Завръщането на анархистите. Засега без кръв

Гърция – от края на XIX век през "17 ноември" до пакетите бомби
Обновена: 8 ное 2010 23:21 | 8 ное 2010 23:20,
40
Завръщането на анархистите. Засега без кръв
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Крайнолявата съпротива в Гърция заяви с „бомбено” послание, че е отново е силна и пак е готова за битка с властта

Дългата история на анархистите в Гърция започва в края на XIX век, когато икономическите и социалните проблеми се оказват плодородна почва за семената на крайните антиправителствени идеи.

Макар да няма сериозна организация в анархистките среди към онзи момент, индивидуалните „усилия” се оказват достатъчни за всяване на смут в цялата държава. Александрос Схинас, ревностен противник на правителствата, аристокрацията и монархията, застрелва в гръб крал Георгиос І, докато монархът се разхожда в Солун. Куршумът пронизва сърцето и дробовете на краля и излиза през стомаха.

Атаката е отмъщението на Схинас за затварянето на анархисткото му училище и ареста на двама от сподвижниците му. Те са осъдени, но той се измъква и се превръща в убиеца на краля.

В периода между Първата и Втората световна война значителна част от анархистите преминават в редиците на Гръцката комунистическа партия. Този отрязък от историята е определян като „черните дни” на комунистите заради гоненията срещу тях.

След края на войната и освобождението на Гърция започва тригодишна гражданска война, противопоставяща правителството, подкрепяно от Запада, и комунистите, набрали нови сили след партизанските битки с нацистите.

Резултатът е нестабилен политически климат, в който крайностите взимат връх. Години наред след това десница и левица не могат да постигнат необходимия за здраво управление баланс.

Още по темата

Анархизмът пък е жив само благодарение на шепа поети и писатели (повечето от които в изгнание) последователи на либертарианството.

Всичко за всички в Гърция се променя обаче с решението на крал Константин II да разпусне центристкото правителство на Георгиус Папандреу (дядо на настоящия премиер) през 1965 година. Последвалият период на политическа турбуленция завършва с военния преврат, извършен (с подкрепата на САЩ) от „Режима на полковниците” на 21 април 1967 година.

Полковниците нямат ясна програма за по-нататъшното развитие на Гърция, но обявяват спасение на елино-християнската цивилизация от комунизма. Въведено е военно положение, създадена е тайна полиция, парламентът е разпуснат, преустановена е дейността на политическите партии и профсъюзите. Налага се строга цензура, а сред въведените рестрикции е и забраната на миниполи за жените и дълги коси за мъжете.
 
Настроенията срещу военната диктатура бързо набират сила и 1973 година е белязана от серия протести срещу “черните полковници” на Георгиос Пападопулос. Кулминацията настъпва на 14 ноември, когато група студенти се барикадира в Политехническия университет в Атина, подкрепяна от събралата се на улицата многолюдна тълпа. Всички те настояват за възстановяване на свободата и демокрацията.
 
Бунтът е смазан три дни по-късно с бронирана техника и армейски подразделения. Убити са 34-ма души, сред които и много малолетни. Ранени са стотици. Пролятата кръв обаче сваля хунтата, а жертвите са обявени за национални герои. 17 ноември става официален празник и Ден на гръцките студенти.

Но и име за най-безпощадната анархистка организация, която гръцкото общество е виждало. Създадена година след падането на военната диктатура, крайнолявата Революционна организация „17 ноември“ се самоопределя като антиимпериалстическа и антикапиталистическа. Организацията се самофинансира чрез поредица от банкови обири, които й донасят над 3,5 милиона долара.

Нейни цели стават чуждестранни дипломати и местни политически лидери, банкери, журналисти. Преди да бъде разбита през 2002 година, екстремистката мрежа убива 23-ма души в общо 103 атаки срещу американски, британски, турски и гръцки мишени. Сред жертвите й са шефът на атинско подразделение на ЦРУ Ричард Уелч (1975 г.) и британският военен аташе Стивън Сондърс (2000 г.).

През годините на своята активност анархистите действат в тясно сътрудничество с други лявоориентирани терористични групировки като „Първи май“, „Революционна солидарност“ и „Революционна народна борба“.

„Революционна народна борба“ започва подривната си дейност още през 1971 г., когато врагът все още е военната хунта. След това стартира битката срещу империалистическото влияние, експлоатацията и потисничеството. След края на диктатурата „Революционна народна борба“ зарязва мирните методи и започва започва да извършва бомбени атентати срещу гръцки правителствени и икономически сгради, както и срещу американски военни и търговски обекти на гръцка територия.

За разлика от „17 ноември“ обаче „Революционна народна борба“ се стреми да няма жертви при нападенията й.

Всички анархистки групи са обединени от каузата за борба срещу империализма и капитализма. Друг отличителен белег е, че активността на тези терористични организации е ограничена на домашна територия. Поне досега.

Сравнителното затишие в крайнолевия терористичен ъгъл в последните няколко години стана буря преди две години, когато тийнейджър беше застрелян от полицаи в Атина.

Заради кръвопролитията, извършени от властите по време на хунтата, гърците са изключително чувствителни и трудно прощават превишаването на правомощията на органите на реда. И убийството на дете моментално доведе до масови протести и неизбежните безредици в продължение на три седмици.

За крайнолевите гневът срещу държавата беше добре дошъл.

Последният тласък за завръщането на анархическия терор дойде от икономическата криза, която задуши в хватката си Гърция. Стягането на коланите, наложено от ЕС и МВФ и приложено от кабинета на Папандреу, някак естествено превърна властта във враг №1. И анархистите не чакаха втора покана.

Колетите бомби до чуждестранни посолства в Атина и офисите на няколко европейски правителства бяха просто предупреждение. Послание, че крайният анархизъм, независимо дали се нарича "Заговор на огнените ядра", „Революционна борба” и други подобни, се завръща. Може би все така смъртоносен.

Екстремистите разпратиха колети, чието съдържание не целеше да вземе човешки жертви. Страх, паника, но не и жертви.

Целта беше Гърция, Европа и светът да се запознаят с наследниците на „17 ноември”, с новите групи ядосани на системата млади хора, нетърпеливи да отмъстят. И да чакат следващия им удар. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
нашия преди 13 години
Браво пичове всеки който иска да се опълчи срещу системата е обявяван за анархист за пример вземете Махно *** са му викали баща на анрхията ама той заедно с армията си за 10 год сражения я имат я нямат 30 -40000 убити дойкато добрите болшевики само за голодомора в украйна са похарчили близо 10 000 000 умрели от глад от гражданските войни лагерите и сички изродщини те отделноа сега помислете си за малко кой иска да слушкаме
34
1
 
1
 
! Отговори
Това не е анархия... преди 13 години
Ако нашите комунисти бяха на власт,тези факти нямаше да се появят никъде....Никак нямаше да им хареса народа да си управлява държавата,и за това сега тези биват наричани анархисти.Ами погледнете историята ни и вижте че нашите комунисти са били абсолютно същите -- борци за народна власт срещу капитализма и фашизма.Аз никъде не виждам анархия в Гърция единствено хора борещи се за правата си.Ето за това Гърците ще живеят по-добре от нас,защото се борят срещу подтисничеството и експлоатацията.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добре управлявани и добре финансирани *** са анархистите
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АНАРХИСТИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НАРКОМАНИ И *** И МРАЗЯТ СТРАНАТА СИ
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поздравления за статията!!!БРАВО
30
7
 
8
 
! Отговори
националистъ преди 13 години
Анархистите са ****асолюбци и *** . Като вилнеят така на воля , после кой ще покрие щетите ?Ама те това не го мислят , за тях нещата са "след нас и потоп".Ние тук може да сме най-овчедушния на балканите народ , обаче поне не сме *** животни ,които знаят само да рушат.Да не стане така ,че след тия анархо-червени изстъпления , Гърция да се нуждае от хуманитарна помощ както Африка.
29
3
 
8
 
! Отговори
Президент на РъБъ преди 13 години
Те това са крайнолевите... И нашите са същите, само, че вместо пакети с бомби убиват хора с управлението си...
28
1
 
5
 
! Отговори
джожум преди 13 години
А казват, че Алкайда била виновна за всички експлозии? И ние овнетата в глухата провинция, веднага си представихме как едри брадати, въобъжени до зъби омотани с парцали на главите брадати муджахидини се хилят и стрелят на поразия? А то гледай какви работи имало? И аз всъщност ен зная дали живея в комунизъм, капитализъм, хотелиизъм, магистралоизъм, банкоматоизъм или каквот и да е, но все парите не стигат за мен?
27
1
 
7
 
! Отговори
Добраухаа преди 13 години
Интересна статия, браво!
26
2
 
10
 
! Отговори
пуфа преди 13 години
метежие са ефектни, убиват доста народ, но често не вършат крайната си цел? защо ли? Ами защото тези анархисти нямат ясната цел какъв строй ще изградят, какви производственни и търговски взаимоотношения ще имат? Те искат промяна, но сле дтова е пустиня в главите им. Е, някои от тях се изживяват като воеводи и управници, но пак с бръмбари вглавите. А просто начело на държавата трябва да стоят компетентни патриоти и да следват път, за благото и развитието на народа си! Останалото все се обърква.
25
1
 
7
 
! Отговори
Пуфа преди 13 години
Объркан съм, честно казано? Оказа се, че гърците били по-светци от папата? А дали ГЕРБ са профашистки или просто по-полицейски? Кой знае? А защо, когато си построят социализма после хората тръгват да си го рушат? Излиза че и живота на антифашистите и на фашистите е пролят напразно? Тук нали бяха построили социализма, разрушха го, а сега пак реват че им липсвал? Не можеш ги разбра тия хора, какво всъщност искат? АНархистите пък защо обират банки? Нали са за по-справелдив строй? Защо не и овошки?
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако съветската армия беше ''подарила'' комунизма и на Гърция, никой нямаше да мисли за тероризъм .комунизъм = държавен тероризъм.Щяха да са имунизирани срещу всякакви ''прогресивни'' идеи.Ще трябва да си научат урока по трудния начин.
23
4
 
8
 
! Отговори
Балинт преди 13 години
Много добра статия !
22
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво на гръцките комунисти! нагледно показаха как трябва да се бори българският народ с проамериканското и фашистко правителство на ГЕРБ!
21
5
 
21
 
! Отговори
уфф преди 13 години
Абе авторът въобще прави ли разлика между анархисти и комунисти?Представи си пънкар с гребен до последовател на Фидел. Анархистите се борят срещу всеки строй, включително комунизма. Цитираните терористични организации в Гърция почти до една са МАРКСИСТКИ и са по-близки до "Сендеро луминосо" например, отколкото до анархистични движения. Не че в Гърция няма и анархисти, де...но те не са били и няма да бъдат като "17 ноември", чийто герб е петолъчка!Не трябва да пишеш за неща, които не разбираш
20
7
 
16
 
! Отговори
Вожда преди 13 години
Анархистите могат само да го ..... айде да не го пиша, сбирщина непълноценни хора помислили се за велики, дано някой ги запознае с Аушфиц ама отблизичко ... *** ....
19
4
 
11
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Абе умнико я вземи да видиш какви бяха банките през комунизма. Я виж и какви им бяха лихвите 1% ако не и по малко за жилищен кредит. Не ти увеличаваха лихвата когато си искат. Банките не бяха измислени за печалба а за спестяване. Отностно това кога ще караш кола е идеята за живота на кредит измислен от корпораците за заробване на хората. Ами да ще я караш когато имаш пари да си я купиш. Обаче това удря оборота на компанийте за коли затова е измислен и кредита. Живей за момента зароби с
18
2
 
9
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
Revem za ka4estveni bolnitsi , za hubavi pati6ta bez nikakvi dupki , za da niama bezrabotitsa , za da ima minimalna zaplata pone 700-800 leva. Revem zatova 4e ima mnogo kradtsi , revem zatova 4e Diado Ivan vzima 150 leva pensia.A KAKVO PRAVIM ???SAMO GLEDAME , KATO OVTSA!ISKAME VSI4KO DA DOIDE BEZ TRUD , BEZ BORBA!NE STAVA TAKA , BRATIA I SESTRI ! NE STAVA , NE STAVA !!!
17
13
 
6
 
! Отговори
aik2000 преди 13 години
Историята показва обаче че Гърция и гърците за разлика от България и българите винаги са знаели и защитавали своите интереси.Колкото и проблеми да има нашата съседка тя все пак е страна с много големи традиции в държавното водене от времето на Древна Гърция че и до днес.Така че ние пак можем само да цъкаме и да гледаме как нещата стават почти до носа ни.Yasoo .
16
13
 
8
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ИДЕИТЕ НА МАРКС И ЕНГЕЛС НИКОЙ ОЩЕ НЕ ГИ Е ОПРОВЕРГАЛ....МНОГО ХОРА ПОДКРЕПЯТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ....РЕШЕНИЕТО Е ДА НЯМА ПАРИ...ЗА ДА ИЗчЕЗНЕ КАПИТАЛИЗМА....ВСИЧКАТА ВЛАСТ НА НАРОДА.....