Най-добрите университети за 2009 година

Times Higher Education подреди Топ 200 на висшите училища по света
8 окт 2009 11:55,
90
Най-добрите университети за 2009 година
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рейтингът на Times на висшите училища по света отново нарежда начело в класацията предимно американски и британски университети.

World University Ranking на британското издание Times Higher Education за 2009 година поставя на първите 16 места само университети от САЩ и Великобритания.

Непоклатим номер едно е Harvard University, следван от британския Cambridge. Третото място е за Yale. След него е University College London. Петото място си поделят Imperial College London и Oxford.

Континентална Европа се е доредила чак на 20-о място, представена от Swiss Federal Institute of Technology.

Най-известната университетска дестинация сред българите – Германия, има четири университета сред стоте най-добри.

Толкова са и швейцарските и холандските висши училища.

В Топ 100 Франция и Швеция имат по два университета, а Ирландия и Белгия – по един.

Сред 100-те най-добри има 16 азиатски висши училища, най-много от Япония, както и 7 австралийски. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
НБУ преди 14 години
НБУ ФОРЕВЪР!!!
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Айде, че пък в нашите неграмотни и *** влизат и си излизат пак същите. Като идеш да завършиш американски университет, тогава приказвай.
85
1
 
0
 
! Отговори
нихилист преди 14 години
И ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ НОМЕР 80 НЕ Е СТЪПВАЛ В САЩ, АМИ ГИ Е ЧУЛ ТИЯ НЕЩА В КВАРТАЛНАТА КРЪЧМА ...
84
1
 
0
 
! Отговори
van glock преди 14 години
абе ***, тая класация се прави на базата на академичен принос. тва че в щатите има няколкостотин калпави университета, където единствено биха приели посраните ви *** не пречи да има няколко десетки отлични такива. та нали се пукат да инвестират в изследвания. друг е въпроса, че цените на образованието са под всякаква критика, ама като ги е бъз от социализъм...
83
1
 
0
 
! Отговори
spac3 преди 14 години
Колегата от ФМИ е много прав, в България много трудно навлизат новите технологии и във ФМИ вместо да се набляга здраво на информатиката, където пазара е бързо развиващ, единствените добри преподаватели са по математика...така не става, няма как да излязат конкурентно способни кадри от нас
82
1
 
0
 
! Отговори
Студент преди 14 години
до 80:А нашето "велико" образувание ?!? Учиш всичко само не и това което ще ти трябва после?!?! Предпочитам да бях учил в САЩ по "***" им програми.За справка уча в СУ-ФМИ.
81
1
 
1
 
! Отговори
Сперминатор преди 14 години
Това е върха на англо-саксонската наглост и арогантност. Те не е.ават да гледат по-далече от носа си!
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
16 места само университети от САЩ и Великобритания.Е ДА ИМАХ СИ АЗ ДА НАПИШАТ ДРУГО.САЩ и Великобритания СА НА ПЪРВО МЯСТО В ТОП -5 КЛАСАЦИЯТА ЗА НАИ ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ. ВСЕКИ КОИТО Е УЧИЛ И СЛЕДВАЛ В САЩ , ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ ЧЕ ТАМ ПЛАЩАШ МНОГО НА СЕМЕСТЪР И ПОЛУЧАВАШ ДИПЛОМА НО ,....БЕЗ -НИКАКВИ ПОЗНАНИЯ...ВСЕКИ ЗНАЕ ЧЕ В САЩ СА ТОЛКОВА *** , НЕОБРАЗОВАНИ И ПОЛУГРАМОТНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХНАТА ПРИМИТИВНА-ОБРАЗОВАТЕЛНА-ПРОГРАМА.ВСЕКИ ЗНАЕ ЧЕ БЪЛГАРИН ДОШЪЛ ДА СЛЕДВА В САЩ ВЗИМА 2-ГОДИНИ ЗА ЕДНА И ТО С ОТЛИЧИЕ, А ЗАЩО ЛИ Е ТАКА.ЗАЩОТО НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЕ СЕ УЧИ , И ВЪРВИ ПРАВИЛОТО ....ПЛАШТАШ И ПОЛУЧАВАШ...
79
1
 
0
 
! Отговори
Koko преди 14 години
.. Няма и да има.
78
1
 
1
 
! Отговори
Koko преди 14 години
както казах и по-рано, завърших Бакалавър и Магистър в номер 55 от класацията. Разликата е в това, че в Университета само те насочват към нещата. Програмата си я правиш сам - каквото не ти харесва, ми не си го избираш, а избираш някоя дисциплина която ти самият смяташ за интересна. И другата разлика - не можеш да си купиш изпит. И другата разлика - имаш реализация в областта след следването си. И другата разлика.. И другата разлика.. и много други разлики. Затова няма БГ Университет в Топ 100. Н
77
1
 
0
 
! Отговори
Si преди 14 години
За мен ползата от висшето образование винаги е била не какво си научил през годините /защото то се забравя/, а дали си потренирал добре мозъчните си клетки и си се научил да мислиш. Много по-важна е методиката на учене, тя всъщност остава за по-късно в живота. Може би точно за това става въпрос тук.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"А къде сме ние?" Поредния аргумент в полза на отговора "На г*за на географията."
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
задочно СК е и точно при тях е най-голямата пародия и се чудя защо. Аз не бих издържал на унижението да уча там.
74
1
 
0
 
! Отговори
Среднист преди 14 години
Уважаеми г-н/г-жо Анонимен/на, Аз нито "хленча", нито "рева"! Чисто и просто споделям защо младото поколение емигрира, за да спре "обществото" с агитацията за оставане в родна България. След като съм положил нечовешки усилия да завърша споменатото от мен учебно заведение и да придобия немалко знания и умения, не желая да ме приравняват (финансово) с човек нямащ и една десета от качествата ми. Явно сте се почивствал/а засегнат/а, щом реагирате така остро, за което се извинявам. Лек ден :)))
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вярно е, че те взимат на работа заради дипломата, но ако тя не е подплатена нито със знание, нито с умения, много бързо ще изхвърчиш, ако разбира се не си братовчедка на шефа, но там случаят е друг. Така, че дипломите не са лошо нещо, но не те ще ти решат проблема. Но си прав, без диплома, никой няма да ти даде шанс да покажеш какво знаеш и какво можеш.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Според мен единствения български университет,който не е нито от части,нито напълно прогнил е Медицинския университет-София.
71
1
 
0
 
! Отговори
4efo преди 14 години
Забрави тези стари таксиджийски лафове "Не е важно каква ти е дипломата,важното е какво имаш в главата"!Защото работодателя първо гледа диплома,Cv и в процеса на работа се разбира дали струваш.*** и пробвай без образование да доказваш какво имаш в главата.Важното е дипломата,да е подплатена с малко повече сиво вещество!
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не е важно какво пише в дипломата ти, а какво имаш в главата!
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абсолютно те подкрепям, BG! В момента съм студент в ТУ и мога да кажа, че тези хора, които учат и разбират материята очевидно имат големи показатели за успех. А тези, които са влезли в университета, само за да замажат липсата на висше образование, а прекарват повечето си време в пиене и дискотеки или спират да се оплакват(щото говорят колко зле било в БГ и нямало работа, докато в същото време премляскват фъстъчки с n-та (n>2) бира.. през учебно време) или си сядат на задните части.
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, това е разликата между елитните университети и Нов български. И на двете места си плащаш. Обаче на едно си плащаш за знания, а на другото за диплома! Е, аз нямам толкова пари, че да уча в Харвард или някои друг от най-елитните, но в Нов Български няма да уча и пари да ми дават! За какво? За да си купя диплома ли? И за това избрах единственото приемливо за мен, СУ. Не казвам, че всичко е супер, но все пак, ако искаш да научиш нещо има как да научиш.