Макрон иска гаранции за сигурността на Русия

Думите му посрещнати с критики в Киев и балтийските страни
5 дек 2022 09:31, Елка Василева
87
Макрон иска гаранции за сигурността на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Изказване на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, беше посрещнато с буря от критики в Киев и балтийските страни през уикенда, съобщава Ройтерс.

Още по темата
В интервю за френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на преговорите".

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. "Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа той в Туитър вчера.

Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана, каза, че "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света. "Някой иска да осигурява гаранции за сигурността за страна терорист и убиец?", попита Данилов в Туитър и добави: "Вместо Нюрнберг, да подпишем споразумение с Русия и да си стиснем ръцете?"

Изказването на Макрон предизвика критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е "фундаментално" несъгласен с френския президент. "Единствените гаранции за сигурността, върху които трябва да се фокусираме, са по същество неруски", написа той в Туитър. "Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други (страни)".

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си. В Туитър той написа, че "ако някой иска да създаде нова архитектура на сигурността, която позволява на терористична държава да продължи да прилага методите си за сплашване, той трябва да помисли пак, това няма да стане".

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна по времето, когато се провеждаха преговори с Русия, каза, че Украйна е готова да даде на Русия гаранции за сигурност, стига да бъдат изпълнени четири условия. "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия", написа Арахамия в Телеграм, като добави: "След това ние сме готови да седнем на масата на преговорите и да говорим за гаранции за сигурност".

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
ТВК преди 1 година
Чудя се защо отива Макрон...Те също са една плюнка на картата ама вообще коя е Франция или Америка да казва кой какво да прави в законодателството и държавата си.Америка се завзеха за хранители на нашата планета или има много прости и манипулирани да се правят на умни.И кой е Макрон да оставя условия,че Запада...и ала бала.Да Ко каже оня дето,ще ни казва какво да ядем и кога да *** и новия им световен ред...УЖАС не мога да го възприема,че развити страни и лидери на държави са толкова прости и
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72: "Е много *** рашисти има в БГ( ужас)" - А колко много още по-т.Ъ.пи антирашисти има в БГ (още по-голям ужас)
55
9
 
2
 
! Отговори
Русофоб преди 1 година
Абе що не си пращате децата да учат в Русия или вие да емигрират там. Що се на запад са ви очите, а целуват тук руските ***. Аре махай те се от България с децата ви и отиваите в Чукотка, гъзоблизци руски мизерни
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но пък беше голям кеф, когато избива ха сънародниците си в Донецк.
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е много *** рашисти има в БГ( ужас)
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Москва не вярва на сълзи".
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна няма друга идеология, тя се одбранява
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеологията на Украйна накрая ще доведе до необходимост от ядрени удари за прекратяване на войната. Тогава всички ще седната на масата за преговори. Но ще има 1, 2 удара, както направиха САЩ във ВСВ2.
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подоляк и тия, като него, най-добре разбират от циЛИвилизация, некъв си там Макрон ще казва какво да се прави. Я слушайте укрите и скоро светът няма да го има, а с това и проблемите изчезват.
48
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка Русия ще плаща репарации до второто Пришествие... Добре, вервам че Русия вече е приела исканията ти... хаххахаххах -- В момента се освежават старите килии в Хага и се правят нови за руските фашисти. -- Добре сметам че вече си арестувал кремъл, думата и прочие.... Сега проблема ти е в транспорта и броя на килиите .... хаххахаххахахах -
47
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой "компетентен" русофил да отговори Херсон руски ли е? Ха-ха-ха! Или Русия, вече се отказа от него? Нали щяха да бранят всички руски градове с келявите си ракети?
46
3
 
2
 
! Отговори
Късно е либе заКитка преди 1 година
Почакайте да мине зимата, тавана на руския петрол да прокапе и да падне - и пробвайте пак ако има икономика :))
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
300 хиляди руски роби бяха мобилизирани от септември и сега от 16 декември ще има нова мобилизация... Смятайте сега, колко хиляди руски башибозук е избит в Украйна. Поне 150 хиляди са Груз 200 заедно с ранените. Русофобът в Кремъл мрази руснаците и ще бъде съден в Хага.
44
1
 
4
 
! Отговори
Фут в чатала преди 1 година
Макарона получи еднин икономически и 'подкрепящ' шут в чатала от американците, светна му червената линия дефинирана от руснаците и сега с фалцет зове за гаранциите за сигурност! Я как работела паметта на западните лидери! :):):)
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за "човек" може да бъде всеки, който подкрепя агресора Русия в тази война? Социопат или абсолютен кр'е'т'ен ?
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка Русия ще плаща репарации до второто Пришествие... В момента се освежават старите килии в Хага и се правят нови за руските фашисти.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Глупавите американофили не могат да измислят нищо и завиждат! Измисляйте си и вие бисери де! Или само по инструкции - няма творчество :):)
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глyпавите русофили отново с бисери в коментарите си по тематика, която изобщо не разбират.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глyпавите русофили отново с бисери в коментарите си.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно украинците и прибалтийските републики ще останат като излъганото овчарче,използвани и изхвърлени никому ненужни...