ООН: Над 160 милиона деца работят

Детският труд може да се увеличи през 2022 г.
Обновена: 19 май 2022 21:55 | 19 май 2022 20:30, Йоана Цонева
15
ООН: Над 160 милиона деца работят
Снимка: БГНЕС

Над 160 милиона деца в света са ангажирани с детски труд, се казва в доклад, публикуван в сряда от Международната организация на труда (МОТ) и детската агенция на ООН УНИЦЕФ.

В доклада МОТ и УНИЦЕФ предупреждават, че без стратегии за подпомагане броят на децата, които се трудят, може да нарасне с 8,9 милиона до края на тази година поради по-голямата бедност и повишената уязвимост.

Децата се нуждаят от социална закрила, която намалява бедността и уязвимостта на семействата, намалявайки критичните фактори за детския труд, се казва в доклада, предаде Анадолска агенция.

Двете организации призоваха за преодоляване на разликата в обхвата на социалната закрила за 1,5 милиарда деца по света, които все още не са подкрепени от семейни или детски парични помощи.

"Има много причини да се инвестира в универсална социална закрила, но премахването на детския труд трябва да е една от най-убедителните, като се има предвид пагубното му въздействие върху правата и благосъстоянието на децата", заяви Гай Райдър, генерален директор на МОТ.

Още по темата
Глобалните оценки показват неравномерен напредък по региони през последните 20 години, като в Азия и Тихоокеанския басейн, Латинска Америка и Карибския басейн се наблюдава постоянно намаляване като цяло, докато в Африка на юг от Сахара показателите се увеличават от 2012 г. насам.

"Въпреки че има много различия между държавите в рамките на всеки регион, днес в Африка на юг от Сахара има повече деца, които полагат детски труд, отколкото в останалата част на света, взети заедно", се казва в доклада.

В него се цитират няколко проучвания от 2010 г. насам, които представят доказателства за ролята на социалната закрила за премахване на детския труд.

Те показват как социалната закрила, като помага на семействата да се справят с икономически или здравни сътресения, намалява детския труд и улеснява обучението в училище.

Въпреки това е постигнат твърде малък напредък в осигуряването на социална закрила за всички деца.

Според доклада правителствата могат да използват редица политики за насърчаване на социалната закрила.

Той обаче предупреждава, че ако политиците не предприемат решителни действия, пандемията COVID-19, войната между Русия и Украйна, нарастващата бедност и изменението на климата ще увеличат разпространението на детския труд.

За повече от 160 милиона деца по света - 1 от 10 деца на възраст от 5 до 17 години - които все още са ангажирани с детски труд, напредъкът е спрял от 2016 г. насам, се казва в доклада. Това се отнася за 63 милиона момичета и 97 милиона момчета.

За да се засили социалната закрила за предотвратяване и премахване на детския труд, в доклада се препоръчва да се преодолее разликата в обхвата на социалната закрила за децата.

Приоритизирането на детските обезщетения и разширяването на социалната закрила за двата милиарда работници в неформалната икономика ще подпомогне прехода им от неформалната към официалната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малките ромчета в България също обикалят кофите и събират стъкло, хартия и пластмаса, вместо да ходят на училище. Септември месец ги записват за да вземат помощите зимата ходят да стоят на топло и да ядат, без да учат нищо и през пролетта тръгват да обикалят кофите. Учителите не им пишат отсъствия защото ще им намалят парите ако ходят по-малко деца на училище и те така те.
11
2
 
7
 
! Отговори
Едра реститутка преди 1 година
Е!!! Аз ли да работя?!
10
0
 
8
 
! Отговори
Менто преди 1 година
Послушайте оон, у нас има стотици хиляди sebezi които нито работят нито нещо друго! Впрегнете Doбитъка докато е време!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре че е мама да ме гледа, не си представям живота като наведено бачкаторче
8
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
ООН какво бачка - брои 160 милиона римляни дето бачкат :)))
7
2
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Трудът облагородява и помага на бедните да се чувстват духовно богати, защото тяхно е Царството Небесно.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, фашизъм като всяка организация която си е повервала че представлява всички
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм работил и един ден.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
32 г съм и не съм живял живота на роб нито един ден
3
0
 
7
 
! Отговори
въпросче преди 1 година
а какво работят тия в ООН ?!
2
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
РБ 1 милион младежи нито учат нито работят :)))
1
1
 
5
 
! Отговори
А рептилите преди 1 година
Им пият кръвта!