Четири месеца след освобождаването на Лиман: Как се живее без ток, вода и в разруха?

Полицията все още разследва съюзници на руските окупатори
23 яну 2023 19:48, Нели Христова
64
Четири месеца след освобождаването на Лиман: Как се живее без ток, вода и в разруха?
Снимка: БГНЕС

Преди четири месеца руските войски се изтеглиха от Лиман, в района на Донбас. Украинските сили ги отблъснаха на 25 км на изток. 

Но гърмежите на артилерийски огън, близо до фронтовите линии, все още се чуват на всеки няколко минути, а Лиман, който в по-голяма си част е в руини, все още не е в безопасност от руските ракети.

"Живея на седмия етаж. Ракетата удари петия етаж рано тази сутрин, около пет. Но съм добре", разказва Александър Роговиц, 73-годишен пенсиониран бизнесмен и единственият останал жител на голям жилищен блок в края на града, пред BBC.

Той се навежда, за да даде малко суха храна на осемте котки - седем от тях бездомни, изоставени от съседи. Сега той се грижи за тях. Тази устойчивост и силен колективен дух изглежда са широко разпространени в града, сред онези, които са се вкопчили сред снега и развалините.

В близкия двор, до гигантски бомбен кратер, 45-годишен железопътен техник на име Валери Дмитренко е зает да цепи дърва, за да затопли мазето, където той и 21 съседи са се подслонили през последните девет месеца. Лиман все още няма течаща вода или централна отоплителна система, а дневната температура се движи около нулата.

"Какво можем да направим?", казва Валери, вдигайки рамене и галейки главата на бездомното куче, което той и съпругата му Айра наскоро осиновили и нарекли принцеса Даяна. Когато не е зает с брадвата си, Валери помага на съседи да поправят счупени врати и прозорци в силно повредената им кооперация.

Айра минава забързано с кофи вода, която е изпомпала от кладенец в двора.

"Все още намирам за стресиращо да стоя навън, на открито, за дълго", казва Айра, 41-годишна счетоводителка, преди да се насочи надолу по тъмно стълбище и към тясното мазе на 6 Railway Street.

Въпреки продължаващите тежки боеве в Донбас, цивилни се стичат обратно в освободените украински градове близо до фронтовата линия - въпреки съветите на местните власти. В Лиман, опустошен от руските сили миналата година, около 13 000 жители живеят несигурно в изтощителни зимни условия.

Когато руските сили наближиха Лайман миналия юни, 41 000 цивилни избягаха, а около 10 000 останаха. Много от тях бяха възрастни или бедни, или като Ира и Валери - с болни роднини, които отказали да напуснат. През следващите четири месеца около 60 души живеят в едно и също мазе на ЖП улица.

"На моменти беше трудно. Хората са различни. Някои станаха агресивни – не сме свикнали да живеем така заедно", казва Айра. Към този стрес се добавяля и фактът, че според изчисленията на Айра около една трета от онези, които бяха избрали да останат в мазето, бяха проруски настроени, като активно се надяваха Украйна да загуби войната.

"Да, имаше хора, които подкрепяха Русия. Но те напуснаха, когато Украйна започна да освобождава територия. Когато т. нар. руски власти се изнесоха, те отидоха с тях, като взеха децата им. Сигурно защото ги беше страх какво ще им се случи тук ", добавя Ира.

На 3 октомври Лиман е освободен от украинските сили и скоро след това кметът на града Александър Журавлов се завръща и открива, че "80%, може би 90%“ от сградите са повредени или унищожени". Железопътните линии, които минават през центъра на града, все още са маса от скъсани въздушни кабели и блокирани коловози.

През последните месеци кметът и екипът му успяха да възстановят електричеството в по-голямата част от града и околните села. Пенсиите вече се изплащат навреме и някои магазини са отворили отново.

Правителството и хуманитарните групи донесоха печки на дърва и раздадоха дървени трупи. Всеки ден една група за подпомагане носи стотици пакетирани обяди, за да ги раздаде безплатно. В Лайман живеят около 700 деца и кметът изчислява, че още 3000 жители са се завърнали, след като градът е бил освободен. Но той призовава останалите да стоят настрана.

"В момента не препоръчваме на хората да се връщат тук. Напротив, те са по-добре в по-безопасни места и градове. Тук засега няма удобни места за живеене. Хората ще бъдат приети в други региони и ще бъдат осигурени с настаняване и храна", казва той, шофирайки до мястото на двуседмична ракетна атака, която откъсна цялата стена на девететажен жилищен блок.

Кметът казва, че местната полиция все още разследва част от жителите на Лиман, заподозрени, че работят за руските окупатори. Но той вярва, че опитът от изминалата година е убедил много проруски жители да променят възгледите си.

"Мисля, че тези хора сега разбират, че са направили грешка. Те бяха подведени от медиите – всяка вечер гледаха руска пропаганда по телевизията и си мислеха, че това е истината. Те бяха малцинство и вече промениха мнението си. вижте, че този руски свят не е този, който те очакват", казва Журавльов.

62-годишна жена на име Валентина, която се реди на опашка за храна в местната болница, изглежда отразява тази промяна на мнението. През последните месеци проруските цивилни често намекват за своята вярност, като намекват, че и двете страни са еднакво виновни за обстрела на градове и че следователно е невъзможно да се припише вина.

"Бомбардировката не е спряла. Снарядите все още удрят града. Не знаем кой стреля", започва тя. Но тогава, без да бъде подканена, Валентина променя решението си. "Предполагам, че трябва да са руснаците. Да, без съмнение. Ние сме украинци. Това е украински град. Магазините са отворени. Пенсиите ни идват навреме. Държавата не ни е изоставила."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинофилията е лечима, когато путинофила го мобилизират, изпратят на фронта и след това го оземлят в реални граници.
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - русия е велика . С какво е велика ве debilчо.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е ВЕЛИКА.
45
5
 
13
 
! Отговори
до53 преди 1 година
В Руският свят има в изобилие ток,вода газ и евтино гориво,в твойта глава има помия
44
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В руския свят е така, живее се без ток и вода и в разрушени сгради. То руснаците се опитаха и Киев да заживее в руския свят ама не им се получи играта заради наситената ПВО.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51.Не си ме жегнал,дразня се на лъжите ви.Е ти ми кажи като е имало такива работи как мъжете са тръгнали със руснаците на война.Нали,ако някой е правил такова нещо с жените ти,как ще се биеш рамо до рамо с него.Издишате,а книжки си вземи,колкото искаш може и за други нужди да стават.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "До 39.Само дето руската армия..." Тук не фиксирам периода, за който вероятно ти си мислиш с ИЗкр ивено то си лилипутинистко мо зъче. Учи история и не се концентрирай единствено върху ограничените си познания! Въпреки всичко - явно те жегнах по това върху което сядаш!????
41
18
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Всеки един убит руски агресор в тази война е дар Божий:):):)Всеки ден с наши бомби от ВМЗ Сопот и Арсенал Казанлък ВСУ избиват доволно руснаци:):):П
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39.Само дето руската армия е минала през северна България.Баба ти май е мъжка.Май лъжите ти украински тука не хващат.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може отново и Берлин и Париж да бъдат освободени от фашизма. Но този път освободителите ще останат.
38
0
 
5
 
! Отговори
do 46 преди 1 година
И не вервате на ТВ то и на мисирките :)
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37-Така ще знаете като не четете книги, ами я знаете историята си от неграмотните си бабички.
36
0
 
20
 
! Отговори
Българка преди 1 година
какво "освобождаване", бре, хахаха. Руски град е минал под натовска окупация. Това не е освобождаване, а разруха.
35
1
 
17
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Направо ме разплакаха! *** да строят, беееее, да строят! Урсула ли чакат да им строи?! Колко милиарди им дадоха! Що не покажете новите блокове в Мариупол?! Широкомащабно строителство! Хем работа за хората, хем нови домове, които се надявам украинските нацисти да не разрушат... отново! Във всички руски области тока и водата са възстановени, както и доставките на хранителни продукти!
34
16
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Ние тук в България вече се спасихме от тези бедни,пияни,руски комунисти и сме в НАТО:):):)
33
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен :Сега не ни ли крадат златото" - бегай у КНДР, там ще си О'к, според разбиранията ти. Може и у руша, там ще те облагородяват буряти, чеченци, и т.н.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен;Сега не ни ли крадат златото канадците,но сега е демокрация и всичко е законно,а що се отнася до момите,много от тях имат по няколко килограма силикон и незнаеш какво пипаш,а с някой лев или кола на кредит много моми са готови,свобода много,ценности малко-плодът на демокрацията
31
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Що говориш глупости.Аз съм от Добруджа..." Ти си лилипутинстко ме КЕР е. Аз съм от Тракия и баба ми е разказвала за всички изр ОДЩ ини, които твоите "млади момчета", предшественици на САТР апа лилипутин са извършвали с Българските жени!
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "да допълня" - ГН ус НЯР - ходи да четкаш на лилипутин ботушките, с лице напред и с ГА щи "на букаи".
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34.Що говориш глупости.Аз съм от Добруджа и старите хора не са разказвали такива работи за моми макар,че руснаците там са влезли на война и след това България капитулира.Единственото,което разказваха е че са били много глади руските войници.