Президентът на Казахстан: Да обърнем реките в Сибир на юг

Медведев се съгласи да си помисли
7 сеп 2010 21:15, Елка Василева
110
Президентът на Казахстан: Да обърнем реките в Сибир на юг
Нурсултан Назърбаев и Дмитрий Медведев. Снимка: БГНЕС

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев призова в изказването си на форум за междурегионално сътрудничество с Русия за връщане към стария проект за обръщане на реките в Сибир на юг, което ще реши проблема със сушата, предаде ИТАР-ТАСС.

„Защо да не си спомним проекта за прехвърляне на сибирските реки към южните региони на Русия и Казахстан? В перспектива този проблем може да се окаже много голям за осигуряването на питейна вода за целия Централноазиатския регион“, каза Назърбаев.
 
В отговор руският президент Дмитрий Медведев заяви: „Открити сме за обсъждане на най-различни идеи, включително и някои предишни идеи, които в определен момент са били заметени „под килима“.

Еколозите посрещнаха идеята без ентусиазъм. Според тях за Русия това ще се превърне в екологична катастрофа.

Директорът на руския отдел на Световния фонд за дивата природа Игор Честин поясни, че през следващото десетилетие Централна Азия със сигурност ще бъде изправена пред недостиг на вода в резултат на промените в климата. „Не бива тази катастрофа да се прехвърля и на руска територия“, призова екологът.

С него е съгласен и директорът по програмите на Грийнпийс в Русия Иван Блоков. По думите му още по времето на СССР екологична експертиза е потвърдила неприемливостта на тази идея.

„Оттогава нищо не се е променило. Не виждам нито една нова причина за реализация на тази идея. Политическите декларации нямат нищо общо с екологията“, цитира думите на експерта агенция Интерфакс.

Проектът за прехвърляне на част от течението на реките в Сибир за напояване на южните райони на Русия и страдащите от безводие райони на Централна Азия възниква още в края на ХІХ век в Руската империя, припомня NEWSru.

Реални очертания на държавен проект идеята придобива по времето на Съветския съюз в началото на 70-те години на ХХ век, но беше отхвърлена под силния обществен натиск по времето на перестройката при управлението на Михаил Горбачов.

В началото на този век кметът на Москва Юрий Лужков и президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев отново повдигнаха този въпрос.

През април 2003 г. на международна конференция Лужков изрази увереност, че проектът за прехвърляне на част от течението на сибирските реки към южната част на Русия и по-нататък в Средна Азия  „не е благотворителност и не е имперски маниер“.

Според московския кмет Русия има пряк икономически интерес от осъществяването му, „тъй като водата стана стока и което е много важно, е възобновяем ресурс“.

През 2008 г. на международния икономически форум в Санкт Петербург президентът на Казахстан се обърна с призив проектът да бъде възроден на съвременно научно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: СибирЮрий Лужков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе ! Точно така е пресушено аралско море. 2 реки са отклонени да напояват земеделски култури и ... няма вече аралско море.
100
0
 
0
 
! Отговори
До 104 преди 13 години
Аз мога - залесяването на свлачищни райони!!!Езика ли си чешеш или се правиш на такъв какъвто не си?
99
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ToJAA KRADLIV mOSKOVSKI kmet e kraino vreme da si hodi
98
0
 
8
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
СТАТИИ с подобни заглавия Да обърнем реките в Сибир на юг са манипулативни и дезинформиращи. Същността на този и подобни проекти е ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЧАСТ ОТ ОТТОКА НА ГОЛЕМИТЕ СЕВЕРО-ТЕЧАЩИ РЕКИ ЗА МЕЛИОРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ В ПРОГРЕСИВНО ЗАСУШАВАЩИТЕ СЕ РАЙОНИ НА СРЕДНА АЗИЯ. Осъществяването на подобни проекти не само, че не е вредно, то е изключително полезно както за хората така и и за облагародяване на огромните пустинна и запустяващи пространства на Средна Азия.
97
4
 
0
 
! Отговори
АНАРХ преди 13 години
Како ( намам предвид руската дума, а българсото обръщение ), чета умните ти отговори, но тук се оля- имам предвид думите ти за тамошните мъжкари! Руснак мъжкар е мнооого рядко срещано явление и ти си късметлийка, че имаш спомени от срещи с този вид. И аз съм ги срещал и имам един-двама приятели. Ако слушаш приказките им- да, до един са мъжкари, но...остави филмовите герои на мира :) !
96
3
 
3
 
! Отговори
666 преди 13 години
Някой може ли да ми даде пример за Човешка намеса в работата на Природата ( на Бог ), която рано или късно да не е дала отрицателен, дори унищожителен ефект върху Земята ?
95
1
 
0
 
! Отговори
Samo minavam преди 13 години
Нашите гащници,***,щяха да ходят да сеят памук,в пустинята.Вече видяно.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
iskam da obarneme zemiata i bg. da e v karibite
93
3
 
3
 
! Отговори
мишо преди 13 години
А не е ли по-лесно всички тези от Казахстан и Мангастан - в Сибир? Да оставят реките на мира!
92
2
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 13 години
Правилно ;) И понеже е финансова криза, може да ги прекара през метрото тия реки - за да не копа наново ;) А най-икономичния вариант е да прати Цвъ Цвъ с една катаджийска палка на реките Об и Енисей и да ги отклони на юг ;)
91
2
 
0
 
! Отговори
G преди 13 години
Tiq sa bolni kakvi sa tiq eksperimenti
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трябва бойко борисов да се заеме с проекта защото другите държавници нямат неговия опит ще падне цената и ще се съкрати срока за построяване
89
3
 
1
 
! Отговори
До 95 преди 13 години
Не ти се удава мисленето май! ;)За кубици земя де, ама колко?! Нали се сещаш, че за такива територии се говори за стотици милиони, че ако не и за милиарди кубици земя!!! А освен земята ще се пресичат и други инфраструктури, ще е наложително и мостове, виадукти и други съоръжения! Проектът е грандиозен за която и да било държава по света, стига да се проектира правилно и се отчетат всичките му влияния! А това дето го разправят за "екологичната катастрофа" е голяма глупост щом го казват още преди да се знае как ще бъде проектиран изпълнен! Даже напротив при правилно обследване и проектиране може да се постигне дори само положителен ефект за екологията!!! Но по-лесно е да се вика браво бате Бойко, нали? ;) Не изисква умствен процес!
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 95// Ами изкопай ги и ги премести. Колко му е?
87
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво толкова му е гигантското? Става въпрос за копане и преместване на кубици земя.
86
8
 
1
 
! Отговори
До №88 преди 13 години
Дядо, на стари години няма ли с какво друго да занимаваш и без туй ограничения си мисловен процес??? Първо, морето, което всъщност е езеро, си е все още там! Вярно, намаляло е двойно по площ от 60-те години, но си е там! И ако наистина си дядо, би трябвало да се сещаш компартиите от онова време как са вземали прибързани и недообмислени решения! Аралско море е намаляло, но са увеличени обработваемите поливни площи! И понеже ти усещам партийното пристрастие - за мафиоти си погледни в твоя двор!!!
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали не е по-лесно Путин леееко да измести земната ос и в Казахстан да завалят повече дъждове
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трябва да се обърнат реките по този начин ще се напояват безводните земи ще се сеят дървета те ще произвеждат кислород дори проекта трябва да се финансира от богатите държави заради глобалното затопляне реките няма да се вливат в океаните и по този начин няма да се вдигне нивото на океана и ниските държави да се потопят отделно тази вода ще превърне пустинята в градина
83
3
 
1
 
! Отговори
za 90 преди 13 години
pravilnoto e :vodi4ka ili vodka......
82
0
 
8
 
! Отговори
Славянин преди 13 години
Там където има славяни, има и вода