Украинските сили са пробили руската отбрана на юг

Зеленски: Не може да победиш народ, който знае за какво воюва
4 окт 2022 09:05, Елка Василева
223
Украинските сили са пробили руската отбрана на юг
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са пробили руската отбрана в южната част на страната. Те разширяват бързата си офанзива на изток, като завладяват повече територии в райони, анексирани от Москва, и заплашват линиите за доставки към руските войски.

Още по темата
Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър, североизточно от Херсон, контролиран от Москва, съобщи руската армия и посочи, че има силен отбранителен огън, предаде БНР.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви във вечерното си изявление, че "в няколко региона има нови освободени селища". Той каза, че боевете продължават, но не даде подробности.

"Продължават ожесточените бойни действия на много участъци от фронта. Но перспективата за тях остава очевидна - все повече окупатори се опитват да избягат, вражеската армия ще понася все повече загуби, все повече ще се увеличава разбирането за това, че Русия е направила грешка, като е тръгнала на война против Украйна. Невъзможно е да победиш народ, който запазва единството си и знае за какво воюва", заяви Зеленски.

Съветникът на ръководителя на офиса на държавния глава Олексий Арестович също коментира положението в Луганска област. По думите му  до пълното освобождение на градовете Северодонецк и Лисичанск остава още много и определи ситуацията в района като сложна.

През уикенда украинските сили превзеха ключовия град Лиман на изток, разположен близо до Луганск. Руските военни бяха превърнали града в логистична база. Според докладите украинците се придвижват към контролираните от Русия градове Кременная и Сватово в Луганск.

Представители на Луганската и Донецката народна република съобщиха в Телеграм, че руската армия контролира град Кременная, който се готви да окаже отпор на украинските военни. Според тях ситуацията в града в момента е спокойна и няма обстрели.

На юг ръководителят на проруската администрация на Херсонска област Владимир Салдо каза, че украинските сили са пробили близо до Дудчани и вече контролират няколко населени места в региона.

Украинската офанзива продължава на фона на предприетите в Москва процедурни стъпки за анексиране на четири украински региона. Днес се очаква документите за присъединяване на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията, след като вчера бяха гласувани единодушно от Държавната дума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе когато Русия превземаше тия села защо ги нямаше на уикипедийната карта а сега като ги освобождават възникват... явно руснаците са основали нови села дами и господа медийнифейкаджии хахаха
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската олигархия според Иво Христов предава четата отвътре, защото мобилизацията на русия не е необходима а се прави за социално напрежение. Армията им редовна била от пет милиона, а правят спец операция със 150 000, при което другата армия не воюва, а набират запасняци... олигархията е прозападна и антинародна, предимно от еврейското малцинство... Иво Христов.
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕ АКО ЗНАЯТ ЗА КАКВО ВОЮВАТ ЩЕ ОТКАЖАТ ДА ВОЮВАТ. ДОБРЕ СА ЗОМБИРАНИ УКРОПИТЕ... КАТО МАКЕТАТА, ОСВИРКВАТ ХИМНА НА БАБА СИ И ДЯДО СИ ПО ДУМИТЕ НА СТАНИСЛАВ АНГЕЛОВ.
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"4 нови субекта влизат в РФ.....а вий си плюйте Русия , нещастни ***." Ама кажете им на украинците те явно не знаят
172
2
 
3
 
! Отговори
Ръца Пръца Шлезинжер преди 1 година
Соросиодната пропаганда бълва гнилоч ....и промитите мозъци цвилят в умиление. 4 нови субекта влизат в РФ.....а вий си плюйте Русия , нещастни ***.
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което се случва в Украйна в момента е разширяване на гробищата пичoве... Иначе всеки да си вярва в това, в което иска! :)
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин да отива на фронта да си заработи комисионните от Кремъл!
169
3
 
7
 
! Отговори
Барбекюто започва .. преди 1 година
Г-н Химарс вече подготвя руските прасета за "голямото плюскане"
168
5
 
5
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Глиги на първа линия ли е, или се върна при мама и тате?
167
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ляво и дясно кроше край руската граница и край морето.
166
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Десният бряг на Днепър все още е руски само защото украинците се опитват да заобиколят Херсон от север и да принудят рашистите да се изтеглят. Правят го за да не си жертват хората излишно, а и се прави координирано с операциите на Север и Център. Например, преди да атакуват в Лиман, руснаците прехвърлиха тамошните войски на юг да пазят Херсон, което много лесно осигури на украинците даже превъзходство в танковете.
165
3
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До 321: Ами бобито е такъв той все още вярва за кораба Масква :) Хехехе... русофил какво да го правиш. Интересите на русия за тях са винаги преди БЪЛГАРСКИТЕ ... ЛЕВСКИ и БОТЕВ ни предупреждаваха точно за това !
164
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби: Там ще си и останат: Ukrainian military liberated Arkhangelske, Starosillia, Velyka Oleksandrivka, Davydiv Bor in Kherson region. :) Нека пострелят на воля. Може да избият над 900 украинци. Поне така се пише по каналите (руските). Освен да събаряте панелки и да убивате баби и деца друго не можете. Жалко руски бандюги нацедили се на територията на чужда държава ...
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби: Я кажи една лъжа на Зеленски :)
162
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До запознат 181: Там ти е грешката :) Четеш само руски сайтове и в крайна сметка си излъган както винаги. Там се пише това което е удобно на Путин :) Ххехехе
161
2
 
11
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Както бе написал скоро един наш историк: в историята все пак има справедливост:)Русия тръгна на една безумна война срещу един братски народ с някакви безумни доводи, като мислеше,че светът ще й повярва и ще се възхити на руското оръжие, както през ВСВ...Вместо това "братушките" затънаха в Украйна и се покриха с позор...Неведнъж съм писал: някогашната ни освободителка, която някога уважавах, се превърна в едно средновековно посмешище
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НАПРЕД-НАЗАД - Андрей Мароченко пише глупости също като ТАСС за кораба москва. Ти нямаш ли 2 грама логика ??? Вземи и си пресметни как руските блогъри пишат,че сбиват по 20 украински танка на ден минимум и избиват минимум 300 човека. Нека сметнем танковете. 20 х 30 дни х 7 месеца = 4200 танка ! Толкова няма и русия приятел :) хихихихихи. Ама сте дървени философи. Просто си отворете очите ! ЛЪЖАТ ВИ ! Така лъжеха и предните фашисти (Хитлер) през ВСВ
159
0
 
10
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Няма начин да се върнем назад. Строителството на "светлото бъдеще" у нас отдавна свърши...
158
1
 
24
 
! Отговори
Хайде преди 1 година
...да се разберем, воюват европейски руснаци, срещу азиатски руснаци...! Кой на кого трябва да помага! Отделен въпрос, че и тука някои си мечтаят за власт, от азиатски тип! Да дойде някакъв Самодържавец с някакво кранче ,и да ги назначи пожизнено! Всички ги знаем кои са!
157
7
 
6
 
! Отговори
Свети Марко Тотев преди 1 година
Защо статиите за войната в Украйна не са придружени с географска карта на която да се вожда коман стая ! Гайди с Гайди .