Още обиски в Украйна, дори и на мъжа, направил Зеленски известен

Борбата с корупцията е важна за членството на Киев в ЕС
3 фев 2023 21:06, Нели Христова
96
Още обиски в Украйна, дори и на мъжа, направил Зеленски известен
Снимка: БГНЕС

Репресиите на Владимир Зеленски срещу корупцията продължават. Жена, ръководеща киевската данъчна служба, беше обвинена в масивна измама, след като властите нахлуха в един от четирите й дома, а редица национални служители бяха принудени да напуснат длъжността.

Резиденцията на бизнесмена Игор Коломойски, бивш политически съюзник на президента на Украйна, също беше обискирана като част от разследване на предполагаемо укриване на мита, свързано с украинския производител на петрол Ukrnafta и рафинерията Ukrtatnafta.

Медийната империя, собственост на Коломойски, който вече попада под санкциите на САЩ за предполагаемото му участие в "значителна корупци", помогна за популяризирането на Зеленски като артист, а след това подкрепи политическата му кариера. Коломойски отрече каквото и да е нарушение.

Васил Малюк, ръководителят на службата за сигурност на СБУ на страната, каза, че в сряда са извършени "десетки" действия, насочени към "корумпирани служители, руски агенти и тези, които подкопават сигурността на нацията".

"Не планираме да спираме", каза той в изявление в Telegram. "Всеки престъпник, който има дързостта да навреди на Украйна, особено в условията на война, трябва ясно да разбере, че ще му сложим белезници."

Развитието на събитията дойде, докато президентът на Украйна се подготвя за среща на върха на ЕС в петък в Киев, за да обсъди потенциалното присъединяване на страната към блока от 27 държави-членки.

Според изтекъл проект на изявление, ЕС ще насърчи Украйна да изпълни изискванията на Европейската комисия – които включват справяне с корупцията – за да позволи започване на преговори за членство. "ЕС ще вземе решение за по-нататъшни стъпки, след като всички условия, посочени в становището на Комисията, бъдат напълно изпълнени", се очаква да се каже от блока.

Редица украински служители бяха принудени да подадат оставки миналата седмица на фона на обвинения в корупция, тъй като Зеленски обеща, че практиките, които са били широко разпространени преди войната в Украйна, няма да бъдат допуснати да продължат.

Репресиите бяха в разгара си в сряда. Украинското държавно бюро за разследване (SBI) заяви в изявление, че изпълняващият длъжността ръководител на данъчната инспекция на Киев, чието име не е назовано, е злоупотребила с "властта и служебното си положение" заедно с други членове на органа.

По време на обиск в дома на жената следователите откриха 158 000 долара, 530 000 украински гривни, 2200 евро в брой и набор от скъпи бижута, дизайнерски дрехи и златни луксозни часовници. SBI публикува снимки на това, което описва като улавяне.

Разследващите твърдят, че начинът на живот на жената не отговаря на декларираните й доходи като шеф на главната данъчна служба в столицата. Твърди се, че тя притежава три апартамента в града на обща стойност 1 милион долара , къща близо до Киев на стойност около 200 000 долара и две коли заедно на стойност около 150 000 долара.

Установено е също, че шофьорът й има кола за 100 000 долара, регистрирана на негово име, въпреки че "доходът на мъжа през последните години не е бил повече от 8 000 долара“, твърди SBI.

Разследващите твърдят, че жената е използвала позицията си, за да намали данъчните сметки на някои лица и компании. SBI каза в изявление: "Общата сума на установените необосновани активи на длъжностното лице е около 1,4 милиона долара".

Стана ясно още, че са уволнени временно изпълняващите длъжността шефове на митническата и данъчната служби. Миналия месец бяха разкрити поредица от предполагаеми корупционни схеми в регионалните митнически служби.

Зеленски каза, че ще направи промени след ареста и уволнението миналата седмица на Васил Лозински, министър на инфраструктурата, във връзка с обвинения в надуване на цените на зимното оборудване, включително генератори, и предполагаемо източване на 400 000 долара. Съобщава се, че в офиса му са намерени около 38 000 долара в брой. Той не е коментирал.

Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов също "поиска да бъде уволнен" след съобщения, че дажбите на войниците се купуват на завишени цени, което повишава цената случаи на потенциални рушвети. Той отрече каквото и да е нарушение.

Според индекса на Transparency International за 2021 г. Украйна е втората най-корумпирана страна в Европа след Русия. Тъй като Украйна прави първите си стъпки по това, което може да бъде дълъг път към присъединяване към ЕС, правителството е под натиск да покаже, че е изчистило действията си.

Очаква се Зеленски да участва в среща на върха в Киев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нейния колега от Европейския съвет Шарл Мишел в петък, за да обсъдят напредъка. Все още не е известно дали лидерите на ЕС също ще присъстват.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че се надява страната да стане членка на ЕС до две години. ЕС даде на Украйна официален статут на кандидат за рекордно кратко време, но няма изгледи тя да се присъедини към блока в такъв ускорен график. Турция има статут на кандидат от 1999 г.

Въпреки хладния език на проектодекларацията на ЕС, в сряда имаше някои положителни новини, тъй като американски одитори, които се срещнаха с високопоставени украински министри тази седмица, казаха, че не са открили доказателства за злоупотреба с финансовата помощ на САЩ за Украйна. Редица високопоставени републиканци изразиха опасения относно потенциални измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
0
 
! Отговори
Мара преди 1 година
До РККАБоят ще е за теб и всички ,коментирали тук! Явн.о имате партийно поръчение от Копейкин и. оня дето получи лично награда от Путин за заслуги,затова всички в хор пеете тук една и съща песен..
78
0
 
1
 
! Отговори
Аналена Бебок преди 1 година
Ще съберат всичкото оръжие на западната цивилизация в Украйна,ще го унищожат и после ще водите война с Русия като орлеанската дева-по сиски и със знаме в ръка.😁
77
1
 
0
 
! Отговори
Рони преди 1 година
До ИВАН ДядоИван ли си или по- вероятно негов говорител срещу заплащане,вразуми си отбора от русофоби! Ние внасяме нищожна сума в европейския бюджет в сравнение с това,което получаваме. Така,че Урсула не харчи нашите пари. Ако на теб и подобните от Москва плащат по- добре,това е съвсем друг въпрос Не всички са толкова *** да се хващат на глупостите ,които дрънкате тук.
76
1
 
3
 
! Отговори
По скоро преди 1 година
Май по скоро пропагандата ви продължава,
75
3
 
27
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Май битката е друга-за властта. Целта е да се бетонира Зеленски и войната да продължи до дупка-дори до тоталното унищожение на Украйна. Което няма как да се хареса на олигарсите.
74
7
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами урсула тя на какво основание раздава нашите пари на украина финансов одитна украина кои какво имение е закупил по света кои са лобистите каква е ролятана сем баидън нали имало разследващи *** те защо мълчат
73
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще има обиски в домовете и офисите на нашите крадци???
72
7
 
14
 
! Отговори
баце преди 1 година
Зеленяка е невинен, ама го гони параноята, щото уж само олигарсите са крали помощите за украйна. Тази марионетка ще я сменят скоро.
71
0
 
17
 
! Отговори
мда преди 1 година
де късмет и у нас така...ама надали
70
4
 
26
 
! Отговори
хахахаааа......... преди 1 година
Извънредно шоу.......
69
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта не е била известността на Земенски а неговия човек да се докосне до кражбите
68
55
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зе-клоунът използва сбирката на еесовските лидери в Киев-----Каквото и да мънкате, Путин нападна Украйна и по негова заповед измряха вече стотици хиляди руснаци и украинци. Няма път на Русия обратно към цивилизования свят, докато руснаците не обесят Путин, Лавров и останалата крадлива и престъпна компания по стените на Кремъл.
67
8
 
53
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Брюксел,сащ и НАТО са банда върколаци и вампири даващи оръжие на нациска Украина и получаваща насреща кръвта на убития украйнски народ.зеленият клоун ,простата еврейска марионетка избива народа си за сметка на семейните интереси на Джо и хънтър Дъглас.
66
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Написалите статията! Припомнете си значението на думата репресия, която така щедро използвате!
65
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зе-клоунът използва сбирката на еесовските лидери в Киев, за да направи клоунада и цирково представление. Зе-клоунът е повърхностен и лесен за прочит.
64
3
 
46
 
! Отговори
Алфа преди 1 година
Кучетата се заръфаха.
63
8
 
66
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Още миналата година американски журналисти публикуваха информация за финансовото състояние на господин Зеленски в САЩ според данни на американското финансово министерство ...... над 830 МИЛИОНА долара в банки , 3 имота , 4 яхти и акции в осем от най-големите американски компании .... И това е от миналата година ... Някой ще провери ли и Зеленски за корупция ? Или тя ако не в Украйна - може . А пък и как може ? ДА проверяват героя на Украйна - Шмъркалан ? Недопустимо. Само той може да проверява..
62
4
 
57
 
! Отговори
Намек преди 1 година
Да не вземат да арестуват някоя рода на Байдън, че тогава ще стане патакламата....
61
6
 
52
 
! Отговори
::: преди 1 година
А обиски на Зеленски кога?Той сигурно се оригва на милиарди.
60
8
 
60
 
! Отговори
Нищо ново под преди 1 година
Слънцето. Украйна е поредното място където Европейската върхушка ще ПЕРЕ ПАРИ. Колкото до Зеленски как репресирал корупцията е по-правилно да се каже как подготвя терена за Европейската Корупция.