Шпионите от съседната къща

Все повече подробности за мрежата от предполагаеми руски агенти излизат наяве
2 юли 2010 11:04,
47
Шпионите от съседната къща
Домът на двама от предполагаемите шпиони - Хуан Хосе Лазаро и Вики Пелаез, в предградие на Ню Йорк. Снимка: БГНЕС

Двоен живот между тихото всекидневие на предградието и операциите под прикритие за руските тайни служби – така американската прокуратура описва живота на предполагаемите руски шпиони, които бяха арестувани на 27 юни. 

Все повече подробности от шпионската история стават известни.

Един от заподозрените вече е признал, съобщават американските медии. Хуан Хосе Лазаро се разкрил при арестуването му и казал, че това не е истинското му име.

Също така не бил роден в Уругвай, както твърдял преди това, а къщата му в предградие на Ню Йорк била платена от руските тайни служби. Лазаро бил израснал в Съветския съюз, ставало ясно от документи, предоставени от прокуратурата на съда в Ню Йорк в четвъртък.

Съдът в Ню Йорк заседава по промяната на мерките за неотклонение на Лазаро и съпругата му Вики Пелаез, която също е сред обвиняемите, както и на още двама от предполагаемите агенти.

Съдията разреши промяна на мярката само за Пелаез. Тя може да напусне ареста, ако някой плати гаранцията й от 250 000 долара. След това ще бъде под домашен арест и с оковани крака.

Пелаез е родена в Перу, но има американско гражданство. Работила за испаноезичния вестник El Diario La Prensa и според  New York Times е единствената, която живеела в САЩ с истинското си име.

Решението за освобождаването под гаранция на Лазаро е отложено. По информация от прокуратурата при ареста му Лазаро се отказал от правото си да мълчи и се разприказвал – как жена му предавала писма на „службите“ от негово име.

Обяснил, че много обича сина си, но дори заради него не би нарушил лоялността си към службите.

Палаез и Лазаро имат 17-годишен син. Лазаро има и друг, по-голям син. Той разказал пред New York Times, че баща му не е извършил нещата, в които е обвинен: „Това е цирк, просто психически натиск“.

Трите двойки и другите трима от предполагаемата агентска мрежа в продължение на години шпионирали за Русия, преструвайки се на средностатистически американци. Девет от тях са обвинени и в пране на пари. 

Един от 11-те обвиняеми беше арестуван в Кипър, но избяга, след като беше освободен под гаранция. Сега властите смятат, че вероятно се е скрил в турската част на острова.

По решение на съда други двама от обвиняемите – Ричард и Синтия Мърфи, ще останат в ареста. Те живеели в Ню Джърси. 

Бостънски съд гледа мярката на други двама от задържаните. Доналд Хийтфилд и Трейси Ли Ан Фоли бяха доведени в съда с оковани крака и затворническо облекло.

С ръце в белезници те махаха на синовете си – на 16 и на 21 години. Решението за освобождаването им под гаранция беше отложено. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
18
 
! Отговори
Американски глупости преди 13 години
Каква руска мрежа са разкрили?НИЩО НЕ СА РАЗКРИЛИ!!!Стига писахте глупости,те вече млъкнаха щото беше ясно,че всичко е дело на противниците на Обама,да му развалят опитите за "презареждане" на отношенията с Русия.
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АМА ИНТЕРЕСНО ЩО НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ КАЗВА КАКВО ТОЧНО СА ШПИОНИРАЛИ:))ТЕХНИЧЕСКИ ТАЙНИ, ИКОНОМИЧЕСКИ ЛИ ИЛИ ПЪК СА ПРАВЕЛИ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗВАДКИ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ. ЕДИНСТВЕНОТО КАЗАНО Е, ЧЕ БИЛИ С ФАЛШИВИ ИМЕНА НЯКОЙ ОТ ТЯХ И ЧЕ ПРАЛИ ПАРИ.МИ ОТ КОГА ТОВА Е = НА ШПИОНАЖ :))
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МОСАД + ЦРУ=АЛ КАЙДА
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защото точно тези партийни секретари продадоха България и Тодор Живков. Има и такива които неса избягали и неса се облагодетелствали и рабира се те неса икономически тигри сега. Така беше и в Русия и във всички соц.страни.
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така. Един такъв човек е великият Боби Фишер, с малката разлика че той отиде във Исландия и там си и почина....а колко още има..
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-скоро ми звучат като руски мафиоти, отколкото като руски шпиони
41
4
 
21
 
! Отговори
0.007 преди 13 години
Шпионите са български изпратени от президентството да шпионират за НАТО,а не за москва както обикновенно.Арестувани са на летището преди да си вземат багажа/повтарят грешката на мистър Биин; поради липса на средства не са гледали филма/момъка от сиришник веднага прави делавера с москва тя да поеме резила,а пък ние плащаме по 1 милиард еврана калпак общо 11 милиарда за още 1 дупка в белене и така правим голям шлем за радост на деца внуци и пра пра внуци.Имаше още нещо към шлема ама го забравих.
40
4
 
25
 
! Отговори
за #38 преди 13 години
Умнико, обясни ми защо на всички партийни секретари от бай Тошово време децата заминаха за САЩ и останаха да живеят там. Напоследък и самите партийни секретари които вече са в пенсионна възраст започнаха да се изнасят за там. Лично аз познавам трима такива. Не е хубаво млад човек като тебе да лъже по този начин, на това ли те възпита партията.
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ники, прав си, нищо не са шпионирали, просто са пращали някакви кодирани файлове в Москва с напълно достъпна информация от интернет, ама какво да правят хората като за това са получавали добри пари, а пък и техните шефове в Москва са се отчитали пред тяхното началство, че имат много голяма бройка агенти. Същото беше и по времето на социалистическото съревнование, нищо не се е променило през тези 20 години в Русия.
38
5
 
19
 
! Отговори
do 31 преди 13 години
явно си глух и сляп щом е си чувал. едните толкова спекулират с това че се чува само еднопосочно, може да са по малко но има достатъчно хора които не споделят америанския иделиализъм и се махат от страната, включително има и такива който официално са потърсили политическо убежище в Русия.
37
0
 
22
 
! Отговори
7 преди 13 години
Добре де , шпиони били, ама какво са шпионирали, какво ядът съседите ли?
36
1
 
20
 
! Отговори
бг преди 13 години
Даа и аз се присъединявам към мненията е че това е цирк. Криза е нема как (и икономическа и на доверието), нещо трябва да се направи, за да се върне доверието на народа във силния политик. Носталгята по студената война в иякои американски и руски политици е голяма явно.
35
1
 
21
 
! Отговори
ники преди 13 години
егати шпионите,абе тия къде са работили,за да да шпионират,да не са шпионирали вестниците??тя стана като шпионина Агоп от шестия етаж????????????
34
2
 
22
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
до 32Хахахахахах ти ме уби направо верно Русофилите сте промити мозъци повече ви пука за Русия от колкото за България....От друга страна пък са прости тя багят в Щатите при *** и простата ***!
33
0
 
20
 
! Отговори
MARKIZ DIO KARABA преди 13 години
VSEKI SHPIONIN E PRINC.SHPIONASH SHTE IMA I SLED KRAIA NA SVETA.
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми да неса луди Руснаците да дават убежище на *** от *** и проста *** бе ***.
31
2
 
25
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
до 29 Аз бих добавил да сте чули преди когато имаше СССР накой да е избягал от Щатите в СССР май все обратното се случваше ,че дори и сега!!!!
30
1
 
17
 
! Отговори
СССР преди 13 години
Аууу .. да не стане некоя воиница,ся .. ?!
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 24Настройва ги, настройва.Но като си имат алтернативни доставчици на газ и нефт и си нямат Голям член с какво друго да ги настройват срещу Русия? :)))И един въпрос към червеногъзите путинолюбци:Защо вашите кумири щом пооткраднат народна пара все към САЩ и Запада гледат, а забравят "широка страна родная"? :))))))
28
0
 
20
 
! Отговори
ъ? преди 13 години
сега обаче никой няма да разбере руският отговор ... някой ще изчезне, друг ще се самоубие, трети ще се разболее ...