Армията срещу властта в Турция

Ще има ли победител от надпреварата в съседката ни?
5 мар 2010 07:09,
141
Армията срещу властта в Турция
Снимка: БГНЕС

Безпрецедентното в новата турска история съдебно преследване на военни може да се окаже повратна точка за бъдещето на страната. Ислямисткото правителство на премиера Ердоган застана твърдо срещу пазителя на светския характер на държавата, срещу пазителя на завета на създателя на съвременна Турция – Кемал Ататюрк.

На пръв поглед походът на Партията на справедливостта и развитието изглежда обречен. Оказва се обаче, че Реджеп Ердоган, съпартиецът му – президентът Абдуллах Гюл, и техните съмишленици въобще не са толкова обречени.

Светското лоби в Турция, изградено от елита на държавата, е многобройно и изключително влиятелно. Това е безспорно. Но народът все повече се насочва към проповядвания от правителството консервативен ислям. Глас народен, глас Божи.

Още по темата
Да не говорим, че Западът, който иначе разсипва от критики политиката на управляващите, застава зад гърба на Ердоган. Европейският съюз например е категоричен, че в никоя демокрация армията не може да е неприкосновена и да стои над закона. Привилегия, с която турските военни се ползват от преврата срещу султана, извършен през 1922 година от генерал Мустафа Кемал, приел по-късно името Ататюрк – „баща на турците”.
    
Умело използвайки кòза „ЕС”, управляващите направиха това, което доскоро никой не вярваше, че може да се случи – масови арести на висши военни, повдигане на обвинения в държавна измяна и т.н. Моментът на истината настъпи. В следващите месеци, а може би и години, ще разберем дали всичко е проста вендета или реално желание за промяна на управленския модел без аналог в Европа.

Катализатор за случващото се в Турция стана разследването на тайна военна операция под кодово название „Чук”. Предполагаемият заговор за преврат датирал от 2003 година, или година след идването на власт на проислямската Партия на справедливостта и развитието.

Според разследващите операция "Чук" е имала за цел да тласне Турция към хаос чрез взривяване на джамии и провокиране на военен конфликт с Гърция. По този начин щяло да се създаде впечатление, че правителството не може да гарантира националната сигурност и е необходима намесата на армията. За архитект на този план се сочи о.з. ген. Четин Доган, бивш командир на Първа армия.

Интересен факт е, че генерал Доган играе основна роля в кампанията на военните през 1997 година, довела до оставката на първото турско ислямистко правителство на премиера Неджметтин Ербакан. А Ербакан е политическият ментор на сегашния премиер Ердоган. Разчистване на сметки?

Къде на шега, къде сериозно, някои медии нарекоха министър-председателя „Отмъстителя”. Човекът, който ще поиска сметка за 4 преврата, извършени от военните в рамките на последния половин век. В тази ситуация Ердоган е длъжен да покаже справедлив, тактичен подход. Всяко кривване в посока на реваншизъм със сигурност ще отприщи гнева на военните, които към този момент демонстрират завидно спокойствие.

А фронтален сблъсък на ниво правителство–армия може да означава катастрофа за южните ни съседи. Катастрофа за един от стълбовете на НАТО, мостът между Изтока и Запада. Затова всички чакат със затаен дъх.

Чакат и отговора на въпроса: "Ще стане ли Турция истинска демокрация, като замени властта на военните над държавната политика с консервативно ислямско управление?".

Ще имаме модел за подражение или поредната „забулена” мюсюлманска държава?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
2
 
! Отговори
София преди 13 години
Вместо да се занимават с оценки и критики,някои хора трябва да погледнат първо себе си,а после да разискват чуждите нужди и дела.Все пак и турците са хора като нас,и те си имат своите проблеми.А кой ще ги управлява,зависи от тях,не от нас.
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Обичайте се!!!!!!!!!!!!Това го пише и във всички религии.Аз обичам, прощавам и помагам винаги, когато мога..
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
mnogo ste smeshni vsichki.. V Turciya ne podozirat za vashata omraza nikak, dori s golyamo jelanie iskat da obmenyat kultura i biznes. Prekratete sporovete, segashnoto pokolenie ne e vinovno za minaloto. Minalo zaminalo. Ima i mnogo kovarni hora, koito umishleno razpalvat obstanovkata. Naprimer moje da bade vseki edin ili treta strana, koyato se predstavya za balgarin ili turchin i sazadava voyna.V Turciya veroyatno nestata ne stoyat taka kakto si mislite.Ne barkayte Turciya s arabskite darjavi
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
за да разбереш колко е *** българина-дай му тема за турция.
127
1
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 14 години
Както гледам на всички им идва от вътре ругаят да гонят Вместо това защо не излезете на вън огледайте се колко много хора имат нужда от вас да им помогнете на когото и да е било свършете нещо добро нещо конструктивно Искам да питам някой който е умирал от студ или глад на улицата защотото някой е решил да изкара някой лев на гърба на обикновенния човечец така че да го е докарал до просешка тояга Толкова ли вие хубаво че искате да наливате злоба Той светът околонас е достаъчно ужасен
126
1
 
2
 
! Отговори
musa преди 14 години
A tova,koi sa tapi jivota pokazva ve4e...
125
0
 
5
 
! Отговори
musa преди 14 години
Vie mislete za BG,kakto vijdate 80% ot kurdite ne iskat da se ocepqt,zatova i ne glasuvaha za kurdskata partiq DTP,koqto posle be6e zakrita ot konstitucionniq sad,zaradi tova 4e podkrepq otkrito PKK- Marksistka teroristi4na organizaciq...
124
1
 
4
 
! Отговори
musa преди 14 години
4ast ot kurdite(15-18%) kandardisani ot komunistite, iskat da se ocepqt ot Turciq i iskat komunizam,no sa v golqma gre6ka,ako se ocepqt,6te umrat ot glad,te tova ne znaqt,kade po sveta e uspql komunizma?
123
3
 
4
 
! Отговори
до тъпите турчета преди 14 години
които си мислят, че някой ги чете като пишат на латиница.
122
2
 
5
 
! Отговори
до musa преди 14 години
вместо да си играеш на народ и нация смятайки, че си оригинален, по-добре помисли кога кюрдите ще ви надминат по численост и кога ще поискате автономия от тях !!!
121
3
 
2
 
! Отговори
musa преди 14 години
Niki,ne zabravqy,4e vie ste narod,a nie sme naciq...
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва ли България да блокира Турция за ЕС? polls.bg/poll/id/trabva_li_balgaria_da_blokira_turtsia_za_es-407
119
5
 
4
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Ти недей да гледаш България, ние сме многооооо древен народ ! Ама гледай след няколко години в Турция какво ще стане, защото в момента 1/4 от населението са Кюрди, а те сигурно ви мразят повече и от нас ! АНАДЪМО ?
118
1
 
9
 
! Отговори
Hok преди 14 години
Имам позната туркия, от семейство на военни. Да ви кажа, изповядва повече европейски ценности от средния българин. Живее в Холандия, женена е за холандец и има докторат по информатика. Никога през живота си не е чела Корана. Военните в Турция може да са сатрапи, но са единствените, които представляват западната цивилизация в Мала Азия. Разгромът на турската армия вещае само едно - брутален ислям!
117
3
 
3
 
! Отговори
musa преди 14 години
Niki,na vas ne vi trqbva voyna,bez voyna gubite,kolkoto pove4e lajete,tolkova pove4e potavate,prosto vie se samoizlagvate..
116
8
 
12
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Еййй фесовееее, не се отваряйте много да няма пак по 5 на нож !!!
115
10
 
7
 
! Отговори
Last OTTOMAN^S преди 14 години
gaurino a ti kvo imas da pises za turski *** govedo bedno
114
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** турска, марш в свинарника Турция!А в този български сайт нямаш место, защото той е за европейци а не и за анадолци!
113
6
 
14
 
! Отговори
стаканофф преди 14 години
Защо муслиманите не ядат свинско?В корана се забранява...канибализма!
112
10
 
10
 
! Отговори
Last OTTOMAN^S преди 14 години
bedni gauri ste,i taka ste si ostanete,bedni bedni bedni ha ha habedni evropeytsi,mirsi,gadni i dolnipod igo se rodihte,pod igo jiveete,pod igo ste umrete,tova e vasata sidbapoliticite ste yadat vie ste gledate