли не висшо създание,но имаш още много да учиш.Всеки е с Христово съзнание и това което наричаш еволюция на съзнанието е една подла лъжа измислена за да манипулира безмозъчните роби и масончетата за да ги накара да се чувстват по значими.
34
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво знаете и сте чували за израза "Христово съзнание"? Е, ако пожелаете може да бъде ваше, ама трябва доста да поработите над себе си.
33
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не сте готови да се отворите за една по-висша истина за космоса, съзнанието и съществуването, няма проблем, на мен ми е все тая, мн добре разбирам различните нива на съзнание, които душата изследва в по-ниските измерения и плътности...
32
3
 
41
 
! Отговори
ТерминаторКомбинатор преди 6 години
Бая елементарно мислене имате, иска ви се фантастика, ама действителността е друга.Ако беше така, щеше и възрастни индиго да има, ама нема.Днес дете индиго, утре тийнеджър на амфети, а в други ден в политиката - кмет.Влезеш ли в схемите, забравяш за цветовете, и всичко става зелено :)
31
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно, индиго и кристалните наистина съществуват. Индиго се унтуват срещу несправедливостта, а не са някакви престъпници. Кристалните са тихи и даряващи светлина и любов, а не аутисти. Случва се, просто родителите на истински проблемни деца винаги са си измисляли оправдания, че децата им са невероятни. Подобни статии са антиреклама на уникалните нови деца.
30
3
 
37
 
! Отговори
нищо лично преди 6 години
32, 31 - ти фантастични книги ли пишеш ?в еднорога и лунната фея верваш ли, пиши за тях.кви дроги взимаш ? щото такива кето теб дето бегат от действителността, са ми много съмнителни