Глобалните икономически перспективи ставали все по-мрачни

МВФ: Задълбочаване на енергийната криза в Европа повишава инфлацията
14 ное 2022 08:09, Анисия Иванова
19
Глобалните икономически перспективи ставали все по-мрачни

Международният валутен фонд заяви, че глобалните икономически перспективи са дори по-мрачни от прогнозите от миналия месец, като се позова на постоянното влошаване на резултатите от проучванията на мениджърите по покупките през последните месеци.

Причина за по-мрачните перспективи са затягането на паричната политика, предизвикано от трайно високата и широкообхватна инфлация, слабата инерция на растежа в Китай и продължаващите смущения в доставките и продоволствената несигурност, причинени от нахлуването на Русия в Украйна.

Миналия месец глобалният кредитор намали прогнозата си за световен растеж за 2023 г. до 2,7% от предишната прогноза за 2,9%.

В блог, подготвен за срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индонезия, МВФ заяви, че последните показатели "потвърждават, че перспективите са по-мрачни", особено в Европа.

От МВФ заявиха, че последните индекси на мениджърите по покупките, които измерват активността в производството и услугите, сигнализират за слабост в повечето големи икономики от групата на 20-те, като икономическата активност ще се свие, а инфлацията ще остане упорито висока.

"Предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, са огромни, а отслабващите икономически показатели сочат, че предстоят още предизвикателства", заяви МВФ и добави, че настоящата политическа среда е "необичайно несигурна".

Задълбочаване на енергийната криза в Европа би навредило сериозно на растежа и би повишило инфлацията, а продължителната висока инфлация би могла да предизвика по-голямо от очакваното повишаване на лихвените проценти и по-нататъшно затягане на световните финансови условия.

Това от своя страна създава "нарастващи рискове от криза на държавния дълг за уязвимите икономики", заявиха от МВФ./БГНЕС, Ройтерс

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Все по-очевидно става РЕШЕНИЕТО на нещата! Щом са кофти икономическите перспективи и човечествто ще бере ядове с тях, то требе се направи обратно - НЕикономически перспективи, ерго: пълен кеф за всички, мир, спокойствие и прочи благини!!! И аз чакам Деня в който като с магическа пръчица - ПУФ - парите ще изчеснат и всичко на всички ше е ОК.... И този идва! Идва! )))
15
0
 
3
 
! Отговори
Чети, бре! преди 1 година
На предната седянка на G-7, колективнозападните циливилизовани лидери се заканиха, че ще въведат таван на цените на енергоносителите. Тези дни ЕС информира, че повече не разглежда тавана на цените на газа като подходящо средство за борба с енергийната криза. По този повод, членът на Съвета на Руската Федерация, сенаторът Алексей Пушков каза: За ЕС, невъзможността да установи таван на цените на газа и невъзможността да изплати 3 млрд евра като помощ на Украйна, не са последните невъзможности.
14
2
 
10
 
! Отговори
Комунделник преди 1 година
А в ЕССР скоро ще има режим на тока и купони за хляб!
13
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13....Бегай за Северна Корея през Путиностан.Бегай докато имате коридор за Путинофили След войната ще има процес.За всички поддръжници на фашистка Русия.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Както казваше Урсула преди 6 месеца, русквтв икономика колабира и ще е на парцали. А Борел добави, че било въпрос на време и трябвало да потърпим" ------------------------- "Русия ще плати висока цена, а руската икономика колабира и ще е на парцали до месец-два", казваше пиндостанският преЦидент Барак Обонго още през 2014 г.
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победата на Украйна ще съсипе глобалния свят. Почвам да се замислям кое е по-важно. Украйна, разбира се! Там е нашата цивилизационна люлка, без нея не можем!
10
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8......Както казах , бегай към Русия.А от там към Северна Корея.Бегай, и се спасявай от загниващия Запад.Бегай , защото скоро пътят ти към Северна Корея ще бъде невъзможен след победата на Украйна.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен до морски преди 1 година
А за американските шпиони няма проблем нали ? Впрочем ние сме техни васали и могат да си правят каквото поискат в България.
8
3
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Тия в ЕС освен да прехвърлят от компютъра на компютър разни странички и шарени графики и по някоя хартия от бюро на бюро друго не правят и после перспективите на икономиката били зле .Зле са ,ама за Европа са зле, за другите са си добре, даже много добре Тъпите европеици сами се заклаха , първо със зеленясалите си глупости, после окончателно се доубиха със санкциите
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казваше Урсула преди 6 месеца, русквтв икономика колабира и ще е на парцали. А Борел добави, че било въпрос на време и трябвало да потърпим. Въпрос: ние не сме в Русия, какво ни интересува руската икономика? Нане не ще да му е добре, сака на Вуте да му е зле. Но в случая, на Нане му е даже по-зле.
6
9
 
6
 
! Отговори
морски преди 1 година
И сега тук действат руски и турски шпиони, по много са, за жалост. Защото ние сме м/у 2 империи - руска и турска.
5
1
 
6
 
! Отговори
партия-майка роди ги преди 1 година
Партийната книжка е заровена в Банкя, под магнолиите бокови...
4
3
 
8
 
! Отговори
Мрачни преди 1 година
перспективи за глобализма,добри времена за суверенните държави,все още имат малък шанс да оцелеят... План Калерги точка по точка се изпълнява,макар и с малко забавяне.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 и 2.....Видимо сте на път за Северна Корея.Стягайте багажите , изровете захвърлените партийни книжки и не се бавете.От Путин победа няма да видите.Но Ким Чен Ум е умен.Той ще ви даде работа и сигурност.Границата му е за влизащи , но не и за излизащи....помислете пак и поразсъждавайте...има време...
2
2
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ако се стигне до разпад на Евросъюза, бъди сигурен, че това ще стане. По-скоро Русия и Турция ще ни поделят, като и двете ще имат своето влияние и райони. Не знам какво толкова не ти дреме, но ще ми се ще да знам мнението ти пак, ако се стигне дотам. А дали ще има къде да го чуя и прочета е отделен въпрос, на който може да си отговориш и сега по положението на руснаци и турци в собствените им държави.
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми какви са преспективите на икономиката. Ако Европа не се справя да управлява нашата колония нека ни предадат в орбитата на Русия или Турция. И без другото половината хранителни стоки са от Турция и половината ресурси от Русия. Тия европейците освен да преетикират китайска и корейска стока и да я препродават по емаг и техномаркет за друго не стават.