Нещо зловещо се крие под шапката на Ватикана

Педофилски скандали и други тайни...
14 фев 2010 14:03,
96
Нещо зловещо се крие под шапката на Ватикана
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Векове наред Католическата църква е проявявала и пропагандирала отношение на любов и закрила към децата, грижейки се основните им човешки права да бъдат спазвани.

Това заяви Бенедикт XVI пред Папския съвет за семейството в навечерието на набиращия все по-голяма сила скандал със сексуално посегателство срещу малолетни в родната му Германия.

Да, именно най-развитата икономика в Европа стана поредната голяма „спирка” на пазените дълги години тайни за педофилски изстъпления на католически свещеници. В САЩ и Ирландия на бял свят излезе тъмната страна на църквата. Дълбоко крита от всички замесени – извършители, жертви, Ватикана - нейният грозен образ стана обществено достояние.

Десетки хиляди пострадали получиха стотици милиони долари компенсации, но осъдените за посегателствата бяха малцина. Двама, трима, петима. Законът бил сляп, казват.

Крак „повлече” Бостънската епархия. В началото на 2002 година лично архиепископът Бърнард Лоу призна за блудства на свои подчинени с малолетни и помоли за прошка. Нещата стигнаха до съд, а епархията едва се спаси от фалит, продавайки свои имоти, за да плати обезщетения в размер на 100 милиона долара на близо 500 жертви.

Скандалът обаче се разрасна, като се оказа, че някои свещеници разпространявали наркотици, за да си осигурят сексуслуги. В крайна сметка Лоу е привикан за обяснение във Ватикана на 6 декември 2003 година. Седмица по-късно се оттегля като глава на Бостънската епархия.

Впоследствие лавинообразно валят дела срещу Католическата църква в Съединените щати. Според доклад от 2004 година повече от 4000 проповедници са обвинени в блудство в последния половин век. Пострадали са над 10 000 деца – предимно момчета. Рекорд по парични компенсации поставя Лосанджелиската епархия с платени 660 милиона долара.

В Ирландия скандалът избухна миналия май, когато специално създадената Комисия за разследване на посегателства върху деца обяви своя доклад.

Заключението на комисията беше, че в последните 30 години в редица институции под шапката на Католическата църква са извършвани множество сексуални престъпления срещу малки деца.

Нещата придобиха още по-зловещ отенък, когато ново разследване, водено от съдия Ивон Мърфи, разкри, че четирима архиепископи от района на Дъблин умишлено са прикривали на всяка цена сексскандали в поверените им епархии. Стигало се дотам, че доказани насилници били прехвърляни в различни енории, за да си прикрият следите им и да се запази авторитетът на църквата.

Трима от въпросните архиепископи вече са покойници, а четвъртият е пенсиониран кардинал.  

Бъркането надълбоко в потресаващата история доведе до оттегляне на четирима епископи в първите 6 седмици след публикуването на доклада „Мърфи” през ноември. Очакват се още по-силни сътресения в Ирландската католическа църква в следващите месеци.

Скоро дойде ред и на Германия. Разкритията тръгнаха от йезуитски колежи, където преподавателите свещеници насилвали сексуално студенти.

„Това е само върхът на айсберга”, предупреди директорът на един от колежите – отец Клаус Мертес.

Всъщност, Мертес беше човекът, който се осмели да наруши догмата и да даде гласност на сексуалните престъпления, вършени от католическите проповедници.

Действие, което освен завидно смело, си е почти чудо.Защото Ватиканът брани тайните си с всички възможни средства. Затваря очите си за очевидното. И обръща гръб на крещящата истина, че под нейна шапка буквално се крият хиляди педофили и сексуални насилници. Така наречените Божии наместници.  

Всъщност, забулването на ужасяващите истории дори е скрепено с документ, наричан „norma interna”, който задължава духовниците да спазват обет за мълчание в случаи, свързани със секса.

Издаден през 1962 година, този документ на практика регламентира разглеждането на случаите само в рамките на Светата църква, без намесата на външния свят. За да се запази позицията на Ватикана като върховен морален авторитет.

Нищо че това става с цената на прикриване на сексуално насилие върху деца, извършвано от свещеници по целия свят, на тайни взаимоотношения между пастор и монахини, на любовни връзки между гей свещеници.

Дори и покриване на деца на проповедници. Всичко остава описано единствено в дълбоко засекретени архиви. И в плашещите спомени на онези, които носят бремето на посегателството върху тялото и душата си. Онези, които така и не събират смелост да разкажат за злодеянията, а когато все пак го направят – склоняват на парични компенсации. Най-вероятно, за да не разгневят прекалено много Господ...

Според експерти потискането на сексуалността в католическите църкви е една от основните причини за психическите разстройства и престъпните действия на проповедниците. Забраната за брак и сексуални контакти много често нанася непоправими щети.

Все по-малко са и желаещите да се отдадат на Бог католици. Едва 100 са били ръкоположените свещеници в Германия през 2008 година. Липсата на количество логично води и до липса на качество и готовността на Църквата да приеме всеки желаещ прави подбора меко казано съмнителен.

По последни изследвания в Съединените щати около 2 процента от католическите свещеници са педофили. Различни справки показват, че общият брой на проповедниците, посветени на Римокатолическата църква, е близо 500 000!

Всеки може да направи сметката сам за себе си. Ватиканът – също!  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, и?С това,което се опитвате да се обясните,просто потвърждава мнението за вас.Това си е лично ваше виждане за БОГ и неговото съществуване .Вие явно не вярвате в него по една или друга причина,но все пак -просто едно мнение.И не виждам смисъла д обвинявате Бог ,че е допуснал клане.Той е оставил нас сами да решим как да живеем и какви грехове да правим,Това ,че е имало и има кланета,педофили,дрога ,проституция и т.н.,си е наш избор,на хората на тази земя.Той ти дава право на избор.Което е много,
70
1
 
27
 
! Отговори
beliver преди 14 години
Истинския проблем за католическите свещенници е че при тях има задължителен целибат-безбрачие, което е принудително. В Библията никъде не пише, че някое служение към Бог се обвързва с безбрачие. Защото това трябва да става по собствено желание и ако Бог е дал този дар. А католиците свързват свещеника с Христос, понеже той е живял безбрачен, а той си е Бог и неговата мисия е друга и той няма човешки слабости, неможе да става сравнение. А тия тука постигат не добродетел, а разврат
69
0
 
5
 
! Отговори
... преди 14 години
"Скандалът обаче се разрасна, като се оказа, че някои свещеници разпространявали наркотици, за да си осигурят сексуслуги" !!!!!!!!!
68
6
 
20
 
! Отговори
Непознат преди 14 години
Много днес се надяват на материализма и парите си, Но нито парите,нито златото ще ги спасят в денят на Божият Гняв. Бог е любов но Той няма да търпи греха който се е издигнал до такава висота пред неговите очи. Но така ще бъде в Последното време в което живеем.За това свидетелства Святото Божие Слово което са отхвърлили тези които са пропити от Религии, Религиозност или Атеизъм.Ето няколко думи от него на Св. Апостол Павел :" А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена.Защото човеците ще бъдат Себелюбиви, Сребролюбиви, надменни, Горделиви,Хулители, Непокорни на Родителите си, Неблагодарни, Нечестиви, Без семейна Обич,Непримирими,Клеветници,Невъздаржани,Свирепи,Неприятели на Доброто,Предатели,Буйни, Надути, Повече Сластолюбиви а не Боголюбиви, Имащи Вид на Благочестие,но Отречени от Силата му."Това не са думи на вещиците и ясновиците като Ванга,Нострадамос и всички други Екстрасенси, Кабалисти, Астролози, Учени и Политици като тях които поднасят фалшиви учения и изговарят Името на Бога напразно заблуждавайки мнозина.Но Краят на Света наближава вярвате или не вярвате.Тук са едни от съвършените думи на Господ Бог Исус Христос който са отхвърлили и го споменават само на Езически празници и напразни Религиозни Ритуали и Обряди.Той предупреждава за този край и това са неговите думи:" И ще настанат знамения в слънцето, луната И звездите, а по земята бедствие на народите,които ще бъдат в недоумение поради бученето на морето и вълните.човеците ще примират от страх и от очакване на онова което ще постигне Светазащото небесните сили ще се разклатят. " (Тези които не са заблудени и са следвали Божият път уверено ще знаят какво ще се случи след това, Но тежко и горко за онези които са се присмивали, подигравали и са изразявали своето пренебрежение към Святото Божие Слово)." Истина ви Казвам,че това поколение няма да премине, докато не се сбъдне всичко това, небето и земята ще преминат но моите думи няма да преминат, но внимавайте да не натежат сърцата ви от преяждане, пиянство и житейски грижи и онзи ден да ви постигне внезапно като примка; защото така ще дойде върху всички които живеят по цялата земя." Ако някой още не се е убедил че Краят на Света наближава и все още игнорира Светата Библия има още други потвърждаващи думи които говорят много ясно и правдоподобно. Покайте се защото сега е времето да го направите !
67
4
 
26
 
! Отговори
Baha'i преди 14 години
Религията яха най-съкровените ни мечти, страхове и надежди, засилва ги, изопачава ги, използва ги. Питали един мъдрец има ли Бог. Той се замислил и казал "Така и не разбрах, но живях, все едно го има". Ето това се опитва да ни отнеме религията.
66
1
 
21
 
! Отговори
Baha'i преди 14 години
Внимателно изчетох коментиралите дотук и ми се струва, че спорът се е изместил от отричане на религията с целия й формализъм и самоцелни институции към оспорване на Вярата. Това са две отделни - и дори несъвместими - понятия. Вярата е интуитивна, тя не подлежи на съмнения, отвъд рационалното е, и всички я носим, дори да не си признаваме. Религията е абсолютния й контрапункт.
65
5
 
10
 
! Отговори
разбрал преди 14 години
Институция която целува уреда на който е убит нейния бог е долна.
64
4
 
22
 
! Отговори
! преди 14 години
Винаги съм знаел че тия са гнусни *** и нагли мошеници.Нищо не правят по цял ден, само омайват бабичките и разни *** да им даряват средства.Затова съм против всякакви религии, за ислямските глупости пък да не говорим.
63
1
 
6
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
Вярвам, че всеки има право да си избира интелектуално ниво на което се чувства добре. Включително и религиозното, което стои замразено повече от 2000 години. Това което не разбирам е защо тези хора се гордеят с това?
62
3
 
10
 
! Отговори
НВ преди 14 години
до анонимен 33Това което преди две хиляди години не са могли да си обяснат и не са го снаели, го знаем сега, и това което сега не знаем, ще го знаят след 2-3 хиляди години. Един ден всички ще научат всичко и всички ще са богове. а бог е природата и е във всеки от нас, защото и ние сме частица от тази велика природа.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Към атеистите: Не казвам, че Светът е направен по начинът, описан в Библията, но вие да не би да вярвате, че реално едно малко парче свръхконцентрирана материя, незнайно как създадено, избухва изведнъж(незнайно защо) и незнайно защо започва да се разширява в пространството и да образува планети и звезди... Естествено, никой не казва как и защо или кой е сложил или създал това парче материя... И ако е създаедно от някакво божество, кой е създал божеството? Затова и ЯХВЕ означава "Този, който е".
60
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 14 години
Точка 7 е автоматично последствие на точките 1 - 6.
59
1
 
4
 
! Отговори
GOSHO преди 14 години
Ей хора спрете се бре, виште това и се замислетеВалят писма от Брюксел, Бойко пълен отличник
58
0
 
7
 
! Отговори
do 54 преди 14 години
mnogo si prav.-OT 20g. V BG.SE VODIAT NIAKAKVI REFORMI V OBRAZOVANIETO-OT ;NIAKOI;-A TEZI NIAKOI ZNAIAT LI 4E PREZ 1878g.V BALGARIIA E IMALO-1200 U4ILIWA-TOLKOVA E IMALA I PUSIIA TOGAVA??? A ANGLIISKIIAT NABLIUDATEL KAZAL-;KAK STE GO NAPRAVELI V VSIAKO SELO U4ILIWE?-V ANGLIIA GO NEMOZEM; -ZA KAKVI REFORMI STAVA VAPROS????
57
3
 
8
 
! Отговори
Жоро Карлинов преди 14 години
Религията всъщност убеждава хората, че съществува невидим човек, живеещ на небето, който наблюдава всичко, което правите, всяка минута във всеки ден. И невидимият човек има специален списък с десет неща, които не иска да правите. И ако направите каквото и да е от тези неща, той има специално място пълно с огън и дим, и жупел и мъчения, и страдания, където ще ви прати да живеете и страдате, да горите, да се задушавате, да викате и плачете завинаги до края на времето.Но ви обича! Той ви обича!
56
1
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 14 години
На мен тоя план ран-ът както си го описал ми харесва,само без точка 7.
55
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Не е ли причината обетът за безбрачие? Зато в католическата църква се промъкват не мъже, изповядващи естествената любов към жената, а всевъзможни извратеняци.В източноправославната и протестантската църкви такива отвратителни явления може и да не липсват, но поне са доста по-редки.
54
2
 
0
 
! Отговори
sweden преди 14 години
xaxaxaxa hehehehe :))))))))))))))))))))))))))))))))))
53
3
 
8
 
! Отговори
Агностицизъм преди 14 години
Ончо, според теб ако се премахне религията хората няма да са в подчинение ли? Като не сме в подчинение какво ще правим? Ще бъдем безгранично свободни? Уау?Освободеността от религията ще рече, че ще правим всичко, което религията ни е казвала, че е забранено... а това ще рече - множество нискоморални постъпки като безразборен секс, незачитане на семейството, отчуждаване...Но ние това го правим и сега. Т.е. вече сме свободни от религията, спокойно. И обществото направо процъфтява..Нали?НАЛИ?!
52
1
 
7
 
! Отговори
баба хакерка преди 14 години
Тия дето се веселят и празнуват, вече съм ги поздравила с по едно стихче. Теб също. А това по-долу е за тези дето не празнуват и са забравили че днес според православния календар е ден за прошка, а не за конфронтация. Хайде, Наздраве! Пий по едно за твое и мое здраве!