"Спейс Екс" ограничава достъпа до "Старлинк" за украинските дронове

Системата не бивало да бъде използвана за нападателни цели
9 фев 2023 07:35, Елка Василева
81
"Спейс Екс" ограничава достъпа до "Старлинк" за украинските дронове
Снимка: архив, БГНЕС

Американската компания "Спейс Екс" (SpaceX) предприе стъпки за ограничаване на достъпа на украинските безпилотни самолети до услугата за сателитна интернет връзка "Старлинк" (Starlink), заяви президентът на компанията Гуин Шотуел, цитирана от Ройтерс.

Още по темата
"Има неща, които можем да направим, за да ограничим възможността им да го правят, и сме ги направили", каза Шотуел пред репортери, помолена да коментира съобщенията, че украинската армия използва връзката, за да направлява дроновете си. Шотуел не уточни какви точно мерки са предприети.

"Знаем, че военните (на Украйна) използват "Старлинк" като средство за комуникация и в това няма никакъв проблем", заяви тя. "Но никога не сме искали системата да бъде използвана за нападателни цели."

Украйна превърна безпилотните летателни апарати в ефективно средство за установяване на местоположението на вражеските позиции, за извършване на обстрели на големи разстояния и за пускане на бомби.

Използването на "Старлинк" за дронове излиза извън рамките на споразумението между "Спейс Екс" и украинското правителство, каза Шотуел и добави, че договорът е бил сключен, за да служи за хуманитарни нужди, като например осигуряване на широколентов интернет за болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.

"Спейс Екс" изпрати за своя сметка на Украйна терминали "Старлинк", чрез които армията ѝ получи достъп до близо 4000 спътника, изстреляни от компанията в ниската околоземна орбита. Правителства, сред които тези на САЩ и Франция, платиха за доставката на още такива терминали, освен доставените за сметка на "Старлинк".

Русия се опита да заглуши сигнала на мрежата, но "Спейс Екс" отвърна с контрамерки за подобряване на софтуера на услугата.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Без да пратим нашата наемна армия от тюфлеци,дето едвам си връзват кубинките няма как Украйна да спечели.Като ги види строени Украинския командир ще обяви настъпление към Киев.Наще пък ще питат там ли са Руснаците и противника ще се чуди какво става?През това време двата леопарда вече ще са на един изтрел от Кремъл.
54
4
 
2
 
! Отговори
Казуар преди 1 година
Много руснаци пишат тука.
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудно мие, що руснаците не му опукаха няколко сателита
52
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата ще се оправят когато Абрамсите стъпят на Червения площад.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен 51 А ти мислиш ли че Русия ще тръгне на самоубийство срещу целия свят?
50
3
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Украйна замина, седмици и остават ....
49
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили Русия е агресора.Сега е нападната Украйна после Молдова и т.н.т.
48
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски ще успее да въвлече и Нато в конфликта.
47
6
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 1 година
Смисълът, който не искаш да видиш е, че на запад има хора, които не искат да воюват с Русия.
46
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам никакъв смисъл да ограничаваш достъпа до Старлинк и да удължаваш излишно агонията на Русия и да бъдат давани допълнителни човешки жертви и от двете страни. При положение че даваш танкове които ще стъпят на Червения площад до края на годината е безсмислено да се ограничават действията на Украйна.
45
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окапаха им FPV дроновете на укропите.
44
17
 
29
 
! Отговори
Илончо Мъсков преди 1 година
и преди го е казвал, Украйна от самото начало води губеща война. Всеки патрон попаднал в украйнски ръце е удължаване на агонията. Просто в Украйна няма достатъчно хора, които искат да отидат на фронта, съответно, няма и хора с военна подготовка, а една немалка част от мобилизираните биха дезертирали при първа възможност. А най-обидното от всичко е поведението на управляващия "елит" на Украйна, който подобно на нашия, не работи в полза на народа си. Рано или късно, всеки узнава този неудобен факт
43
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе такива големи страни нападнаха краварите - ирак либия сирия афганистан- а не им стиска да нападнат една бензоколонка с ракети - що тъй
42
26
 
23
 
! Отговори
Пич преди 1 година
"В американския конгрес все по-усилено се говори че войната трябва да продължи максимум до лятото. Настроенията са за преустановяване на подкрепата за Зеленский, която е абсолютно безперспективна." А, иска ти се, Ваньо? А дали не е "безперспективна" войната за руснаците, които щяха да са в Киев за 2 седмици? Сега изведнъж ви смениха опорките в куба по интереси?
41
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
59 Ако наистина са решили войната да приключи до лятото, скоро ще им пратят и самолети.
40
19
 
37
 
! Отговори
Иван М. преди 1 година
В американския конгрес все по-усилено се говори че войната трябва да продължи максимум до лятото. Настроенията са за преустановяване на подкрепата за Зеленский, която е абсолютно безперспективна. Това е каца без дъно. Редица оръжейни системи на НАТО станаха известни на руснаците, които продължават да воюват в Украйна със съветски образец оръжия. Шансът да си върнат Крим е нулев и в момента тече процес на вразумяване на управляващата върхушка в Киев.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 - А ако Украйна получи нуждната помощ, тогава щесе наложи, да се стигне до ексалация или да се откажат.
38
7
 
20
 
! Отговори
Америко преди 1 година
Ах украйна тъй страна саветская.
37
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спейс Екс само за пред хората е частна компания със поставен от Пентагона човек за собственик.
36
45
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е велика империя. Русия е изостанала държава със стандарт на бананова република от третия свят. Бензиностанция с ракети.