Трябва да намерим нов начин за изхранване на света

Световните лидери не са си взели поука от миналите продоволствени кризи
24 май 2022 19:17, Йоана Цонева
134
Трябва да намерим нов начин за изхранване на света
Снимка: БГНЕС

Световните лидери се опитват да овладеят продоволствената криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, но експертите твърдят, че реакцията им е сериозно погрешна, тъй като повтаря грешките на един неработещ модел, който подготвя държавите за подобни кризи в бъдеще, анализира европейската редакция на американския вестник "Политико".

Те смятат, че тъй като политиците се стремят просто да излязат от кризата, те разчитат прекалено много на няколко държави и няколко компании, за да изхранват света, което го прави зле подготвен за бъдещи сътресения. Повече от десетилетие, след като светът излезе от световната продоволствена криза през 2008 г., предизвикана от комбинацията от повишаващи се цени на петрола, суша и търговски ограничения, наложени от паникьосани правителства, включително Украйна, експертите по храните настояват политиците да преосмислят какво ядем и как го отглеждаме.

Всъщност те казват, че отговорът на Запада на сегашната криза, който включва разрешаване на земеделските производители да отглеждат култури върху защитени земи, вече е неуместен, особено след като голямата зависимост на земеделските производители от торове и ресурсоемки култури допринася за изменението на климата.

"Голяма част от отговорите на ЕС и САЩ са свързани с удвояване на системата, която е счупена", казва София Мърфи, изпълнителен директор на IATP, базиран в САЩ мозъчен тръст.

Този отговор от страна на международни органи като Г-7 и ОИСР включва също така отпускане на милиони за хранителни помощи и разработване на стратегии за връщане на обсаденото украинско зърно в световните търговски вериги, както и за това западните държави сами да отглеждат повече зърно.

В своя план за продоволствена сигурност, представен в края на март, ЕС заяви, че увеличаването на производството, за да се покрие недостигът на украински култури - по-специално на пшеница - е "от основно значение". ЕС предупреди, че ако това не бъде направено, има риск да се стигне до сериозна криза на глада в страните от Северна Африка и Близкия изток, които до голяма степен зависят от вноса на храни и в които много страни вече изпитваха затруднения преди неотдавнашното покачване на цените на храните.

Но членовете на Комитета за световна продоволствена сигурност (КСПС) към ООН, експертен орган, който се занимава с политиките за производство и сигурност на храните на местно ниво, от местното население и гражданското общество заявиха, че настоящата криза не е признак на недостиг на продукция, а по-скоро на системни фактори, сред които са силната зависимост от торове и изкопаеми горива; двойната криза на КСПС и енергийната криза; зачестилите климатични бедствия; и властта за разпределяне на храните, концентрирана в ръцете само на няколко компании.

Кризата, казва Мърфи, "в крайна сметка е свързана с това, че не можем да си позволим храната, която има - наистина не става дума за абсолютен недостиг".

Мърфи заяви, че правителствата не са си взели поука от кризата през 2008 г.: проблемът не е в това, че няма достатъчно храна.

Въпреки че се придържаме към политиката да произвеждаме повече, броят на гладуващите хора в света продължава да расте. "Противоречив е фактът, че наистина има огромен брой хора, които все още гладуват по света", каза Хана Сааринен, експерт по хранителна политика в Oxfam. "Това говори за доста дълбоки проблеми в хранителната система и за това колко много хора са зависими от тази крехка система."

Ненаучен урок

Тъй като кризата набира скорост, Мърфи заяви, че страните трябва да избягват възстановяването на система, която е прекалено зависима от "твърде малко страни, твърде малко компании [и] твърде малко зърно".

Половината от световното селскостопанско производство е доминирано само от четири основни култури: захарна тръстика, пшеница, царевица и ориз. Всички те се изнасят само от шепа държави и се търгуват само от четири мултинационални компании. Познати като ABCD на храните, заради инициалите си, тези четири компании - Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill и Louis Dreyfus - притежават непропорционална власт в глобалната дистрибуция на храни и са натрупали "огромни" печалби от скока на цените на зърнените пазари, според S&P Commodity Insights.

Въпреки че най-уязвимите страни и хуманитарни организации като Световната продоволствена програма се нуждаят от спешни доставки в краткосрочен план, Мърфи заяви, че политиците трябва да се съсредоточат върху преодоляването на прекомерната роля, която няколко големи износители играят за продоволствената сигурност на страните с ниски доходи.

Системата за доставки е изградена по такъв начин, че повече от две дузини държави зависят от комбинация само от Русия и Украйна за поне една трета от пшеницата си. В някои страни като Ливан и Египет тази цифра е 80 %, а Еритрея миналата година е набавяла цялата си пшеница от Русия и Украйна.

Когато настъпи криза, тази конфигурация поставя по-бедните страни в затруднено положение, тъй като големите търговци се стремят да продадат всички останали хранителни запаси на този, който предложи най-високата цена - а това често не са закъсали държави като Ливан и Сомалия.

"Кризата е толкова опустошителна, че показва колко малко възможности за избор имат Ливан и Египет - всичките им яйца са в една кошница", казва Мърфи. Тя също така заяви, че засегнатите страни не трябва да гледат на това като на "незначително и краткотрайно смущение", а като на възможност да разгледат всички свои възможности. "Екосистемите на Египет позволяват голямо разнообразие - леща, градинарство. Става въпрос и за това да има повече доставчици на пазара."

Тя добави: "Ливан не би трябвало да внася 80 % от пшеницата си. Има други храни, които могат да се консумират и които са по-хранителни. Ако Украйна не може да засади пшеницата си, бихме искали да видим, че се отглеждат други храни, като не е задължително това да е пшеница и не е задължително да е на маргинални земи в ЕС."

Това налага сериозно преосмисляне на начина, по който светът се изхранва.

Дори когато няма суша или високи цени на храните, много страни в Африка са наводнени от евтин внос, често от ЕС и САЩ, който изкарва от бизнеса местните земеделски производители и отслабва способността на страните да реагират на шокове. Магдалена Акерман, експерт по продоволствена сигурност към CFS, заяви, че подобни търговски ориентирани политики "смазват устойчивостта на регионите или способността на държавите да разчитат на местното производство".

Мърфи от IATP също заяви, че за да останат на повърхността, фермерите в Северна Африка все повече се насочват към интензивно водоемко и висококачествено отглеждане на плодове и зеленчуци, предназначени за Европа, "а част от това е за сметка и на основните култури".

Акерман заяви, че страните трябва да диверсифицират продукцията си, за да могат да разчитат повече на собствените си ферми и хранителни мрежи. В противен случай те рискуват да попаднат отново в същия капан в момент, когато нарушенията, свързани с биоразнообразието и климата, се ускоряват.

"Това е моментът да помогнем на хората и да изградим устойчивостта, за която говорим, като разгледаме какво друго бихме могли да ядем и откъде друго би могло да идва", каза Мърфи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да позная ли с какво искате да храните населението? ГМО царевица и соя, месо, направено в лаборатории и насекоми - лакомството на съвременния човек.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще започнат да отглеждат насекоми, богати на протеини, ако не помогне ще ядат биткойни.
95
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия падне, няма да има войни и глад по света. За 110 години те са нападнали 50 държави по света, включително и България. Изводът е един - тея *** са излишни, генетичен брак. Само войни и мизерии са им в главата.
94
0
 
3
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Да ви имам продажните статии. Ако великия запад и всички проспириращи страни спрат да изхвърлят 40 % от храната си може би ще има по малко глад на планетата Земя.
93
0
 
5
 
! Отговори
koko преди 1 година
Дядо на село тъкмо научи магарето да не яде и тази ГАД взе че умря !!!
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много умни хора по света предвидиха това когато затваряха бизнеси заради измислената пландемия цели 2г. Сега всички ще берем плодовете на нашата сляпа вяра в политици наложени ни от чужди държави и интереси!
91
1
 
17
 
! Отговори
Армагедон преди 1 година
Вместо САЩ да дават на Украйна 50 милиарда за оръжия да ги дадат за изхранване - Елементарно Уотсън
90
0
 
15
 
! Отговори
Ъъъъ преди 1 година
Заглавието е покъртително. Какъв да е новия начин след милиони години еволюция? Да се включваме в контактите ли?
89
3
 
13
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
Земята има достатъчни възможности за изхранване на опеделен брой хора, но някои страни се размножават неконтролируемо.Хем са бедни хем правят по 10 деца.После плачат за помощи.Тове не е нормално.Дори и в нашат мила родина си имаме подобни примери.
88
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА нужда от нови начини за изхранване - В света има предостатъчно храна и ресурси за всички и сега, но ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ ИМЕННО ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ от които Вие очаквате да си вземели поука ! Това никога няма да стане - Те са АЛЧНИ , ЗЛОБНИ и както сами се уверявате БЕЗМИЛОСТНИ , на са се капсуловали в разни знайни и незнайни общества !! Рецептатат е една - Ново политическо устройство на света ! Това съвсем не означава " Нов ред " , а НОВО и по-ХУМАННО МИСЛЕНЕ и РАЗПРАЕДЕЛНИЕ на ресурсите !
87
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно ,стига света да го разбере !Единственият начин за световно изхранване и справедливо преживяване е Световното Зло в лицето на САЩ да умре ,долара да не е световна валута,второто условие е Културна Европа да се завърне без западните си илюзии за надмощие. Тогава може да има истинско съпричастие м/у хората и да се промени съзнанието.
86
2
 
7
 
! Отговори
До до 97 преди 1 година
Аз не защитавам бедните,нахвърлям само някои факти.Бедният се създава още от самото му раждане.Непълноценно храненото бебе освен анемия може да развие куп дефицити,които влияят на психическото и интелектуалното му развитие в по- късна възраст.Обучението е лукс за човек,който се бори за храната си.Без образование и умения не можеш да се изхранваш.Следва детски труд,проституция,продажба на органи,наркоразпространение и употреба на наркотици,кражби,просия и т.н.Бедните просто нямат шанс.
85
5
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Западните демокрации да спрат изхвърлянето на милиони тонове продоволствие,и да го раздават на нуждаещите се.Майтап бе,Уили!Кой западняк дава нещо безплатно!
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението на проблема е да се спре миграцията към големите градове. Повече хора трябва да се върнат обратно в провинцията и да станат производители. Държавите трябва да стимулират този преход и масовото внедряване на най съвременни и високопродуктивни методи за земеделие и животновъдство.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е просто да спрат да измислят неработещи "глобални" модели, и да всеки да се погрижи по-добре за собственото си оцеляване.
82
4
 
8
 
! Отговори
До 97 преди 1 година
Не защитавам богатите ОБАЧЕ бедните НЕ СА НЕВИННИ и НЕ СА свещенни крави. Бедните са среда и огнища на престъпления, нищета и самата бедност уврежда психически тези хора и се предава като зараза. Самата БЕДНОСТ представлява ОПАСНОСТ и ДЕГРАДАЦИЯ на ОБЩЕСТВОТО. Има едни ПРАГОВЕ под които НЕ ТРЯБВА да се допуска да изпадат хората дори и богати нямат интерес от съвсем пропаднали неработещи хора.
81
1
 
7
 
! Отговори
94 преди 1 година
Проблем е болната ти тиква. Русия имаха ресурсите и възможностите да са глобален лидер, но всичко заминава по офшорки и генерали.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До темата табу___ По- интересна е психичната нагласа на свръх богатите хора и как по време на поредната създадена криза бедните стават все по- бедни,а богатите все по- богати.По- лесно ще се направи такова проучване поради нищожния брой свръх богати хора.
79
0
 
5
 
! Отговори
До 95 преди 1 година
Прочети също и за Айн Ранд Считана е още за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството, отхвърлящо всички форми на принуда, проповядващо ценностите на разума, производителността и рационалния егоизъм главната идея на обективизма. Като член на крайните антикомунисти, Айн Ранд проповядва независимост с идеите на капитализма срещу всички форми на колективизма и религията.
78
2
 
9
 
! Отговори
ПОСТКАПИТАЛИЗЪМ..? преди 1 година
Четох преди около година едно дълго интервю с Андрей Фурсов по темата за света на посткапитализма и там се предполагаше настъпването на такъв момент, в който плебса ще се изхранва с всякакви гадости, произведени например от насекоми и др. Май за това започват да ни готвят отдалеч.