Всеки шести в света заспива гладен

Броят на страдащите от недохранване надхвърли един милиард
19 юни 2009 18:55,
51
Всеки шести в света заспива гладен
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според последните данни на Световната организация по прехраната броят на гладуващите в света надхвърли един милиард.

Това е с 11 процента повече, отколкото през миналата година.

Всеки шести човек на планетата не си дояжда.

Опасната комбинация от икономическа криза и запазване на високи цени на храните е довело до бедност и глад около един милион души повече, отколкото преди година, коментира шефът на организацията Жак Дио. 

Най-много са гладуващите в Азия – 640 милиона. В Африка от недохранване страдат  265 милиона, в Латинска Америка – 53 милиона, в Близкия изток и Северна Африка – 42 милиона.

По данни на Световната организация по прехраната обаче и в индустриално развитите страни има хора, които не си дояждат – около 15 милиона души.

Икономическата криза и следващото от нея намаляване на експорта и чуждестранните инвестиции засягат най-силно градското население в развиващите се държави.

Отделно от това намаляват парите, които емигрантите изпращат на семействата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Такъв е животът - едни ще са бедни, други богати. Равноправност едва ли някога ще бъде постигната, това е една утопия, като комунизма. Както е написал някой преди мен - ние в България сме късметлии, че поне сме се родили в Европа, а не примерно в Зимбабве или Афганистан.
49
0
 
0
 
! Отговори
Пропаднала Система преди 14 години
Както казаха и други, проблемът не е в недостик на блага/продукти, а в начина на разпределението им - "свободни пазари", упралвение на капитала и т.н.Някъде бях чел, че 1 млрд. долара са достатъчни за да се реши проблема с глада.ФЕД и ЕЦБ създадоха не 1 млрд, а 1.5 трилиона виртуални пари и ги разпределиха между банкерския елит. Това е крещащ пример и хората трябва да проумеят, че сегашната система е пагубна за човешката цивилизация.
48
0
 
0
 
! Отговори
марин преди 14 години
Причината за тази бедност са семействата, които имат над 3 деца.
47
0
 
0
 
! Отговори
студент преди 14 години
Тази вечер и аз ще заспя гладен.
46
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 14 години
още чета коментари на хора, но ще отговоря предварително,слаби са защото спортуват и се хранят качествено, а този качествен живот струва доста пари,които хора с мизерни пари не могат да го позволят никога,колко то и да искат,да бягаш само на гладен корем също не върви. затлъстяванията идват точно от химиите,лоши храни,некачествено брашно и така нататък.
45
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 14 години
Причината за бедността е капитализмът ,по-скоро недостатъчното му разпространение.
44
0
 
0
 
! Отговори
доброжелател преди 14 години
Знам ,че внасяме боб от Китай и Египет..........
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
някои казвате че образованието ще им помогне...айде върви учи на гладен корем! други казвате че се харчат пари за безмислени неща футбол оръжия и др...ако не се харчат тези пари от богатите за да стават още по богати то няма да има никакво развитие на цивилизацията и всеки ще живее в колиба и ще работи за храната си - дали това е по добрия начин...може и така да е! така ще е докато сме хора...като станем нещо друго може да се промени положението
42
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Това можеби ще бъде новия естествен подбор...
41
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Просто по някаккъв начин трябва да се спре размножаването като хледбарки на недоразвитите страни като индия(мангалия) и тия там индонезия и секви такива множащи се като *** необразовани и недоразвити индивиди,защото ако стане някакъв катаклизъм примерно в следствие с глобалното затопляне те ще измрат най-много защото нито имат технологий да се защитат ,а и са твърде много.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е начин на живот на тези хора. Така са живели дедите им, така ще живеят и децата им, ако не се промени ценностната им система чрез образование. Ако имат храна в излишък, те ще се размножат неконтролируемо и след кратко време пак ще са гладуващи !
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Естествен подбор..И динозаврите са си отишли лека-полека,едва ли и ние ще сме вечни :D
38
0
 
0
 
! Отговори
избирател преди 14 години
Може и така да е, сития на гладния не вярва! Но голяма част от тези гладуващи особено в Африка чакат само на помощи от други страни. И вместо мотики и лопати им дават чували със зърно, боб и др. Преди години помня как им хвърляха от въздуха, защото а кацнал самолета, а са изяли екипажа. Това го има и в България. Една *** прослойка живее на този принцип на чуждия гръб. Това ако е нормално? Един да работи, а другия на сянка и на помощи! Изборите са след 15 дни, трябва да гласуваме!
37
0
 
0
 
! Отговори
Големият преди 14 години
Ох, една година в Африка ще ми трябва за да поотслабна малко.
36
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 14 години
не искам да споряно така е устроен света малкияи да се възмущаваме и да не се все таяние това не го решавамесамо поемаме информация която ни тества добродетелитеи току виж някой написал тук нещо
35
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 14 години
*** ше викаш на баща сиако той има 2 висши и взема по 7000 долара месечноможе и на мен да викаш така
34
0
 
0
 
! Отговори
Ico преди 14 години
Ами зависи какво значи гладен ден. Добре е принципно да се ляга с леко чувство за глад в стомаха, а сутринта обилна закуска...
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На кой му дреме за глада и потиснатите хора?Имаме си егота,за които да се грижим...
32
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 14 години
Тази статия в момента обикаля не само българския интернет, за да обяснява достиженията на зле управляваната човешка цивилизация. Май наистина ще ни разкажат как трябва да се храним от началото на 2010 година. Същият стар номер - създават ти проблем, а след това великодушно ти предлагат решение :) Гладът в Африка не се дължи на недостиг на зърно, а на "свободните пазари" и на "суровите икономически мерки", предвидени в структрните реформи, налагани от двойката МВФ-Световна банка
31
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 14 години
Това е сериозен проблем и понеже световната система е прекрасна ще се изостря все повече и повече! Да живеят свободните пазари, глобализацията и урбанизацията.... А хорам които си мислят, че гладът присъства само заради мързел са заразстрел! Нима тука като имаше гладуващи поне едно 30-40% през 93-96 година хората бяха мързеливи? Ама че тесногръди хора има на тази земя!