Наченки на революция и в Саудитска Арабия

Протестите започнаха, полицията стреля
Обновена: 11 мар 2011 17:02 | 11 мар 2011 16:39,
26
Наченки на революция и в Саудитска Арабия
Снимка: Reuters

Денят на гняв застигна и саудитското кралство. Протестите срещу властта са забранени със закон още от 30-те години на ХХ век, когато в страната е установена абсолютна монархия, но демонстрантите излязоха по улиците.

В източния град Катиф, който постепенно се превръща в бастион на опозицията, органите на реда атакуваха демонстрантите с гумени куршуми, сълзотворен газ и палки. Жертви няма, но очакванията са сблъсъците да стават по-ожесточени.

В основата на масовото недоволство е шиитското малцинство в Саудитска Арабия. Протестиращите искат освобождаването на редица политически затворници, държани зад решетките без съдебен процес вече над 14 години. Исканията обаче се разширяват много бързо и вече се чуват гласове за конституционна монархия, за зачитане на човешките права и свободи.

Засега анализаторите са предпазливи в прогнозите дали има опасност за кралската власт по подобие на метежите в други страни от Близкия изток и Северна Африка.

Недоволните шиити са едва 10% от населението в доминираната от сунити Саудитска Арабия. Малцинството обаче е концентрирано най-вече в пограничната зона с Бахрейн. А там шиитите са мнозинство и вече месец се бунтуват срещу сунитския режим.

Не случайно саудитските управляващи се безпокоят, че религиозно обединение може да внесе бахрейнски подкрепления. И дори предупредиха Бахрейн, че ще се намесят със сила, ако шиитският бунт там излезе извън контрол.

Не на последно място източният регион е мястото, където са най-големите залежи от суров петрол на Саудитска Арабия. А ако там, в сърцето на най-големия износител на петрол в света (8 248 000 барела на ден), има проблем, настоящата криза с черното злато ще е като ухапване от комар.

В интерес на истината срещу авторитарното управление на династията Ал-Сауд (откъдето идва и името на държавата) глава надигат и сунити, които искат стартиране на процес на демократизация. Опозиционери са категорични, че времето за промяна е дошло.

Не за революция, но за промяна. Равнопоставеност, върховенство на закона, честно разпределение на петролните милиарди – страната е готова за това, твърдят те.

Кралското семейство засега запазва привидно спокойствие. Кралят обаче не случайно реши, че сега е удобен момент да обяви раздаването на 37 милиарда долара под формата на увеличения на заплатите на държавни служители, субсидии и подаръци за хората.

Това, което дава допълнително успокоение на властта, е фактът, че в Саудитска Арабия хората са по-внимателни, по-предпазливи. Защото за разлика от населението в бедни страни като Йемен, мнозинството саудитци имат какво да губят.

Монархът Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд се ползва и от рамото на САЩ. В негово лице Вашингтон вижда човека, който е един от най-верните и надеждни съюзници в борбата с Ал Кайда, готов да атакува с всички сили радикалните ислямисти. И, разбира се, човекът, който държи в ръцете си 20% от петролните залежи на света.

Но Абдула вече не може да няма едно наум. Защото и Хосни Мубарак беше от най-приближените на Белия дом, но американската подкрепа за режима му се изпари само за десетина дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
Време беше да се опълчат на Шериатското законодателство и абсолютизма..... дано имат успех..интересно е да се види "Великите сили" на коя страна ще застанат и в частност САЩ... предполагам не на страната на демонстрантите, както е в Либия...
25
0
 
6
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 23Глей ся:Писал си 105 октана.Пише се октаново число 105... рогашки език.Пишеш, че по-голямото октаново число води до по-голяма мощност - глупости!Октановото число показва антидетонационната устойчивост на горивото, а не неговата калоричност, "енергийно съдържание" по твоему! Пак ти казвам - бегай да четеш, батковците с гоуфовете и баварците в махалата няма да ги слушаш! И се противопоставям единствено на невежеството и простотията...
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...честно разпределение на петролните милиарди...пхахахах.На комунизъм блъска-на всеки по равно.Няма да стане.
23
2
 
1
 
! Отговори
полудевам полечка преди 13 години
Виж Ананас, ако си толкова светнат ме поправи, но от поста ти личи че си нормалният средно статистически Българин. Вечно мрънкащ и готов да се противопостави на всякакъв род изказвания. Не интелигентния ти отговор единствено може да покаже че, дълго време опитваш да скриеш простотията си, която за съжаление всяка сутрин отново се появява.
22
1
 
2
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 19К'ви октани, к'ви мощности???Ти знаеш ли какво си написал?Май, не...Бегай да четеш още, че приличаш на квартален дривер на ГоУф II с тези лаишки простотии!
21
1
 
3
 
! Отговори
полудевам полечка преди 13 години
Английската фирма BP обяви намерението си да инвестира 560 млн. долара в проекти за производство на биогориво в Бразилия. Биоетанола ще се произвежда от захарна тръстика и това нямало да има негативни последствия за световния пазар на хранителни продукти, са съобщили от компанията. Ето ти и за петролните компании.Извинявам се за многото постове. Надявам се ви е било интересно написаното.
20
2
 
3
 
! Отговори
полудевам полечка преди 13 години
В САЩ и особено в Бразилия тези горива са много разпространени.Бразилия е един от най-големите потребители на етанол, където масово карат със смеси от етанол-бензин, етанолът се произвежда от захарна тръстика.Бразилия се подготвя за безпрецедентна реколта от захарна тръстика тази година, а производството на захар ще се увеличи с около 4 милиона тона.По голямата част от авто парка на Бразилия се движи с това гориво.А населението там е 200 милиона. Така че, прави си сметката.
19
3
 
3
 
! Отговори
полудевам полечка преди 13 години
И още нещо.До 13Е85 или етанол се произвежда от различни суровини - най-популярната, от които е царевицата. Е85 има по-високо октаново число (105 октана) отколкото използвания днес бензин, което значи по-голяма мощност изразена в повече конски сили. Е85 е и с най-високо съдържание на кислород измежду всички горива на пазара. Като минус на биогоривото се счита значително по-ниското енергийно съдържание в сравнение с бензина, което води до около 15-20% по-малък пробег с единица гориво.
18
2
 
3
 
! Отговори
полудевам полечка преди 13 години
До 6.Лекичко да те светнемЕлектрическият автомобил Audi A2 постави нов рекорд за изминато разстояние с едно зареждане на акумулатори на превозно средство. Колата е преодоляла без презареждане 600 километра по маршрута от Мюнхен до Берлин.Електрическият автомобил е бил управляван от Мирко Ханеман. Според него машината е идеална да даде нов "зелен" живот на градския транспорт.До този момент максималното изминато разстояние от електрическите автомобили с едно зареждане беше 60-70 мили.
17
1
 
5
 
! Отговори
Протестиращ преди 13 години
Чакам сега със нетърпение да видя как ще реагират САЩ, ЕС, Русия и Китай :)))))Готов съм да се обзаложа, че според САЩ и ЕС протестиращите са Талибани :))
16
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 13 години
"Протестиращите искат освобождаването на редица политически затворници, държани зад решетките без съдебен процес вече над 14 години. Исканията обаче се разширяват много бързо и вече се чуват гласове за конституционна монархия, за зачитане на човешките права и свободи. "Защо ли най-големите демокрации САЩ, ЕС не се тревожат от тези факти, не гласуват гневни декларации , не заплашват със санции, военни мерки и т.н.??? Напротив поддържат най-тесни връзки с управляващите там,и си черпят обилно нефт.
15
2
 
2
 
! Отговори
Иво преди 13 години
unaci arabi,a ne ovce kato nas balgarite ,sabota nedelia na kofyto lyk bob chesan i domati da seiat i pluskat topa nacia. Лека полека в България грамотността започва да отива все по-назад в приоритетите на хората.
14
0
 
0
 
! Отговори
akud преди 13 години
do Емо. теоретично си прав но на практика нещата са други и светът много скоро ще бъде различен
13
0
 
9
 
! Отговори
Емо преди 13 години
Има три неща, поради които няма да успее да се разпространи електрическата кола:1. Милиардите на петролните компании. Просто ще обърнат света, ще изкуят всяка компания, която би им развалила статуквото, ще излобират всякакъв закон против алтернативни технологии и т.н2.Политиците- във всяка държава от 30-50% от цената на бензина влиза директно в хазната - ако от днеска за утре всички спрем да зареждаме бензин, всяка държава ще фалира до няколко седмици.3.Идиотията и ограничеността на хората
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това с депото е много добра идея! Представи си портативни 2-4 парчета от по 10-20 кг, които отиваш на бензиностанцията и ги сменяш със заредени догоре. А със времето технологията ще се развие достатъчно бързо че да стават хем по-леки, хем да издъжат повече, а и самите коли да са и по-ефективни. Човек ако сравни първите мобилни телефони от преди 20 години с модерен смартфон става ясно.Но за съжаление петролното лоби никога няма да го позволи - само големите печелят около 500 млрд долара годишно.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
razumyat li se tezi arabi na koeto az lichno ne vyarvam usa i azrael ne gi vijdam pone da napravyat tova koeto pravyat afganite ne pozvolyat li na usa da im krade petrola svirsheno e s amerikanskite vampiri
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 9,нека търсенето на буквата "Й" да започне - сега
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наченки на революция и в Саудитска Арабия...ХАХАХАТЕ ПРОТЕСТИТЕ СЕ ВОДЯТ ВЕ4Е ТРЕТА СЕДМИЦА ТАМ,АМА ДНЕС.БГ ЕДВА СЕГА СИ ПОЗВОЛИ ДА ПРОДУМА,ЗАЩО ЛИ ТОЛКОВА КЪСНО.ЗАЩОТО ИМАШЕ ЗАБРАНА ОТ ВЕЛИКАНА САЩ,НАЛИ САУДИТСКА АРАБИЯ Е ВЕРЕН БОЕН ДРУГАР НА ДИКТАТОРА САЩ ,ТАМ Е ЗАБРАНЕНО ДА ИМА ПРОТЕСТИ,КАКТО И В ИЕМЕН И БАХРЕИН.
8
1
 
12
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
време е и българина да се вдигне на бут срещу 20 годишното иго на ''прехода''.Преход към какво,по-добро или лошо?Приятно ли ви е с парите ни да пълним джобовете на разни ***
7
0
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
Ами на всеки 100 км да има по едно депо. Оставяш изтощения и вземаш заредения. А може би решението е във водата?