Украинските сили си върнаха изцяло Купянск

От окупационните власти съобщиха за 30 убити при украински обстрел
30 сеп 2022 07:49, Елка Василева
71
Украинските сили си върнаха изцяло Купянск
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските въоръжени сили си върнаха изцяло град Купянск, в североизточната Харковска област. Руските войски са се изтеглили от позициите си на източния бряг на река Оскол, предаде Франс прес, като се позова на свои журналисти на място.

Още по темата
При своята контраофанзива в Харковска област в началото на този месец украинската армия вече успя да си върне голяма част от Купянск - важен железопътен възел. Руските сили обаче продължиха да се държат на източния бряг на Оскол и влизаха в артилерийски дуели с украинските части отсреща.

В четвъртък украински пожарникари и доброволци са успели за първи път да доставят хуманитарна помощ на източния бряг на Оскол, като са преминали по пешеходен мост, останал непокътнат. Те раздали 2000 порции храна, осигурени от Великобритания.

Журналистите от АФП са видели пет трупа на войници, вероятно руснаци, край унищожени камиони с буквата "Z" - символа на руската инвазия в Украйна. На източния бряг на Оскол са забелязани украински танкове и бронетранспортьори.

Според местни жители руските войници са се изтеглили още във вторник.

Междувременно представител на назначените от Русия власти в окупираната част от Харковска област съобщи за около 30 убити при украински обстрел на бежански конвой, предаде АП.

Виталий Ганчев, ръководителят на окупационната администрация в украинския регион, каза пред руската държавна телевизия, че при атаката са били използвани "малки огнестрелни оръжия" и евентуално гранатомети. Седем души са били евакуирани успешно.

Родион Мирошник, представител на провъзгласената от проруските сепаратисти т. нар. Луганска народна република, заяви пред РИА Новости, че спасителните екипи не могат да приберат телата на убитите, тъй като украинските атаки продължават.

Твърденията на Ганчев и Мирошник не може да бъдат потвърдени по независим път, отбелязва АП.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Стратегическото прегрупиране на руската армия продължава и така докато достигнат до родното Блато.
56
5
 
9
 
! Отговори
за кокошка няма ... преди 1 година
крайно време е путинофилите да бъдат депортирани в раша при любимият им фюрер за да се радват на руската демокрация без западни стоки и постижения
55
0
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До gog - и аз си спомням! Загубилия - Германия - до първа промишлена сила в Европа, водеща държава в ЕС. Победилата "блатная" до дъното на упадъка и копа надолу. Не може сама и посредствен автомобил да си направи, "могучая" армия стана за смях на цял свят. Молят се на брадатите за някой и друг дрон! "Смелите" рускии бягат от мобилизация през границите си! Нали това трябваше да си спомним?
54
0
 
2
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Обичам България, но мразя ***, които се правят на най-големите патриоти за щяло и нещяло.
53
2
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Инересен казус - още по "интересен казус"! 10 американски HIMARS и блатниците взеха да правят референдуми, мобилизации, покриха се и взеха да размахват ядрени тояги. А ако бяха 100? А ако към тях дойдат и танкове и изтребители? Историята май не познава толкова смешен военен провал на "могучая". Но в твоите русофилски очи, да се скриеш страхливо зад ядрената цепеница е "огромна победа" на руснаците?
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби - ох, "стратег" мамин златен! Долетя като муха на кафява купчинка да омаловажава украинците и да възхвалява любимите блатници. Допреди 8 месеца се кълнеше, че след месец "могучая" ще пие кафенце в Лисабон. Сега чакаш с трепет всеки "знак" от сФинеокия кремълски сатрап, за да се изходиш за някоя "гранде" руска "победа". А то, такива все няма. Болния от комплески кремълски лъжец, който се кълнеше на украинците в майка си когато им взе ядреното оръжие, днес точно с това ги плаши, а?
51
4
 
1
 
! Отговори
gog преди 1 година
Те ВСУ все влизат някъде, установяват масови гробове /ами ато не сте си ги прибрали/погребали като хората/, снимат се, и Василева само това чака. Да бе, ама запасняците ще им разкажат играта. Пък и вече захладня, а западняците нямат ватенки /справка - доставките на Стефан Савовата фамилия за швабите на Източния фронт/. Нека да съм пенсионер, ама помня кой какъв беше,и знам докъде стигна.
50
1
 
1
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Може и да не са 13%, ама сложи Тиквата, Пинокио, ако щеш и Киро - ще видиш тогава, че съм стганалмилионер по ценоразписа на социологическа агенция
49
4
 
1
 
! Отговори
gosh преди 1 година
Народ като украинците - много смешно ми звучи, след като у нас 13% са турци.
48
3
 
1
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Ама тя *** не е виновна, важно за нея е зарплатата, заплатата де, простете, от толкова много фейк за референдумите, Гутереш, Бидето, просто менах на руски. Пък и Зеления само на такъв език говори. Ама кой да ме чуе. Та на онова умрелото Елче В. от Днес - всичко най-добро да му се случва /да му качат заплатата днешните - толкова напъни.
47
2
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 48 - полека бе, пенсионер! Както си се развалнувал, да не спре байпаса, че следващата пенсия от ЕС ще замине зян. Кой ще маха тогава с мизерни руски знаменца по митингите на Копейкин? Рипа ли отвеса, като четеш руската пропаганда?
46
1
 
2
 
! Отговори
gogo преди 1 година
***, пак не си се подготвила добре, чети бе момиче, чети
45
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита победа Рускии !! ЛНР,ДНР вече са РУСКИ! Слава Росися ! Нека сега се опитват да обстрелват мирните жители в на Руска територия. Ще усетят силана на бомбите над киев и цяла Украйна ! Америка също да се замисли дали ще предприема действие и дали още ще налива пари в Украйна. Нужно е само едно натискане на копчето и изпуваше на една цигара и Америка няма да я има.
44
4
 
8
 
! Отговори
Todorov преди 1 година
Защо ли и ние не сме Народ като украинците, с такава жертвоготовност да браним родината си!? Само некадърник, неудачник и СТРАХЛИВЕЦ може да се дразни от смелостта на украинците!
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така .Напред към Москва .До пълното унищожение на Путинофашизма.
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако стане ядрена война, американците ще се погрижат изрично Путин да е сред първите загинали.
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако изпратят 300 -та хиляди на Изток, върху кого ще пусне радиация Джуджето?" - На джуджето не му пука за народа, той си има специален херметически затворен самолет в който да лети, докато на земата става апокалипсис при ядрена война.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо те колко още си върнаха след Куппянск ... в момента обкръжават Лиман. Освен това продължават да изтласкват Русия и от Херсон. Червените в последните 2 седмици са напреднали общо за целия фронт само 3-4 климометра на 2 места и не са успели да завземат никое ново населено място.
39
6
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ако изпратят 300 -та хиляди на Изток, върху кого ще пусне радиация Джуджето?
38
12
 
10
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
Слава!