Руските военни сили превзеха Северодонецк

"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви кметът Олександър Стриук
25 юни 2022 22:00, Красимир Ангелов
226
Руските военни сили превзеха Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след седмици на сражения, заяви кметът му. Ако това може да се приеме за факт, това е важна стратегическа победа за Москва, която се стреми да установи пълен контрол над източната част на Украйна.

Индустриалният център Северодонецк беше арена на продължили седмици наред сражения, но в петък украинската армия заяви, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, за да защитят по-добре съседния град Лисичанск.

Още по темата
"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти заявиха, че руски войски и техни съюзници са навлезли в Лисичанск, който се намира срещу Северодонецк от другата страна на реката.

"В момента се водят улични боеве", заяви в Телеграм представител на сепаратистите Андрей Марочко - твърдение, което обаче не може да бъде независимо проверено.

Четири месеца след като руските сили нахлуха в Украйна, те се съсредоточиха върху източния регион на Донбас, като постепенно постигат успехи въпреки ожесточената съпротива.

Превземането на Лисичанск би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна, отбелязва БГНЕС.

По-рано днес Украйна съобщи, че сутринта е била подложена на "масиран обстрел" от съседна Беларус - руски съюзник, който обаче не участва официално в конфликта.

Двадесет ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха", са насочени към село Десна в северната Черниговска област, съобщи северното военно командване на Украйна.

Засегната инфраструктура, но все още не се съобщава за жертви.

"Днешният удар е пряко свързан с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна", заяви украинската разузнавателна служба.

В събота следобед руският президент Владимир Путин заяви, че до няколко месеца Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

"Ще прехвърлим на Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични или крилати ракети, в конвенционалните им и ядрени версии", каза той по време на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е 24-ият път, в който "руските сили завзимат Северодонецк".
159
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
За 4 месеца колко градове сринаха до основи азиатските ид/иоти?
158
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега Харков, Одеса, Киев и до полската граница.
157
6
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
...та те от 1-месец вече .."все го превзимат"...ха,ха,хааааааа.....като "СТАЛИНГРАД"...!!!
156
3
 
2
 
! Отговори
До 166Джони преди 1 година
Абе ти май не си наред нещо ! Жените на горивата са много по високи от ЕС даже в момента. Я се разтичай малко из нета а не пишиГлупости тука
155
7
 
7
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Не слушай Възраждане и глупостите които постват по патриотичните фейсбук групи видиш ли как на Запад всичко се разпада и бъдещето е с Русия. Пълни глупости, на които само шарани могат да се уловят.
154
8
 
2
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Глупости. Това все още е страната на възможностите. Ако си кадърен, образован, умен и ерудиран ще поддържаш много висок стандарт, за който тук не са и сънували.Познавам хора от средната класа там, приятели, работех и с хора от САЩ. Заплата от 6-8 хиляди долара на месец е нещо нормално. Предвид факта че там в големи градове и не гета има двуетажни къщи на цените на тристайна панелка в София, а цената на горивата и някои храни са доста по-евтини от тук представи си тези пари дали не им стигат.
153
8
 
3
 
! Отговори
52 преди 1 година
До 164И какъв е западният стандарт на живот? 80 на сто и там са роби, които живеят на кредит цял живот. И там средната класа се разпада и материалното неравенство се увеличава до ненормални нива.
152
16
 
3
 
! Отговори
Джони преди 1 година
А така , показвайте какви безнадеждни руски фенчета сте без да знаете реално защо сте руски фенчета. После не мрънкайте, че искате западния стандарт на живот, явно искате източния ;)))
151
14
 
3
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Ако питам тези, които ми сложиха минуси за какво ги сложиха тези минуси и кое е невярно няма да могат да отговорят.
150
18
 
7
 
! Отговори
Джони до 143 преди 1 година
Е нали ти изброих някои от нещата, не можеш ли да четеш?. Да не говорим, че аз и семейството ми работим благодарение на технологии създадени в САЩ. Дори за твое сведение в момента си пишем в сайт и чрез интернет и смартфон, все неща създадени в САЩ. Надявам се да си вдянал и осмислил нещата, които ти ги пиша. На български са. А Русия ми е дала технологията на сивите и нескопосани панелки и олигархичния модел на управление на държавата. Все готини неща.
149
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 195 "В Украйна няма големи находища на газ" Пробвай пак.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се случва като разчитат на някой друг ...
147
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 201: Нали го бяха превзели преди 2 седмици. -, според официалните източници на Кремъл, северодонецк е превземан всеки ден последни 70 дни. Почнах да ги следя, преди два месеца официално почнаха да говорят че аха-аха стигнали и взели Северодонецк. Даже и сега има активни действия срещу окупационните сили.
146
30
 
10
 
! Отговори
Vолодимир Zеленский преди 1 година
Може всеки ден да губим територии, но за това пък с помощта на нашите западни съюзници унищожаваме руски танкове, самолети и кораби! Руский военний коробл, *** на xуй! Хохохол!
145
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали го бяха превзели преди 2 седмици.
144
11
 
31
 
! Отговори
Клоун Зеленский преди 1 година
Спокойно, много скоро ще победим... но не и преди да загубим Харков, Славянск и Краматорск!
143
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да бъде! Смелите украйнски воини според президента им клоун всеки ден разбиват руската армия.Според сбора от дневните сводки украинските воини вече са унищожили 50 хиляди танка, 100 хиляди други машини, 5 хиляди самолета и поне 500 хиляди войници.
142
17
 
6
 
! Отговори
щ преди 1 година
Южна и Северна Корея, Тайван и Китай, Хонконг и Китай, Източна и Западна Германия, ето това ще е разликата след време и в Украйна.Жителите от изтока ще емигрират на запад, който успее де...
141
1
 
13
 
! Отговори
Зеления преди 1 година
Ще яхам цел ден страпоня на Макароница дет ми го подари,та да ми мине яда...