Пентагонът ще създава безсмъртни същества

Те ще могат да дишат и ще имат "определени биологически качества"
8 фев 2010 20:50,
136
Пентагонът ще създава безсмъртни същества
Сателитна снимка на Пентагона: Getty Images/Guliver Photos

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) на Пентагона възнамерява да отдели $6 млн. в бюджета за 2011 г. за реализация на проекта за създаване на изкуствени живи същества, съобщава Wired. Предполага се, че тези организми ще могат да живеят практически вечно, ако не бъде взето решение да бъдат унищожени.

Новият проект, който планира да създаде DARPA, ще носи наименованието BioDesign. В него ще се използват последните постижения на биотехнологиите, които позволяват създаването на живи и способни да дишат същества с „определени биологически качества“. Уточнява се, че клетките на новия организъм ще бъдат устойчиви на процесите на стареене и смърт.

Подобни свойства имат например раковите клетки. В ДНК на изкуствения организъм ще бъдат поставени маркери, позволяващи той да бъде идентифициран. DARPA възнамерява също да постави „клетъчен превключвател“, чието задействане ще води до незабавна смърт на организма.

Все още не е известно по какъв начин ще бъде реализиран проектът. DARPA възнамерява да вложи $20 млн. за развитие на синтетичната биология и $7,5 млн. за изследване, анализ и промяна на генома.

Според професора по биология от Нюйоркския университет Дейвид Фич DARPA възнамерява да използва различен подход към еволюцията, като я представи не като верига от случайни промени, а като единно насочено действие.

Описанието на BioDesign може да се намери на стр. 265 в 522-страничния проектобюджет на DARPA за 2011 финансова година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
аззз преди 14 години
Странен проект с неясно бъдеще.Не вярвам нещо да излезне .
126
0
 
0
 
! Отговори
Наташка преди 14 години
Ти пък само знаеш да обиждаш, не съм прочела писмо изпълнено с някакво смислено съдържание от теб по темата,освен обиди и това колко си умен-темата не е за теб. Ти ненормален ли си-да се омъжа за теб..хи..хи...хи...намери си някоя дори без средно, която да ти слогува по цял ден и над нея да показваш колко си умен /горкото момиче..съжалявам я ще от сега/
125
0
 
0
 
! Отговори
Наташка преди 14 години
:(( Ясно, но аз просто попитах, защо така ми отговаряте, не съм наясно с профсъюзи и т.д. Сигурно става въпрос за бавен процес на унищожение на съдове...в атомната физика всичко се случва бързо, ние не можем да хванем някоя частица и да я гледаме с микроскоп:), бомбандираме ги в ускорители, детектори ги улавят по следа, разпознаване обаче е дълъг процес..значи това не е радикално лечение с намаляването на съдовете в тумора, а спомагателен?
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
айде .... ще се пробвам ! Еволюцията, драги ми сънароднико е пълна с истории за видове които не са оцелели ! Идеята, че ако си здраво животно сега, следва , че ще си оцеляващ вид е ... абе неработеща да го кажем, за да не се обиждаме много !
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
няма да го разбереш.... не ти стигат знания. няма лошо, човек се учи непрекъснато! Просто точно в момента не ми се преподава.
122
2
 
2
 
! Отговори
Dark Lord преди 14 години
до 124 - Ти пък изкара баце Сталин по-велик от природата, недей така, Еволюцията е тази която ни кара да сме по-добри, здрави и устойчиви. В джунглата няма болни животни, познай защо. А сещате ли се колко видове са изчезнали? Така е и ще се повтаря, понеже има промяна в средата и не всички оцеляват. А интересно какво общо имат руснаците? Тук пише за Пентагона, не за Кремъл. ;)
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да знаем! Сталин като един истински биолог е заложил принципа на джунглата ! Дай да трепем руснаци докато се усетят, че требе да оцелеят! Жалкото е че не са се усетили! Все още са жертви !
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Боже, тая *** разбира физикита толкова колкота аз ядрена физика ! Толкова е зле патката с нещата, че освен да се *** човек с нея друго не му остава !
119
0
 
1
 
! Отговори
Чичо доктор преди 14 години
Ох, олекна ми, успокоих се, че Наташка се вихри във физиката - голяма наука със силни съпротивителни сили. В медицината вилнеят други бесове. Не напразно в България профсъюзите се оглавяват от доктори...Обяснявяам достъпно - има оперативни методи за премахване на разни видове тъкани. Ако това е весел и жизнеспособен рак, той ще даде разсейки и Господ да ти е на помощ! Целта ни е да го потиснем и да продължим лечението.
118
1
 
1
 
! Отговори
Наташка преди 14 години
"които позволяват създаването на живи и способни да дишат същества с определени биологически качества" че клетките на новия организъм ще бъдат устойчиви на процесите на стареене и смърт."Цитат от статията. Ортанизъм способен да диша и изтраден от клетки /пникъде не пише бактерийни клетки/ означава многояклетъчен организъм "способен да диша" Тук влизаме в конфликт ис някои морални догми-мъжки или женски ще са, ще могат ли да се размножават, ще чувстват ли..?..и т.д.
117
0
 
4
 
! Отговори
кейти преди 14 години
кои ти говори за изкуствен човек бе кокошко. Това са микроорганизми...И какви ги говориш за раковите клетки, вземи и причети 2-3 реда по въпроса, пък после се хихи-каи !
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
без коментар
115
3
 
1
 
! Отговори
Ташка преди 14 години
Малко ми е ткрудно да обясня, защото имам лека езико бариера и биологични български термини не са ми много ясни. Например има 1килограм туморна маса и се премахне изхранване те умират клетките, токсини няма ли да влизат в кръвта? Какво ще правите с този килограм клетки?
114
1
 
1
 
! Отговори
Наташка преди 14 години
Да, физик съм, не съм биолог, туморите си имат и изхранваща кръвоносна система, при силно злокачествените клетъчната формация изпреварва разрастването на съдове. Клетки умират, натрупват се токсини допълнително....
113
0
 
2
 
! Отговори
Чичо доктор преди 14 години
Момиче, дано се вихриш на поприще, различно от биология и медицина! Един от пътищата за борба с рака е именно да се наруши васкуларизацията на туморите, за да бъдат поставени те в неравностойно положение с нормалната тъкан и да загинат. Наистина раковите клетки не са безсмъртни, но това е дълъг разговор, не е за тук. Тук е повече за хи.хи..хи...:))))
112
0
 
2
 
! Отговори
Слаб студент преди 14 години
"Според професора по биология от Нюйоркския университет Дейвид Фич DARPA възнамерява да използва различен подход към еволюцията, като я представи не като верига от случайни промени, а като единно насочено действие." Да им имам професора!
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
37,Енки и Нинти...
110
0
 
1
 
! Отговори
Наташка преди 14 години
хи.хи..хи...това ме размаза от смях:)))) раковите клетки не са безсмъртни, те са едни обикновени мутанти, които живеят твърде кратко-нарастват и нализат във фаза на ново делене, те се делят без прекъсване и неограничено, но умират, не са устойчиви толкова много. Интоксикаията, която има при раково болни се дължи на разпаднали се ракови клетки, щото съдове не достигат да тях да им дават кръв и да ги хранят добре като другите клетки. Това са фантасмагории, как изкуствен човек ли? Глупости...
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия са ***. Достатъчно е да хванат перничанин, да го облекат в адидас парцалки + маратонки+шапка, да го сложат в един голф 3 и ето ти един безсмъртен !Почти безплатно !
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аиде фантастичните филми вече ще станат реалност.Горките опитни заичета......................