Кои са шпионите на Русия на украинска земя?

Ако бъдат заловени, може да получат доживотен затвор
18 май 2022 19:10, Нели Христова
76
Кои са шпионите на Русия на украинска земя?
Снимка: БГНЕС

На прашна улица в източния украински град Славянск мъж с черна риза с дълги ръкави и карго панталони пуши цигара. Мъжът е наблюдаван.

"Той е наш", казва мъж по радиото от колата си надолу по пътя. "Ето го."

От другата посока фургон завива и оттам изскачат двама мъже в бойни униформи и маски за лице. Човекът в черно се спуска на земята, сякаш инстинктно. Служителите - от украинската служба за сигурност или СБУ - го потупват и извличат ценни доказателства: мобилния му телефон.

В Източна Украйна ударите на руската и украинската артилерия са почти постоянни. Голяма част от руските обстрели са безразборни, но някои са насочени към високоценни цели като военни лагери, оръжейни складове или собствен щаб на СБУ в Краматорск, който беше частично разрушен в първите седмици на войната.

СБУ казва, че руските сили разчитат в голяма степен на сътрудници като предполагаемия шпионин, на чиито арест екип на CNN става свидетел в Славянск този уикенд. Чрез шпионите руснаците определят целите си и оценяват успеха на своите попадения.

Когато е изправен пред следовател от СБУ на местопроизшествието, заподозреният бързо признава, че е общувал с врага.

"Каква информация искаха?", пита следователят.

"Координати, движения и така нататък", казва заподозреният с наведена глава. "Местоположенията на попаденията. Такива неща. Ситуацията като цяло".

"Разбра ли защо им трябваха координатите?"

"Да, разбирам. Давам си сметка."

От СБУ тук казват, че извършват подобни арести един или два пъти на ден. Този мъж е разследван само от четири дни.

Някои от заподозрените са класически инфилтратори: руски граждани, докарани в района на Донбас в началото на войната, които живеят сред населението. Други са политически симпатизанти. Но мъжът, който ръководи този арест, и когото от CNN наричат Сергей, казва, че повечето хора шпионират за пари.

"Идеологическите предатели са все по-малко", обяснява той. "Дори онези, които подкрепиха агресията на Руската федерация през 2014 г. в Донбас, по време на създаването на така наречените ДНР и ЛНР (Донецка и Луганска народни републики) – когато видяха какво се случи с Мариупол, Харков, Киев, Буча и десетки и стотици други населени места, започнаха да променят светогледа си за Русия."

Заподозреният този уикенд казва на следователя, че са му били предложени само 500 гривни, или около 17 долара, в замяна на информацията. Той твърди, че е бил вербуван чрез приложението за съобщения Telegram от някой, който се идентифицира като "Николай".

Следователят чете комуникацията им, докато агентите на СБУ стоят с извадени пистолети.

"Вчера си свърши добре работата", пише Николай. "Същата информация е необходима и днес. Снимки, видеоклипове, геоданни на военните в CNIL (военен лагер). Колко време отнема да се получи информацията?"

"Разбрах, разбрах", отговаря заподозреният. "Ще ти изпратя съобщение. Час и половина до два."

"Добре, чакам", отвръща Николай. "Бъдете внимателни. Обърнете внимание на камерите, за да не ви видят. Правете снимки и видеоклипове тайно."

Следователят обяснява на заподозрения, че му отнемат телефона.

"На кого да се обадя, за да информирам за задържането ви?", пита следователят. "Майка ми, казва заподозреният.

"Помниш ли номера?"

"В телефона има номер."

С това мъжът е отведен до немаркирания автомобил на СБУ и откаран надалеч. Сергей казва, че ще бъде преместен на запад, в Днепър, където ще бъде изправен пред съда. Ако се докаже, че шпионирането му е довело до смърт или "тежки последици", присъда може да го изпрати в затвора до края на живота му, казва Сергей.

"Тези ракети идват на координатите, които се предават от такива престъпници", казва той обратно в централата. "Хората умират заради тези ракети. Нашите войници са убивани, цивилни са убивани."

Той казва, че се опитва да сдържи гнева си, но е трудно да не приема предателствата лично.

"Всеки път, когато арестувам някой като него, знам едно: аз самият съм от тук. Моите близки, всичките ми роднини са от Лиман" – близкия град, който е под тежка руска бомбардировка от седмици, казва той. "В момента те нямат къде да живеят, нямат нищо. Няма къде да се върнат. Всеки път си го спомням. Всеки път си спомням за гара Краматорск", казва той, имайки предвид руски въздушен удар през април което уби най-малко 50 души.

"Събирахме хора, парче по парче."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са на грешната страна, явно не са много умни.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и руснаците имат и сателити. Как ще спрат ракетите, след като дори не си правят труда да преговарят?
59
1
 
3
 
! Отговори
Км преди 1 година
Това е толкова смешно,тоя с телефона е като българските уж,,медии,,.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива копейкинци, готови да продадат народа си на диктатора путин има навсякъде, хеле пък и у нас, че са и в парламента даже.
57
0
 
2
 
! Отговори
fact преди 1 година
До Оберщурмбанфюрернавремето, старите войници ни казваха: дигат те по тревога, гледаш командира познат - значи не отивате на война. ако стане война, първо ше сменът командния състав, за да не очистят войниците злобните и некадърните. те си ги знаят, имат оръжие и нема да им се търси отговорнос след мелето.....и така, при сека тревога ми ставаше ясно, че просто ни действат.
56
2
 
6
 
! Отговори
До 63,64 преди 1 година
Ами вие сте същите ,тролски твари,за дребни се продавате и не ви е гнус,колко сте празни.Те рашките тук вербуват военни,а камо ли в Украйна,където хората истанаха без дом,за съвсем дребни пари и без да да се замислят ,че убиват хора,дори свои близки.Живота на десетки струвал 17 долара,какъв парадокс..Добре е че хващат доколто може.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е пълен майтап! Смях се от сърце! Имаше една икона във ФБ - Данчо Полицая, той така пишеше, като между 4 и 8 клас съчинение.
54
3
 
5
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Питай петата колона. Те знаят на кого да снасят и какво да снасят.
53
3
 
1
 
! Отговори
До Капитан Петко преди 1 година
Какво шпионира Копейкин не ми стана ясно? Хуманитарен шпионаж ли или нещо повече?
52
4
 
4
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Копейкин го хванаха там да шпионира но го пуснаха а щеше да е добре да го опандизят.И тук трябва така да процедират с руските шпиони понеже разузнават за терористична организация.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободни съчинения и претоплена "стара манджа". Прави ми впечатление, че много се акцентира на последното изречение, дори и да няма много общо с текста. Важното е да се постигне 100 повторения. Откъде тръгнаха и до жертвите в Краматорск стигнаха. На следващия ден след обстрела в Краматорск, "свободната" западна преса удобно "забрави" случая, след като за нещастие западни журналисти заснеха серийния номер на украинската ракета точка У, изстреляна към гарата.
50
3
 
4
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Ооо, Педерski, не очаквах да се появиш тук! Поздрави от Morski! Запомни, MORSKI... разбра ли Педерski? Беж в бункера при ПуЙкин и преди това забери по пътя Гумен Гадев Дронов Грипенов да докладва на Кремъл! Бързай НЕма време, щото... 2024- Русия Умре!
49
4
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
А кои са руските шпиони в България? А то било лесно: Президентът, правителството, прокуратурата и всички олигарси.
48
6
 
6
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Не знаем кои са шпионите на, Русия в Украйна, но всички знаем кой е главния шпионин в България - Гумен Гадев Дронов - фуражков!
47
1
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Когато започне война или ако започне, и сте в окопите заедно с Гоце, Станишев, Нинова, Черепа, Прас-Прес и Доганци, не забравяъте да ги гръмнете преди боя, защото, ако не го направите ТЕ ще ви гръмнат.
46
5
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Хи-хи-хи, аре да не казвам какво ловят от СБУ. Също като "достигането на руската граница от украинската армия". Когато в замъка влезе клоун, то той не се превръща в благородник , а замъка се превръща в цирк !
45
6
 
10
 
! Отговори
огледайте се преди 1 година
Шпионите на русия са около вас и да се издиггнат утре ще натопят и Вас.
44
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шпионите на Русия бяха ликвидирани за часове, благодарение на модерната техника на НАТО. Иначе в Русия е пълно с такива на Украйна, поради простата причина, че Русия е голташка държава и всеки се продава. Ей ви на на Лавров семейството къде е, на Путин, на Песков. Итн
43
3
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Няма ли днес статия за това което е казал Нобеловия лауерат за мир. Че е скучно без него ако не ни информира лично за ежедневните му "победи". И да се скара люто и мъжествено, че не му дават достатъчно милиарди за нови "победи". Поетичните журналистически литературни произведения ни поомръзнаха.
42
8
 
14
 
! Отговори
Фен преди 1 година
Много забавно и вълнуващо произведение. Написано от веща писателска ръка. Прочетох го на един дъх. Какво майсторско перо само. Искаме още! И така ще обикнем Зеленски и азовците му. И ще забравим с времето, за децата и жените които натъпкаха в тунелите за да се крият зад тях, а Зеленски да иска пари за да ги евакуирал. Само дето не трябва да споменавате CNN, че целия ви труд отива нахалост така.