Хулиганът Майкъл Шийлдс е свободен!

Осъденият на 10 г. за опит за убийство в България е помилван
9 сеп 2009 13:00,
270
Хулиганът Майкъл Шийлдс е свободен!
Снимка: liverpoolecho.co.uk

Британският министър на правосъдието Джак Строу помилва фена на Ливърпул Майкъл Шийлдс, съобщи ВВС.

Днес той ще бъде освободен от затвора.

22-годишният Шийлдс излежаваше 10-годишна присъда за опит за убийство на барман в България през 2005 година.

По време на последната среща на Строу със семейството на Шийлдс на 28 август министърът е посочил, че "са се появили нови важни доказателства по случая".

Министърът твърди, че тогава роднините на младежа му обяснили за съществуването на трети човек, което ден след боя над бармана устно си признал, че той е побойникът.

"Това, по мое мнение, съществено променя правдоподобността на различните версии за това, какво точно се е случило в този случай. Моето решение не представлява критика към решението на българския съд по този казус. Аз видях доказателства, които те не са видели", каза Строу.

Британският запалянко бе арестуван преди четири години след сбиване във Варна, последвало победата на "Ливърпул" във финала на Шампионската лига в Турция.

Той бе осъден на затвор и глоба от 90 000 паунда за това, че е ударил с тухла в главата българския барман Мартин Георгиев.

След като близките му внесоха част от сумата, на 23 ноември 2006 г. той бе преместен в затвор на Острова.

Случаят с Майкъл Шийлдс сериозно разбуни духовете в Англия – страна, където за мнозина футболът е не само игра, но и религия.

Още по темата

В началото на януари 2008 година президентът Георги Първанов заяви категорично, че има доверие в българската правосъдна система и не би посъветвал вицепрезидента Ангел Марин да упражни правомощието си на помилване на Майкъл Шийлдс.

Тогава изданието Liverpool Daily Post написа, че президентът Първанов е изпратил писмо до английските власти, в което разрешава процесът и решението за съдбата на Шийлдс да бъдат взети от съответните органи в Обединеното кралство.

Британските медии гръмнаха, че справедливостта вече е възтържествувала и невинният пленник най-накрая ще бъде освободен.

Тогава, потърсени от Dnes.bg за коментар, от прессекретариата на президента съобщиха, че такова писмо има и то е било изпратено още през октомври 2007 г.

След обявяването на решението за освобождаването на Шийлдс министърът на правосъдието Джак Строу публикува и официално изявление по казуса, в което се казва: 

„След като внимателно разгледах всички доказателства, налични в момента, стигнах до заключението, че Майкъл Шийлдс казва истината, когато твърди, че е невинен за опит за убийство, за който е осъден в България.

Поради това препоръчах на Нейно величество кралицата той да бъде помилван. Г-н Шийлдс от днес е освободен от затвора и се връща вкъщи при семейството си като свободен човек”.

„Ясно е, че жертвата в този случай – г-н Мартин Георгиев, е бил обект на брутална и яростна атака. Не съм аз човекът, който да каже кой е отговорен за това позорно нападение.

Това е въпрос от компетентността на съда в България.

Новите доказателства, които се появиха при срещата с родителите на г-н Шийлдс, и последвалите проверки на полицията в Ливърпул са предадени на българските власти от британския посланик в София”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
0
 
! Отговори
The Knight преди 14 години
Не си прав колега!Все пак не е убил никого!Аз също не обичам ФК"Ливърпул"и англичаните по принцип,защото съм фен на италианските отбори и по специално на "Ювентус",но това не ми пречи да ги уважавам.Големи биткаджии са англичанчетата,винаги ни е било кеф - на нашата компания да се бием жестоко срещу тях, -и на Слънчев бряг през лятото,и на Пампорово през зимата и по футболни мачове/-бяхме на стадиона и на двата финала -и в Истамбул,и в Атина!Освен физически -и на виртуални битки също!
266
0
 
0
 
! Отговори
The Knight преди 14 години
Защо някои се възмущават,че пуснали на свобода Майкъл Шийлдс?Какво толкова е направил?Напили се,сбили се,умрели няма,нашия бил с няколко шева,ама е оздравял,нали!И е жив!Все пак англичанчето лежа четири години в затвора!Стига му толкова.Защо се мери с двоен аршин?Също така пияния руснак Стависки уби друго момче,а пък тая Мануела няма да се оправи.И какво му дадоха?Условна присъда!Защо за"стария руски брат"да е едно,а за "новия английски брат"да е друго.Не сте прави тия дето се възмущавате!
265
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Голямо лаене, голямо нещо. Лежал малкия 4 години по затвори при положение, че дори не е сигурно дали е бил той. А и дори да е. Слава богу момчето е живо. Мартин Борилски, знаете ли кой е. Зверски наръган с ненамсиколко удара с нож и разчленен. Безспорни доказателства за убийците, ама са синчета и са на свобода. А оня с Поршето дето размаза белгийката, както казва колегата по-долу? Великия български гъзар? Там защо не лаете Най-лесно е английския пикльо да съдиш. *** народ, ама с претенции сме
264
0
 
0
 
! Отговори
Caleb преди 14 години
Шийлдс е невинен, толкова ли е трудно да го разберете... варвари. Ето това сте вие. Алчни и кръвожадни!
263
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами сега да се предаде на британския посланик искане за екстрадиция на този, дето си бил признал. Нали въз основа на това признание освоббодиха мизерника. Хайде сега Джак Стро да предаде другия хубавец на България
262
0
 
0
 
! Отговори
Лайкучка преди 14 години
Не коментирам горното, но един пиян нашенец уби на пътя човек, завинаги осакати младо момиче и получи 2 години условна присъда. Хулиганчето е вилняло, но човека все пак е жив и ми се струва, че 10 години са много.
261
0
 
0
 
! Отговори
Anti liverpool преди 14 години
Да изгние в затвора тва гадно *** ако беше напправил това в Англия щяха да го закатанчат за поне 20 години ама нали не е там.... да изгният и всичките миризливи фенове на най омразният отбор на света Ливърпул
260
0
 
0
 
! Отговори
ЛЛ преди 14 години
Как ли ушев дето изби сума ти народ по арестите не го напердаши тжа *** , ще ме гледа с тоя нагъл поглед ... ще го стопя от бой , ще го откажа от всичко , а за правосъдие няма идея да се говори , нашето го знаем , а да не очаквахте правосъдие от хора поробили половин свят , третирайки другите хора като *** , хора които имат безояието да наричат нас расисти и какви ли не , хора издигнали паметници на убийци и мародери , майната им на англичаните , бийте ги !
259
0
 
0
 
! Отговори
занимавка преди 14 години
Това е напълно нормална постъпка от стара на англичаните! Когато нашите медици си дойдоха бяха помилвани направо на летището, а бяха обвинени в далеч по-страшно престъпление!
258
0
 
0
 
! Отговори
qusi преди 14 години
Е как стана така, че изведнъж се появява таинствен свидетел който някога бил казал, че той го е направил а до колкото си спомням по това дело имаше над 16 свидетеля видели точно тоя ливърпулски *** да извършва деянието...
257
0
 
0
 
! Отговори
rado преди 14 години
Egati i tova ako e spavedliwost... MNogo tupo
256
0
 
0
 
! Отговори
ot UK преди 14 години
Reitinga na pravitelstvoto e mnogo nisyk! Upravlqva6tite zagubiha mestnite izbori katastrofalno. Razbira se 4e 6te izpolzvat vseki vyzmojen slu4ai za PR . Tova deistvie vyob6te ne biva da ni u4udva. Spored oba4e tozi potencialen UBIEC 6te naprvi druga bela i togava 6te stane lo6o
255
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Навсякъде из Европа се знае нашето правораздаване на какво ниво е. Българския съд е с нисък авторитет, да не кажа че изобщо липсва. Как очаквате да приемат решение взето в България. Те ни имат за страшно глупави и изостанали...
254
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
da umre dano ingilizkoto ku4e biasno!
253
0
 
0
 
! Отговори
чистач преди 14 години
Хайде сега да видим, как ББ ще се опъне на кралицата? Ще бомбардира Лондон ли?
252
0
 
0
 
! Отговори
георги петков преди 14 години
От това което стана в Англия става ясно, че нашата правораздавателна система се оказа *** и безсилна пред евросъюза и англичаните, предадоха престъпника за да бъде оправдан и освободен, така е било и така ще бъде докато те ни смятат за балкански диваци докато не си заемем мястото като достойна държава с реално правораздавателна и безкомпромисна система !България трябва да протестира това английско решение за да докажем че сме дсотойни българи с правова държава !
251
0
 
0
 
! Отговори
меги преди 14 години
АМИ ХОРАТА СИ ДЪРЖАТ НА НАЦИЯТА ТОВА Е , ВИЖТЕ ТУК КОЛКО СМЕ ЗЛОБНИ, КАКВО ОЧАКВАТЕ ТОГАВА?? ЪЛГАРИНА Е ДОРИ ПРОТИВ СЕБЕ СИ С АНГЛИЧАНИТЕ Е ДРУГО ЗАТОВА И ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ. НАС ЗЛОБАТА ЩЕ НИ ДОВЪРШИ. ЩЕ ИЗТРИЯТ ОТ КАРТАТА БЪЛГАРИЯ.
250
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 14 години
Опозорен,болен сбърканяк,дали в тъпата ти кратуна ще влезе нещо-президентът няма никакви,ама никакви правомощия да разрешава нещо на английският съд!Кретеноид,английските швестеруги искаха първо да го помилва,след като им отказа искаха ВКС да преразгледа делото ама без нови доказателства,техният свидетел нито е разпитван нито го пуснаха да стане подсъдим след като си бил признал!Идиотче знаели кой го е ударил но не го съдят а пускат *** Шийлд!Схващаш ли демократясал мутант..
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето я нашата праворадавателна с-***/ това е от днес/: 2 години затвор постанови Варненският окръжен съд за бившия русенски общински съветник Виктор Епщайн, който уби по непредпазливост при катастрофа двама души и тежко рани други трима.....1 година затвор при строг първоначален режим на изтърпяване на наказанието и глоба от 100 лева постанови Русенският окръжен съд за 42-годишната Мария К. за опит да пазарува с фалшиви 20 лева....ЕЕЕ???? За какви 18 г затвор говорим за опит за убийстео???
248
0
 
0
 
! Отговори
leleeeeeeleeeeeeeeee преди 14 години
това е грешка на природата- поправете я.. !!мястото му е за рециклиране :-)