Как Либия се изгаври с България

Wikileaks с потресаващи данни за СПИН епидемията в Бенгази
Обновена: 16 мар 2011 14:22 | 10 мар 2011 20:49,
236
Как Либия се изгаври с България
24 юли 2007 г. - пристигане на медиците ни от Либия. Снимка: Булфото

Евтина кръв, купена от либийски чиновник, а не българските медици, е заразила 400-те деца с вируса на СПИН.

Това пише в писмо до Държавния департамент на САЩ испанският дипломат Карлос Фернандес-Ариас.

Според него аферата е просто един случай на корупция, при който въпросният държавен служител е купил заразена кръв на цена, по-ниска от пазарната, и е прибрал в джоба си остатъка.

Грамата на Ариас е с гриф строго секретно и е от началото на 2007 година, но днес вече е достояние на целия свет, след като бе публикувана от Wikileaks.

Още по темата

По онова време той е бил зам. генерален директор по общата сигурност във външното министерство в Мадрид и зам.-шеф на дирекция „Северна Африка” във ведомството.

Фернандес-Ариас изтъква още, че либийското ръководство е превърнало в лесни изкупителни жертви нашите медици, защото смятали, че никой в България няма да застане зад тях и да ги потърси.

По отношение на критиките на Кадафи, че Европа се безпокои само за своите граждани, а не за съдбата на заразените с ХИВ деца, Фернандес-Ариас отбелязва в писмото си, че почти всички заразени деца живеят в Европа заедно със семействата си и се лекуват. 10 от тях са в Испания, допълва той.

Когато писмото му е писано, сънародничките ни бяха осъдени вече два пъти на смърт и всички очакваха окончателното решение на Върховния съд в Либия.

В началото на юли 2007 г. той потвърди смъртните присъди, но после те бяха заменени с доживотен затвор.

Веднага след това ЕС се активира и на 24 юли 2007 г. българките и палестинецът Ашраф кацнаха с френския правителствен самолет на летището в София. Преговорите за освобождаването им бяха водени от бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози и тогавашния еврокомисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Преди дни българското правосъдно министерство обяви, че ще възобнови делото, заведено у нас срещу джамахирията. Това стана факт, след като бившият либийски правосъден министър Мустафа Мохамед Абделджалил, който напусна Кадафи и застана на страната на опозицията, обяви, че режимът в Либия е виновен за смъртоносната СПИН епидемия отпреди 10 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
smart na diktatora kadafi ,izkam da go odera jiv.kato ovca na chengela.
214
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе не знам за вас, ама мене чи се чини, че Костов е виновен (както обикновено) :-)
213
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Въпросът е и как Италия и САЩ се изгавриха с БГ, след като са знаели за какво става дума, а никой нищо не направи... Ама нали нямаме петрол, САЩ закво да ги бръсне и да ни се мазни...
212
6
 
18
 
! Отговори
Яна преди 13 години
сестрите били к.,а Надка каква е ? Разбиха с Костов мечтите на много хора за промяна,ограбиха ни сега пак гласуват с червените.Не знам сестрите дали са били за затвор,но Костов за съжаление със сигурност плаче за там.Виновни или не те трябваше да защитят своите български граждани,а не Нейска да крастосва крака пред арабите.И въпреки всичко още има хора които им вярват и гласуваха за тях,жало много жалко.
211
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
214Кое точно не разбра в думата СЛУГУВАШ??Слугите СЛУГУВАТ!Поради тази причина ти си слугувай.Не ми пречиш робе.
210
4
 
33
 
! Отговори
алчен преди 13 години
Сега *** Костов да излезе и да каже колко пари преведе режима "Кадафи" на фондацията на жена му, за да мълчи като риба първите 6 месеца, а след това да сее съмнения. Мръсен продажен ***.
209
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 13 години
До 214: Явно си природно ***, няма смисъл да си хабя думите с теб. За разлика от тебе, аз съм работил по проекти за Либия, имал съм контакт с либийци и с доста българи, работещи там и тук за Либия. В главата ти е каша, пак се правиш на умник, в друсканиците ти последните противоречат на първите, думата "достойнство" явно нищо не ти говори, плямпаш от мое име и т.н. и т.н.С две думи - типичен български пичлегар, *** и за нищо некадърен, но се мисли за много интелигентен работяга и тарикат.
208
0
 
12
 
! Отговори
Гацо преди 13 години
Абсолютна истина е това но в статията не е написана до края . А това е описано от Григор Лилов в книгата му Либйската връзка . Доколкото аз съм запознат проблемът е че първоначално е купена кръв от БГ а след това подменена в Австрия . За врътката и жестоката далавера имат участие и наще политици от 20-г статукво така и братовчедът на Симион Сакскуборг Виктор Емануил . Вообще Кадафито успя да ни одссвири подобаващо заради тия лакумници загубихме петролната си концесия и куп други далавери .
207
1
 
14
 
! Отговори
К. преди 13 години
Сега им се връща! Пожелавам им дълга и кървава гражданска война. То, както се оказа, петролът не го вдигат заради либийската баталия, а съветските ченгета около Лукойл. Срещу тях кога скачаме?
206
1
 
14
 
! Отговори
187 преди 13 години
"Фернандес-Ариас изтъква още, че либийското ръководство е превърнало в лесни изкупителни жертви нашите медици, защото смятали, че никой в България няма да застане зад тях и да ги потърси." - дотам сме я докарали, някви тарамбуки да нямат никакъв респект от нас...
205
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде е ***-Костов да се обади сега?!
204
2
 
42
 
! Отговори
с. преди 13 години
Цялата работа беше един голям цирк!Включително и абсолютно неадекватната реакция на нашето правителство!Но при положение,че доста българи плюха и плещиха глупости през всичките тези години да ви кажа напълно си заслужаваме управляващите!Ракия били варили,далавери били въртяли и не знам какво си!Щото всички ние не пием ракия и не правим врътки де!Пак ще кажа,че българите сме най-големите *** на планетата!В чужбина видях как емигрантите си имат общности и си помагат!А мене българи ме изклатиха
203
8
 
11
 
! Отговори
И. Костов-мамалигата преди 13 години
Ами ако са виновни ?
202
0
 
6
 
! Отговори
шимба преди 13 години
братовчед ми го сбараха да пие ракия,когато работеше в Тобрук.малко остана да му пръснат ***.
201
0
 
28
 
! Отговори
Дона преди 13 години
По време на процеса не се спомена от къде е закупена кръвната плазма.Ами от добрия приятел на Кадафи-_Мугабе( Зимбабве),къдетоспоред статистиката всеки втори е заразен.Не само Иван Костов трябва да се извини а и нашия посланик в Либия,който не направи нищо,"за да не си развалиме отношенията заради няколкоК--ви,бил казъл той...
200
0
 
5
 
! Отговори
Cary преди 13 години
Darjavata e darjava za da pazi i zashtitava svoite podanici, a ne da trupa pari i aktivi za tyahna smetka.Te /medicite/ zaslujavat mnogo pove4e, sled kato sa stradali tolkova godini v zatvor v Libiya i sa bili izma4vani bez vina. Da ne dava gospod da se slu4va s drugi...A apartamentite koito im dadoha za izkupvane na vinai guzna savest na nyakoi darjavnici, sa si 4ista podigravka!!!!
199
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе каква Сесилия Саркози, какви 5 лв. Какво толкова е направила, нейното участие си беше чиста PR акция.
198
14
 
25
 
! Отговори
rashi преди 13 години
ок,разбрахме 4е са невинни медиците,съ4устваме им за мъ4енията през които са минали,слава богу прибраха се,дадоха им апартаменти и т. н..но какво пове4е искат,постоянно се оплакват,4е дьржавата е длъжна да ги комперсира,но все пак те са оти6ли доброволно на работа в либия.
197
1
 
10
 
! Отговори
afrikanec преди 13 години
до всички, които писат за това как се задържат паспортите на работодатели в Либия и дали можем да си варим ракия там. Не само в Либия а във всички арабски страни се задържат паспортите на работещите там. Така е устроена системата там. Абсолютно *** със развитие с два века след модерния свят. А за ракията, можем да си я варим тук не не и там!!! Против закона е и трябва да се съобразяваме.
196
1
 
1
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
newata sa na balans vse owe. moze bi e poredna provokaziq v wumotevizata. tovi moment e izgoden za provokazii. \\ kak moze neproverena krav da se vliva?\\. mi dopusnete 4e v kupenata uz evtina krav prosto e vewestvo s ozvetitel. imeno medizite sa za tova.da spazvat i pravqt humanoto.