Виталий Кличко: Путин има в запас не истинска война, а истински геноцид

Според него руският президент все още иска да превземе Киев
8 фев 2023 21:45, Нели Христова
200
Виталий Кличко: Путин има в запас не истинска война, а истински геноцид
Снимка: БГНЕС

В нощта преди Русия да нахлуе в Украйна, Виталий Кличко, кметът на Киев, нагласил алармата си за 3 сутринта. Малко след 4 сутринта и телефонно обаждане от военните му контакти, бомбардировката започнали.

Година по-късно той няма настроена аларма и специални планове за годишнината от началото на конфликта на 24 февруари. В едно обаче е напълно сигурен. "Киев беше и все още е истинската мишена на руснаците", казва той, надвесен над огромната маса в кабинета си със сериозно изражение, пред The Times.

"Путин много пъти е казвал, че Украйна не съществува като държава, че тя е просто част от Русия. И затова му трябва цяла Украйна. А това означава, че столицата Киев беше и все още е цел на Путин", обяснява той.

С наближаването на годишнината от инвазията украинските власти предупреждават за ново нападение, за да отбележат повода, съдейки по руската любов към символиката и датите.

Въпреки предупрежденията, миналогодишната инвазия дойде като шок за мнозина и столицата беше неподготвена за пълната фронтална атака, която в крайна сметка отблъсна само с леки оръжия.

Този път нещата са различни. "Определено сме по-добре подготвени, отколкото бяхме дори преди месеци и със сигурност по-добре, отколкото преди година", казва Кличко. Но това, което Путин има в запаса, настоява той, не е "истинска война, а истински геноцид".

От началото на зимата Киев беше подложен на изтощително нападение от въздушна руска кампания за унищожаване на инфраструктурата му, оставяйки гражданите без ток и вода. След като прекара лятото, призовавайки украинците отвъд океана да се приберат в до голяма степен безопасната столица, Кличко беше принуден да ги помоли да стоят настрана, страхувайки се, че може да се наложи градът да бъде евакуиран, ако пълното спиране на тока се окаже немислимо за водене на нормален живот.

Кличко признава, че сценарият почти се е изпълнил. "Преди няколко месеца бяхме много близо до пълно затъмнение", казва той. "Можете ли всъщност да си представите какво означава това? Това не означава само, че стоите на студено и тъмно. Събуждаш се в дома си, няма ток, отиваш в банята, няма вода. Студено е. Опитвате се да се обадите за информация, но телефоните не работят. Отивате в магазина, за да купите храна и кредитната ви карта не работи. Нищо не работи. Това е пълен срив.“

Основната цел на Москва, казва той, е "да постави цяла Украйна в депресия, така че да оставим страната празна за него". Путин, добавя Кличко, "има нужда от Украйна, но не се нуждае от нас, украинците“.

С обичайното си черно чувство за хумор украинците нарекоха стратегията Холодомор - масова смърт или изселване чрез замръзване - игра на Гладомора, гладът, създаден в Украйна от Сталин, който убива милиони.

В пика на руската кампания части от града останаха без електричество за дни, а системата на метрото и градските трамваи бяха затворени заедно с уличното осветление. Ако Западът не беше изпратил достатъчно противоракетна отбрана, за да свали по-голямата част от ракетите, насочени към града, "нямаше съмнение, че щяхме да се изправим пред пълно затъмнение", казва Кличко.

"Трябваше да работим за нашето оцеляване ден и нощ", казва той за ежедневните усилия да поправи щетите, нанесени от руските ракети на мрежата. Въпреки че е благодарен за оръжията, доставени от Запада, той не може да се отърси от разочарованието си от закъсненията. "Плащаме висока цена за живота на нашите граждани и прекарваме много време, за да обясняваме, че това са отбранителни оръжия, защото просто се опитваме да защитим живота на нашите граждани."

Една година на война напълно преобрази живота на 51-годишния кмет и бивш световен шампион по бокс в тежка категория. На второ място след президента Зеленски в руския списък за екзекуция, той все още спи на различно място всяка вечер.

В първите дни на инвазията той редовно налагаше 36-часов комендантски час, за да позволи на силите за сигурност да почистят града за руски саботьори и убийци. Една група беше арестувана в двора зад офиса на кметството, където той се среща с The Times.

Той не е виждал децата си, две от които са във Великобритания и едно в Холандия, от началото на инвазията.

През август беше обявено, че той и съпругата му, която е в чужбина отпреди началото на инвазията, се развеждат. От кмет на града той се превърна в международен държавник и отиде в Давос миналия месец, за да предупреди за последствията, ако Русия не бъде победена.

В края на следващата седмица той ще пътува до Мюнхен, за да говори на конференцията по сигурността, на която Зеленски говори миналата година, дни преди инвазията.

Кличко е оптимист. "Опитвам се винаги да бъда позитивен", казва той. "Дните стават по-дълги. И сме с един ден по-близо до пролетта."

Въпреки настоящата съпротива, той вярва, че Украйна скоро ще получи изтребителите, които поиска, и че през лятото войната ще бъде спечелена. Дори ако военните действия престанат обаче, той далеч не е прочетен y да прости на Русия.

Заедно с брат си Владимир Кличко, носител на златен олимпийски медал и шампион в тежка категория по бокс, той призова страните да бойкотират Олимпиадата догодина, ако на руски и беларуски спортисти бъде позволено да се състезават, дори като независими.

"Олимпийските игри имат огромна история от древни времена, когато войните са спирани за Игрите", казва той. "Русия не вярва в това. Но въпросът не е само за Кремъл, а за руския народ. Приемате ли това? Руската нация трябва да се събуди и да каже "не" на тази война“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много канали в Telegram съобщават, че Министерството на отбраната е блокирало набирането на затворници в ЧВК Вагнер и това ще се отрази много негативно на оперативната обстановка в Бахмут.Не е тайна,че единствената част която постоянно напредва е ЧВК Вагнер. А за офанзивата трябва пехота. Така че по-нататъшните успехи на вагнеровците са под въпрос. Евгений Пригожин потвърди спирането на набирането на затворници в ЧВК.
130
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телеграм каналът "Военна хроника" съобщава:"Според предварителната информация неочаквано за ВСУ в Артьомовск тактиката на настъпление е променена.Вместо фронтални атаки на Парасковиевка и Красная гора на север и Красни в югозападната част на града,започна блокиране на украинските доставки в района на Часов Яр и Берховка. Така Артьомовск ще бъде в тактическо обкръжение и фашистите ще бъдат напълно отрязани от доставките на боеприпаси, лекарства и гориво.
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През нощта от сряда срещу четвъртък и тази сутрин системите за ПВО са свалили 10 БПЛА на украински терористи в небето над Брянска област. В резултат на отблъскване на атаката на 10-ия дрон, останките от самолета паднаха върху строяща се къща.
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите:Фашистката *** под постоянния натиск на руските войски понасят големи загуби в района на Красная гора и Парасковиевка. Успоредно с това щурмовите части на ЧВК Вагнер се бият в северните покрайнини на Бахмут и в района на гара Ступки. Югозападно от Бахмут руските войски пробиха отбраната на и3MeTTa между Красное и Ступочки, почти се приближиха до магистралата за Константиновка. Украинското командване хвърля в бой новопристигнали части, опитвайки се да стабилизира фронтовата линия в района.
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски: "Не знаех, че обучението на самолет Typhoon отнема три години. Да изпратим нашите пилоти и те ще се научат след 2,5 години." Би било желателно нацистко-терористичната формация "Украйна" по това време вече да не съществува в сегашния си вид.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авторитетното американско издание Foreign Police:"Русия готви ужасяваща офанзива."Съобщава се, че това ще се случи в рамките на 10 дни, но източникът е украински служител, така че това може да е поредната патица за ускоряване на доставките на оръжие.Чиновниците само се оплакват, че няма да има танкове навреме.В редовете на въоръжените сили на Украйна също има недостиг на жива сила.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политически канали в Telegram коментират:"Това е ключът. Но да изчакаме подробностите.Ако се потвърди, значи Западът е готов за ескалация и не вярва на заплахите на Медведев,но първо трябва да разберете какъв вид оръжие и кога ще пристигне.Тук може да се добави,че е време руснаците да действат сериозно,да се удари с оръжия с такава мощ, която да отрезви както Зеленски,така и Запада.Крайно време е да се премине от разговорния жанр към реални сплашващи действия.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински политически Telegram канали коментират това така: "По дяволите, Вова, трябваше да ни кажеш това преди изборите! Минск бяха лоши, според вас. И сега животът е просто прекрасен! Просто някаква фантастика" Зеленски за новия отбранителен пакет от Великобритания:"Обединеното кралство ще даде на Украйна оръжия с голям обсег."
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признанията на главатаря на неонацистите. Зеленски:"Не искам да обидя никого, но Минските споразумения, разглеждани като начин за успокояване на ситуацията, всъщност бяха отстъпка на Русия. Казах на Макрон и Меркел, както и на Путин, когато бяхме в Нормандия, че Минските споразумения не могат да бъдат изпълнени в този вид. Те бяха изненадани и малко ядосани, че аз поставих под въпрос този процес веднага след като бях избран за държавен глава."
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На север от Соледар оркестрантите се придвижват към Федоровка. В този район фашистката *** оказва ожесточена съпротива.Руските войски атакуват в района на Спорни и Верхнекаменски.В луганското направление ВС на РФ проведоха настъпателни действия северно от Белогоровка. Те също атакуваха от Шипиловка и Дибров в Серебрянския горски район. Настъпват и в района на Краснопоповка.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите:На югозапад от Бахмут ЧВК Вагнер пробива отбраната близо до Ивановски. Изходът към града от запад все повече се очертава.Оркестъра също настъпва в източните покрайнини на Бахмут.Музикантите атакуваха в посока Дубово-Василевка и Орехово-Василевка. Успехът на тази операция е фактическото обкръжаване на укрепения район на фашистката *** в Красная гора.Това селище ЧВК Вагнер щурмува от юг и изток.
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците подновиха сухопътните настъпателни действия срещу укрепения район на фашистите в Красногоровка. Друг опит за пробив в района на Первомайски не донесе особен успех. И близо до Водняне и Опитное, руските войски успяха да напреднат. Също така с подкрепата на артилерия те атакуваха укрепения район на и3MeTTa в Авдиевка откъм Ясиноватая. Обстреляни са и позициите на фашистите в Новомихайловка, Победа,Ню Йорк.Фашистката *** нанесе ракетни удари по Донецк и Горловка.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главатарят на фашистката *** Володимир Зеленски:"ВСУ не напускат Бахмут, те трябва да издържат, докато Украйна получи необходимите оръжия. От стратегическа гледна точка Бахмут не е много важен, тъй като руските сили напълно унищожиха града с артилерията си." Като цяло Зеленски не се интересува от смъртта от всички страни, включително и от собствената си. Да подбира всички и да хвърлят месо е кредото на съвременния режим в Киев.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите трябва да одобрят "освобождаването" на територии от нацистите, а вторите трябва да повярват в евентуална победа и да отидат на фронта като месо. Това няма да промени изхода от войната, просто ще загинат много повече хора.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главатарят на терористичната организация НАТО Йенс Столтенберг:"Страните от НАТО вече са прехвърлили всички видове помощ на Украйна за 120 милиарда долара." Спонсорите на неонацизма:Държавният секретар Блинкен за възможното прехвърляне на бойни самолети:"Обхватът на военните доставки за Украйна се променя, САЩ искат Киев да върне загубените територии." Световните терористи няма да спрат, докато не изгубят ползата от конфликта или докато заплахата не почука на вратата им.Всъщност това послание е за американците и украинците.
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, но не е нужно да задавате такива въпроси в Telegram.Да, и не Калибърът трябва да бъде изпратен, а Камата. И то не обикновенна, а с подходящ пълнеж. Струва си да се отбележи, че такива видеоклипове се публикуват със знанието на режима в Киев и имат за цел да изместят фокуса от огромните загуби на въоръжените сили на Украйна и трудната ситуация на фронта.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистката *** публикува в интернет поредното видео от екзекуцията на руски военнопленници. Само пълна денацификация на Украйна със заслужено наказание за всеки фашист и техните поддръжници. Депутатът от Държавната дума и член на комисията по отбрана Дмитрий Кузнецов написа следното в канала си в Telegram: Въпрос на време е да изискаме Зеленски да екстрадира тези военнопрестъпници в рамките на 24 часа и в случай на отказ да изпрати калибъра в кабинета му? Така че цял Киев да разбере не с цел отмъщение, а за спиране на военните престъпления.
114
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна не съществува, не е съществувала и няма да съществува. Цялото фашистко правителство, президент и парламент ще бъдат съдени от военен трибунал и екзекутирани на площад Майдан Незалежности хуманно с един куршум в тила, както бандеровци разстрелваха руснаците с украинско гражданство нежелаещи да имат нищо общо с фашистката идеология на превратаджиите от 2014година!
112
1
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Прав е Кличко,Украиннците,които не се чувстат Руснаци не му трябват на Путин или ще умрът или ще избягат.А беше толкова просто да дадът автономия на Донбас и да останат демилитаризирана зона.Сега ще гризнат дръвцето.