Аятолах Хаменей обяви Ахмадинеджад за победител в изборите

Духовникът призова протестите да спрат
19 юни 2009 17:10,
25
Аятолах Хаменей обяви Ахмадинеджад за победител в изборите
Снимка: БГНЕС

В първото си официално изявление след изборите религиозният водач на Иран аятолах Хаменей обяви, че президентът Махмуд Ахмадинеджад е постигнал „ясна победа“.

Преди петъчната молитва Хаменей се обърна към обществеността за първи път от началото на протестите, съобщи ВВС.

Пред хилядите зрители и слушатели аятолахът обяви, че фалшифициране на резултатите е изключено, страната се нуждае от спокойствие и привържениците на Мусави трябва да спрат протестите. 
Хаменей се позова на разликата от 11 милиона гласа между настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад и противника му Хосейн Мусави.

Хаменей е най-големият авторитет в Ислямска република Иран с изключителни правомощия.

Съвет от 86 духовници го издигна за наследник на водача на Ислямската революция аятолах Хомейни след смъртта му през 1989 година.

Аятолахът е не само духовен водач. 

Той е последна инстанция при взимането на политически решения, утвърждава всеки избран президент, решава за назначенията по върховете на съдилищата и има думата в медиите. 

По конституция е абсолютно неприкосновен до живот. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Не на трън,та на глог....Който и да е в правителството,независимо от малко по либерален, до напълно консервативен лидер,щом " Корана" клати феса,нищо не може да се промени на добро.
23
0
 
0
 
! Отговори
шека преди 14 години
егати идиотската държава и общество!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Костов е виновен!
21
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
По конституция е абсолютно неприкосновен до живот. ====================================като Галеви
20
0
 
0
 
! Отговори
Ким Ир Сен преди 14 години
За днес ли си записа час за преглед...? Не отлагай! Всеки момент обилното слюноотделяне и плюене може да доведе до задавяне , че и по-тежки последици!А и не е редно да се делиш толкова за дълго от нас .Чакаме те в карлуково!
19
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
така като гледам май обратното е по-вероятно - америка да стане като иран, а не иран като америка. в средния западняк има много повече недоволство и усещане за нещо сбъркано в обществово, отколкото в персиеца или китаеца. западните лидери нямат подкрепата на населението, въпреки че са избрани пряко от народа, спрямо лидерите на иран или китай. не само тук, и на запад говорят за "избиране на най-малкото зло", а като противовес фесовете умират по заповед на шефовете си.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
USA nqma smetka ot promqna v Iran ! Vsi4ki tezi protesti ne sa porodeni ot USA ne slu4aino i Obama se izkaza edva li ne v podkrepa na sega6noto upravlenie kato kaza 4e nqmalo razlika koi 6te spe4eli. Samo 4e razlika ima i to golqma !Ako ima promqna oba4e nqma da ima povod za voina a voina se podgotvq ! podgotvq se qdrena voina sre6tu Iran !
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Налагайте маймуните с авиация - престъпление е да се изпускат такива гюмета.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Американците, както винаги, не се намесиха точно когато трябваше да се намесят! Иначе войни за икономически интереси могат да правят лесно...Този човек (Мусави), в смяташе да назначи 3 жени за министри. Представете си за какво става дума в държава, в която жените ги убиват с камъни по принцип. НА снимките от митингите му имаше супер интелигентни физиономии. Сега на американците ще им е удобно, щото иначе нямаше да има "Ос на злото" и с кой да плашат своите, та да се въоръжават
15
0
 
0
 
! Отговори
The Wizard преди 14 години
Защо изобщо коментирате неща за които нямате идея?Трайте си бе ***. Ако толкова ви харесва да имате един дето ви казва кое как е - ходете там бе. Ще ви приемат... празноглавци
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато се разбере, че не е победил правилния човек, от минарето се коригира избора.И там резултатите са ПОДМЕНЕНИ с компютърна програма. Технологиите може да са в 21 век, но мисленето им е в 15. Докато минат през Ренесанса, светът ще затрият...
13
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Либен преди 14 години
Ето го лудото, сега се прави на Ф.Кастро - личи си че си *** като него, ходи да му го придържаш в Куба!
12
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 14 години
Bozhe kolko sa dobre! Te imat edin Ajatolah,mi kvo da kazhem nie kato imame trima.
11
0
 
0
 
! Отговори
Фидел Кастро преди 14 години
Дърта *** , от далеч миришеш на марксист- доста добре даваш съвети де е хубав живота.
10
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Либен преди 14 години
Ще мине някое десетилетие и тогава иранците ще осъзнаят колко са ги лъгали тия брадати *** с *** и тогава такъв шут в г.ъ.з.а ще им набият, че ще се забрави и за ислямска революция и за всякави такиа средновековни глупости. Пък тоя лудия тук, дето нарича хората , искащи да живеят нормално, американски мекерета, да си ходи в Сев. Корея, Куба или Иран. Тъпан!
9
0
 
0
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 14 години
Айде още един изтърван от лудницата!
8
0
 
0
 
! Отговори
ert преди 14 години
*** za komunisti i islqmisti - samo kostov ole
7
0
 
0
 
! Отговори
Сергей преди 14 години
Абе ние си имаме Бойко, що да протестираме! Той е човека-слънце!
6
0
 
0
 
! Отговори
Мухамат Реза Пахлави преди 14 години
Е, щом и ВТОРА програма има симпатии към него нещата са ясни. Американско ***! И затова не им гледам програмата.И К1 не гледам...
5
0
 
0
 
! Отговори
Viki преди 14 години
Абе номер 3 те поне са излезли,а ние явно сме по-зле щом и това не правим.Да оставим на страни факта,че при тях риска от присъствие на подобен процес повярвай ми е доста по-различен от тук.