Догодина броят българите в Македония

Всеки щял да може да се самоопредели както желае
13 сеп 2010 13:07, Елка Василева
117
Догодина броят българите в Македония
Снимка: БГНЕС

При предстоящото през април 2011 г. преброяване на населението в Македония ще стане известно колко граждани се чувстват българи. От техния брой ще зависи дали те ще бъдат признати за отделна етническа група в страната, пише македонският вестник „Вечер“.

През последните години нарасна броят на македонските граждани, които по различни причини взеха българско гражданство.

„Чрез отворените въпроси всеки ще може да се самоопредели както желае. Ако искат да се самоопределят като българи, те ще могат да направят това. От общия брой ще зависи дали те ще бъдат отделени като самостоятелна етническа група“, каза Благица Новковска, директор на държавния институт за статистика.

Още по темата

Държавната комисия по преброяването в сътрудничество с държавния институт за статистика ще проведе от 1 до 15 април догодина преброяване на населението, което ще се наблюдава от Евростат.

Резултатите ще бъдат обявени през юни 2011 г. Съставът на комисията за преброяването ще е мултиетнически. С преброяването ще се установи колко наброяват всички етнически общности в Македония, пише изданието. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
8
 
32
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
Е, че откъде англичаните знаят историята ни? Те тогава не са имали азбука и са били полудиваци!
101
8
 
32
 
! Отговори
Пир Македънзги преди 13 години
в сърбо-комунистическия концалер БЮРМ(ФИРОМ) няма как да представят реалната бройка на българите защото хората с българско самосъзнание са репресирани, мачкани, хвърляни по затворите и т.н.VETO TIMELESS за утайката останала в сръбската бановина, тази неграмотна отродена маса.ооо маймуни мои вие носите Гей Македънзги!
100
8
 
33
 
! Отговори
Аспарух преди 13 години
"От техния брой ще зависи дали те ще бъдат признати за отделна етническа група в страната, пише македонският вестник Вечер."Дрън-дрън, ярини. От техния брой ще зависи дали Заводот за статистика на БЮРМ ще ги покаже отделно в извадките или ще ги набута в графата "Други". За никакво признаване на отделна етническа група не става дума - вижте статията във в. Вечер. Господа журналисти и от български на български не можете две изречения да преведете.
99
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
: )) да се чете Догодина ЩЕ броят българите в Македоня . ЩЕ - бъд. вр Грешка : Догодина броят българите в Македония.да се чете <> МекедоНЯ.
98
9
 
36
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Аз пък искам децата и внуците ни да живеят добре. Американците имат държава от 200 години и хич и не им дреме. Учат си световна история без да им пука, че са млада държава и си живеят живота.
97
8
 
32
 
! Отговори
:) преди 13 години
Е как ще има като българите са произлезли от македонци, както и всички бели хора по земята. Нали така каза господ в последната си изява по македонската телевизия. :))))
96
10
 
32
 
! Отговори
anonimen1 преди 13 години
da im napraviat genetichni izsledvania=> ste se dokaje, che sa 100 % balgari, a te posle da se samoopredeliat i kato marsianci ako iskat.
95
9
 
32
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Някои хора искат да сме наследници на древните траки.Ок,и аз искам да бъдем от 7000 години на картата на Европа.Това обаче е трудно за доказване и ще бъде оспорено точно от всички държави .
94
10
 
34
 
! Отговори
Gold преди 13 години
Интересно, почитаме жертвите на фашизма, жертвите на комунизма и т.н. А кога ще почитаме жертвите на македонизма???? Аз предлагам да е на 16 април (б.а., на 16 април 1945 г., с помощта на Комунистическата партия на Тито, на власт идва видният сърбоман Лазар Колишевски, който подлага на терор, сърбизация и македонизация населението на дотогавашната Демократична федерална Македония. Той заменя Методи Андонов-Ченто, обвинен от сърбоманите в "сътрудничество на германо-българските окупатори").
93
8
 
34
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Нали ти ги цитира във връзка с мой коментар.Аз божидар не го броя за човек.До Ханът ( 57):от Персия,днешен Иран,Ирак,Афганистан и т.н. идват не прабългарите, а съвременните *** българи, които Франция екстрадира, и които са известни повече като ***. Пламен Павлов и Божидар Димитров най-добре знаят това.
92
8
 
33
 
! Отговори
100% to4no преди 13 години
ZA DA NAU4ITE, Vtoriot tekst od ovoj kamen koj e napi6an na staro-makedonski jazik e preveden od dvajca na6i MKD profesori i se utvrdi deka okolu 200 zbora/dumi se koristat i vo sovremeniot MKD literaturen jazik, a se raboti za relativno mal tekst. Toga6 za kakva Bugarija i bugarski jazik govorite sekojdnevno na ovoj forum, treba da se osoznaete deka vie ste del.4ast od MKD narod a ne obratno.
91
9
 
32
 
! Отговори
Историк преди 13 години
До Ханът:Откога Божидар Димитров и Петър Добрев станаха учени. Кои научни трудове са написали? Светни ме, защото книжките им в пиянско-каруцарски стил, са твърде делече от понятието научеин труд. С глупостите си, написани в последно време в унисон с тях се оказа, че Георги Бакалов е също толкова велик учен.
90
10
 
33
 
! Отговори
Дедо преди 13 години
А какъв е майчиният език на македономохамеданите? Български език, примесен с множество сръбски думи и представян за "македонски", сръбски, гръцки или албански?
89
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-лесно ще е да се преброят сръбските комуснисти и да се извадят от населението на Македония и ще се получат българите.
88
8
 
35
 
! Отговори
Редно е да знаете преди 13 години
До 87: За разлика от помаците в България, които смятат себе си за етнос, различен от българите, почти всички мохамедани в Македония, които говорят македонски език, смятат себе си за македонци, т. е. за част от целокупния македонски народ.
87
8
 
36
 
! Отговори
Pirinski преди 13 години
Samoopredelilite se kato bulgari v Makedonia ,shte sa mnogo po-malko ot samoopredelilite se makedonci v Bulgaria.Tova e istinata. Kak shte e zamazvame samo ,neznam
86
13
 
35
 
! Отговори
Само истината преди 13 години
"При предстоящото през април 2011 г. преброяване на населението в Македония ще стане известно колко граждани се чувстват българи."А месец преди това ще стане известно колко български граждани, ще имат куража да изразят своята македонска идентичност, въпреки непрекъснатите заплахии въпреки хулите, коите се изсипват върху тях от "най-толерантния народ на света" - така наречените българи, според израза на патриарх Никифор.
85
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съветвам в листите да се напише напълно съществуващият етнос 'македономохамеданин',както и при нас.
84
8
 
32
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
Някакъв коментар в защита на божката ще спретнеш ли??????????????
83
8
 
33
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
На кой да вярвам?Те самите историци не са наясно все още и спорят.А за божидарчо прочети по долу.Тюркската теория за произхода на прабългарите се споделя от редица международни и български автори и авторитетни издания като Енциклопедия Британика и Брокхауз. Тя се оспорва през последните 20 години от някои български учени като Божидар Димитров, Георги Бакалов и Петър Добрев, които причисляват прабългарите към иранските народи.