Нито един случай на мародерство в Япония

Секретарят на правителство работи 105 часа, без да спи
Обновена: 16 мар 2011 14:38 | 16 мар 2011 13:00, Елка Василева
190
Нито един случай на мародерство в Япония
Секретарят на японското правителство Юкио Едано. Снимка: БТА

Пред лицето на трагедията японците проявяват не само мъжество, но и алтруизъм. Магазините намаляват цените, компаниите собственици на търговски автомати раздават питейна вода безплатно, отбелязва британският журналист Ед Уест в „Дейли телеграф“.

Но най-забележително е, че няма никакви грабежи и мародерства, е удивен той.

А мародерството е характерно за други народи, включително и смятащи себе си за цивилизовани. Грабежи имаше и във Великобритания при наводненията през 2007 г., и в Чили след земетресението, и в САЩ под удара на урагана „Катрина“ през 2005 г.

Въпреки ужасяващата картина на разрушенията в района на бедствието мнозинството японци запазват хладнокръвие.
 
Руснаци, оказали се в разрушената префектура Мияги, са поразени от търпението и спокойствието на местните жители. „За тях е неприлично да се плаче пред хората“.

Мъжеството и взаимопомощта на японците отбелязват и руски студенти, които учат в Япония, пише NEWSru.

Онези, чиито домове не са пострадали от земетресението и вълните цунами, отварят вратите си за останалите без покрив, хранят ги.

В пострадалите райони непрекъснато се изпращат пратки с помощи. С всички сили се стараят да помогнат както обикновени хора, така и големи предприятия.
 
„Японците продължават да се държат с голямо достойнство. Външно можеш да си помислиш, че няма никаква паника. Но почти всеки признава, че се вълнува, изплашен е, притеснява се. Японците се държат много дисциплинирано, изпълняват всички молби на властите и спасителите. Благодарение на това успяват да избегнат сериозни проблеми, каквито биха възникнали при паника в която и да е друга страна по света. Мародерство, безредици, масово безумие – японците не са заплашени от това. Това е нация, от която сега целият свят взима пример“, съобщава кореспондентът на „Комсомолская правда“ от Токио.

Дори известните с издръжливостта и трудолюбието си японци са поразени обаче от удивителната устойчивост на секретаря на правителството Юкио Едано, който постоянно информира японската и световната общественост за работата по преодоляването на последиците от земетресението, вълните цунами и взривовете в АЕЦ.
Блогъри са изчислили, че Едано не е спал 105 часа, пише „Дейли телеграф“.

Едано наистина се появяваше на екраните на всеки час, а понякога и по няколко пъти на час, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Неравнодушни потребители на Twitter пишат за edano_nero: "Неро" на японски значи „отивай да спиш“, а за войниците пък, които вероятно няма кога да хапнат: jietai – tabero, което означава "Яжте".

Накрая, когато Едано изчезна от екраните на телевизорите, в профилите си въздъхнаха: след 105 часа той очевидно е легнал да поспи. Но в 5 часа във вторник Едано отново застана пред камерите, за да отговаря на въпросите на журналистите. Следващото му появяване беше в 16,30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Напиши коментар Коментари
183
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не си струва да ти отговарям, но изобщо не си прав. Централите издържаха трус от 9 по Рихтер, моля да посочиш коя друга централа в света със сигурност ще издържи нещо подобно. Пострадаха от цунамито всъщност. А щом им препоръчваш да не строят АЕЦ, щото са земетръсни - какво по дяволите да строят? ТЕЦ-ове като нас, за да замърсят цялата си територия? Или може би на тях не им трябва електричество?!?
182
12
 
1
 
! Отговори
Мимоходом преди 13 години
Боли ме в дълбочините на сърцето ми - възкликва Еремия, когато вижда запустяването в края на човешката история. - Сърцето ми се смущава в мене, не мога да мълча; защото си чула, душе моя, тръбен глас, тревога за бой. Погибел върху погибел се прогласява, защото цялата земя се опустошава.Гордото носене на човека ще се наведе и надменността ще се унижи и само Господ ще се възвиси в оня ден. И идолите съвсем ще изчезнат... цитати от Библията и обяснение за случващото се в Япония и света...
181
1
 
44
 
! Отговори
sympathy преди 13 години
Това е колективно възпитавания дух на самурая - сакаи - за японеца честта и достойнството значат много повече от живота. Бабата с отрязаните крака не ревеше - тя се кланеше на войника който я спаси. Дечицата на 3 годинки в лодката не плачеха, а чинно изпълняваха командите на гребеца. Родителите на изгубения син не се тръшкаха и отчайваха, а действаха по каналния ред. Да запазиш кураж, сили, постоянство, вяра в колективните усилия - така човек става по-голям дори и от природата.
180
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от 2-рата Световно до сега, са доказвали, че са хора на честта и вечен приятел на България !
179
1
 
6
 
! Отговори
marto преди 13 години
АЕЦ-ите не пострадаха от земетресенията, а от последвалото цунами.
178
1
 
24
 
! Отговори
Bulgarin преди 13 години
RESPECT! Velika naciya! Ima kakvo da nauchim ot tyah!
177
4
 
16
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Представяте ли си , там никой не краде !!! Как съществуват не знам.
176
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази нация заслужава уважение!
175
17
 
11
 
! Отговори
Да бъдем честни преди 13 години
До 177:Наистина коментарът ти е много готин, обаче няма как да кажем на черното, че е бяло. Факт е, че се издъниха с атомните си електроцентрали. И то разбирам, ама да не знаеха че са страна в силно земетръсен район. Правят си небостъргачите с технологии да не се люлеят и да не се чупят при земетръси, а АЕЦ-ите не си направиха както трябва, да издържат на силни трусове.А точно сега можеше да им е толкова полезно това електричество.И най-великите нации правят груби грешки.
174
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АМИ ТАКА Е И Е НОРМАЛНО......ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ В ЯПОНИЯ НЯМА КОМУНИСТИ И БОЛШЕВИКИ... И НЕ Е ИМАЛОО...НИКОГА
173
1
 
46
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Само да спре ----- Този кошмар само да спре - такава молитва отправям за японците ---- Да могат хората дъх да си поемат ---- Пък после- кой както може, и кой с каквото може ----- Трябва им мъничко време покой - да се отпуснат и да поплачат - толкова много мъка ги души ---- Само да спре този кошмар - такава молитва отправям за японците
172
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I kakvo shte pravim bez toyota, mitsubishi, honda i subaru ? Elitnata elektronika e v Qponia Sega shte se vdignat cenite na evropeiskite koli
171
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма такива мили и скромни хора,не е за вярване какви сме им антиподи!Всички едни такива слабички,обрани ,усмихнати --като малки дечица...Ама някак като че ли са застигнати от нечия завист--стига сте се издигали в икономическо и техническо равнище ,ама хаа,я ни почакайте ...А те наистина стигнаха мнооооого далеч.И пак ще бъдат--могат го,искат го,единни са,послушни и дисциплинирани в най-красивия смисъл на тези думи.
170
3
 
12
 
! Отговори
an преди 13 години
UMEN I BOGAT NAROD, MARODERSTVA NE PRAVI. MARODERSTVATA GI PRAVQT SAMO PROSTI, I BEDNI HORA. S KAKVITO E PALNO V MUTRESTANIQ. TOVA E GOLATA ISTINA.
169
1
 
62
 
! Отговори
nikolova преди 13 години
колкото и да си чешем езиците ,този народ е достоен за уважение
168
8
 
6
 
! Отговори
Абе Киро преди 13 години
Виж, какво, не знам кой е дебелокож и злобен, но ти май само можеш да опонираш с обиди! Да, може и да съм дебелокож, защото съм Българин, може и *** да съм, по-добре, отколкото да съм префърцунен западен ***!
167
10
 
30
 
! Отговори
Дина преди 13 години
Достоен за възхищение народ!Ама те сигурно си нямат ***.Затова няма нито един случай на мародерство.
166
4
 
11
 
! Отговори
киро до 170 преди 13 години
до колкото разбирам караш германска кола и ядеш германски салами без да ги забелваш направо с кожичката.Не можеш ли да простиш значи нямаш мира.Японците отдавна са простили на америка и Германия отдавна се извинила на Европейските държави заради мустакатият австриец.Ти си типичен *** -дебелокож и злобен.....
165
0
 
10
 
! Отговори
do 165 преди 13 години
Е и?Японците сега да не би да трепят хора и масово да практикуват бушидо бре?Дай сега да изолираме и германци и австрийци.щото видиш ли,преди 60 години са горили еврей в газови камери.Абе що не направим ядрен удар във Фиджи,че допреди 50 години са яли хора.
164
6
 
4
 
! Отговори
До 167 преди 13 години
Много къса памет имаш, човече, който се криеш зад монитора! Можеш само да обиждаш, но не си в състояние да обориш фактите! Значи имаш памет да помниш "американската бомбандировка", а нямаш памет за японските зверства преди това! Нека си послужа с твоите думи: стига с тая бомбандировка, стига с тая мъст, дебелокожо животно!