Буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна

Договорената процедура трябва да увеличи трафика
9 авг 2022 09:13, Елка Василева
15
Буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Корабите, които изнасят зърно от Украйна през Черно море, ще бъдат защитени в буферна зона от 10 морски мили, според дългоочаваната процедура за прилагане на истанбулското споразумение от 22 юли. Тя бе договорена в понеделник от Русия, Украйна, Турция и ООН, съобщи Ройтерс.

Още по темата
Много се надяваме, че процедурата ще увеличи трафика по тази инициатива, коментира говорител на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

От подписването на споразумението преди 2 седмици общо десет кораба, блокирани в Украйна в началото на войната, са отпътували, натоварени с царевица, соя и слънчогледово олио, посочва БНР.

Корабни и застрахователни компании поискаха гаранции за безопасността на плавателните съдове и екипажите, които залегнаха в договорената процедура.

Според документа военен кораб, самолет или дрон няма да има право да доближава търговски кораб, преминаващ по морския хуманитарен коридор на по-малко от 10 мили, с изключение на териториалните води на Украйна.

Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски посочи, че има възможност темпото на износа да се запази. Ключово е как в следващите дни нашите партньори ще докажат, че могат да предотвратят всякакви опити на Русия да прекъсне износа и отново да провокира световна продоволствена криза, каза Зеленски.

Най-големият кораб, който ще напусне Украйна през Черно море, се очаква да отплава от пристанището в Черноморск днес, за да достави близо 65 хиляди тона царевица за Южна Корея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това зърно за къде го изнасят щом никой не го иска
11
0
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Добре че беше Ердоган да организира преговори за да се реши пролемът с износа. ЕС също можеше да го направи, но беше твърде зает да подготви следващият пакет санкции (повече срещу себе си, отколкото срещу Русия).
10
2
 
4
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Ами те не им го искат /справка Ливан ли беше за царевицата/. Какви зони, какви 5 лева. Тоя, който им прави зоните, дали няма да е на загуба /печалба за ФАЩ/?
9
2
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
"за да достави близо 65 хиляди тона царевица за Южна Корея" Нали уж в третият свят имаше продоволствена криза, те щяха да гладуват. Латерната на западната пропаганда от месеци се въртеше на тази тема. А сега вижте къде отива товарът на корабите.
8
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СИ ГИ ИМАШЕ ДОНЕЦК, ЛУГАНСК И КРИМ! СЕГА ЗАРАДИ СПЕЦИАЛНАТА ПУТАНОВА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ ТЕЗИ ТЕРИТОРИИ НАПЪЛНО ИЗГУБИХА СТАТУСА СИ НА ОТДЕЛНИ ТЕРИТОРИИ ОТ УКРАЙНА И СЕ ВОДЯТ САМО ОКУПИРАНА ЗЕМЯ! КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЗАВЗЕ НЯКОЛКО МАЛКИ ГРАДА В УКРАЙНА И ТОВА Е ВСИЧКО :D ТЕПЪРВА ПОЧВАТ МЪКИТЕ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЦЯЛАТА И ЗА ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ ТАМ!
7
9
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
УКРАЙНА ЩЕ ЗАВЕДЕ ИСК В ХАГА СРЕЩУ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ 1 ТРИЛИОН ЕВРО ! ТЕПЪРВА ЩЕ И СЕ СТЪЖНИ ПОЛОЖЕНИЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко яснота по въпроса за износа на зърно.Преди седмица-две от портове в БГ се изнасяха с кораби царевица,слънчоглед и зърно към Украйна с украински кораби вероятно миналогодишна реколта.От как е паднало Правителството износ от БГ няма.А цената на олиото вече тръгна нодоло.В някои магазини на вериги за хранителни стоки,вече е с цена 4.39 за литър.Дали е олио от слънчоглед или от рапица не се знае.Но пък цената на водата расте.А вода има цяло море и над земята и под земята,както и газ.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ключово е как в следващите дни нашите партньори ще докажат, че могат да предотвратят всякакви опити на Русия да прекъсне износа" _______________________ Зе-клоунът изперка окончателно. Белото не прощава.
4
4
 
13
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Карантинна зона от 10 км около украинското зърно. Пазят се от него като от чумаво. Нищо чудно, че купувачите отказват пратките. Да не би да има нещо общо с американските биолаборатории в Украйна?
3
7
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
УКРАЙНА СЕ ПРОДАДЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА НЯКОЛКО КОРАБА ЗЪРНО!!!!! УСЛОВИЕТО Е УКРАЙНА ДА НЕ НАПАДА ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ В ЗАМЯНА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ РАЗРЕШАВА ИЗНОСА НА ЗЪРНО ! ДВЕТЕ РАКЕТИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ БЯХА ПОКАЗНО АКО НЕ СПАЗВАТ ПРИМИРИЕТО КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА! И МАЛКИТЕ ДЕЦА РАЗБИРАТ ВЕЧЕ КВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА И ЗАЩО!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За къде го изнасят сами пишете статии, че вече има откази от украинското зърно, май опорките за гладуващия свят не са точно така.
1
6
 
9
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Все повече страни се отказват от зърното и да финансират хунтата в Киев.