От Тунис до Триполи: край на религиозния фундаментализъм

Поражение за ислямизма след бурята на арабските протести
Обновена: 12 апр 2011 17:32 | 12 апр 2011 17:31, Елка Василева
93
От Тунис до Триполи: край на религиозния фундаментализъм
Снимка: Reuters

От Тунис до Триполи: бурята на арабските протести не само свали държавни ръководители, но сложи и край на религиозния фундаментализъм, пише алжирският писател Тахар Бен Желун в анализ, публикуван в германския "Ди Цайт".

Никой не можа да предвиди протеста на арабските народи. Нито тайните служби, нито политическите наблюдатели, нито учените или пък журналистите. Искрата бе запалена на 17 декември 2010 в малък град в Тунис, когато търговецът на плодове Мохамед Буазизи се самозапали пред кметството.

Всъщност самозапалването е чуждо на арабските култури и традиции и в никакъв случай не е част от исляма. Самоубийството е забранено, защото се смята за незачитане на Божията воля. Самоубийците нямат право на религиозно погребение. Това важи и за терористите. Причините за самоубийството нямат значение, то е забранено във всички случаи. Други мюсюлмани от Близкия изток последваха примера на Мохамед Буазизи.

Ислямисткият дискурс вече не функционира

Първото поражение за ислямизма се изразява в своеобразното непослушание спрямо Аллах. Стотици хиляди хора излязоха на улицата и протестираха срещу корумпираните диктаторски режими, без нито веднъж да се позоват на исляма или Аллах.

Това показва, че ислямисткият дискурс вече не функционира. Беше ясно, че демонстрантите в Тунис не се бунтуват в името на ислямските ценности. Разделението между религия и държава в Тунис беше наложено от бившия президент Хабиб Бургиба.

За пръв път арабски демонстранти не се обявиха срещу Запада или Израел. Особеното в арабската пролет се крие в това, че е спонтанна и се стреми към модернизирането на обществото, стреми се към зачитането на личността, настоява на гражданина да не се гледа като на слуга. Никоя политическа партия не е настоявала преди това за подобно нещо.

Най-забележително обаче е отсъствието на ислямистите по време на египетските демонстрации. Още от създаването на "Мюсюлмански братя" Египет беше люлката на ислямизма. Въпреки това през февруари тази година, с оттеглянето на Мубарак от власт, Египет беше "освободен" без участието на ислямистите.

Лозунгите на демонстрантите се отнасяха до ценности като демокрация, достойнство, справедливост и борба срещу корупцията. Хората не искаха само хляб, а зачитане на основните норми. Усети се онзи нов, устремен към свобода дух, който доведе бунта и в други авторитарни държави като Сирия и Йемен.

Ислямизмът не усети вятъра на промяната

Ислямисткият дискурс от своя страна настояваше отдавна за "морална хигиена" за държавните системи и в името на тази хигиена жертва индивида в полза на клана или на религиозната общност. Ислямизмът не забелязваше развитието на народа, той не подозираше тихо зараждащия се вятър на свободата, чиято сила дори повечето протестиращи усетиха едва в последната минута.

Това е новото. Не за пръв път египтяните излязоха на улицата. Не за пръв път полицията упражни брутално насилие върху демонстрантите. Не за пръв път млади хора биваха арестувани, измъчвани и убивани. За пръв път обаче гневът на демонстрантите беше радикален, дълбок и необратим.

Активисти на "Мюсюлмански братя" се опитаха да повлияят на бунта, но не успяха и станаха по-дискретни в поведението си. Тяхната ненамеса в динамиката на египетската революция има важни последици за политическия ландшафт в страната. След оттеглянето на Мубарак и поемането на властта от армията ислямистите станаха просто само част от многото политически партии. Техният фанатизъм беше притъпен.

Защо обаче ислямистите изтърваха влака на арабската пролет? "Мюсюлмански братя" отдавна изживява вътрешна криза. Младото поколение не се разбира със старата генерация. Когато започнаха протестите тази криза излезе наяве.

Братята бяха маргинализирани и никой не слушаше тяхното опяване. Това обаче не означава, че ислямисткото движение се разпада. То ще си намери място в демократичната система. Преди оттеглянето на Мубарак се предполагаше, че при свободни избори ислямистите биха получили около 20% от гласовете. Днес обаче процентът изглежда доста по-малък.

Кадафи не успя да заблуди Запада

При младите либийци, които се противопоставят на Кадафи, ислямисткият дискурс е почти изчезнал. И в Бенгази протестите води новото поколение. Повечето активисти са на по-малко от 30 години. Едни току-що са се върнали от Европа, други - от САЩ, където са следвали или работили.

Те въведоха нови методи за борба, между които са Фейсбук и Туитър. Идеите на Кадафи не ги впечатляват. Те изгориха "Зелената книга", сборник с егоцентрични мисли.

В началото Кадафи се опита да пробуди страха от тероризма, като каза, че бунтовниците са ислямисти, хора на „Ал Кайда“. По този начин той искаше да изпрати към Запада посланието, че ако помогне на бунтовниците, ще подкрепи „Ал Кайда“.

Кадафи обаче не успя да подведе западните страни. Международната общност не можеше да остави слабо въоръженото цивилно население в ръцете на диктатора.

Дълго време западният свят си мислеше, че е по-добре да си има работа с диктатор, отколкото с ислямисти. Европейците си затваряха очите, подкрепяха режимите и сключваха сделки с тях. Така ислямизмът придоби тежест, която не отговаряше на реалността.

Вярно, че „Ал Кайда“ се установява в Северна Африка, взема заложници и оказва натиск над държавите. Но днес вече никой не вярва, че „Ал Кайда“ е истинското лице на исляма.
 
(Дойче веле)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този автор е бая глупав или си мисли,че читателите са глупави. Ислямския фундаментализъм и фанатизъм се върти около убийства на неверници и самоубииства пак с тази цел. Това всеки го знае!
87
1
 
2
 
! Отговори
промто преди 13 години
Дано! Дано! Ако е вярно още едно щуро възприятие сред човечеството, по-малко? Не, че няма още толкова много щуротии, но поне едно по-малко? Стига да е вярно, новината е много хубава.
86
1
 
3
 
! Отговори
Илиев 73 преди 13 години
Ти ,ако не си живял там, спести си мозъчната диария, избълвай си еврейско-американския пропагандизъм в някой френско-англиско- американски форум, и......си почивай....в мир!
85
0
 
7
 
! Отговори
Грамотен преди 13 години
"Това показва, че ислямисткият дискурс (???) вече не функционира."Tлъcтa лъжa! "Но днес вече никой не вярва, че Ал Кайда е истинското лице на исляма."Oще по-тлъcтa лъжa!Bчepa oще eднa xристиянсka cтpaнa беше предaдeнa (прoдaдeнa) нa ислямa. C помoщтa нa "xристиянсka" Фрaнция. Аллаху акбар! Xaлифaтът pacте c дни!
84
0
 
6
 
! Отговори
Крас преди 13 години
Ми те и в Сирия са такива. Талибани . Мюсюлманските братя
83
0
 
8
 
! Отговори
до85 преди 13 години
Ми че първите бунтовници в Либия много ми приличаха на талибани,бради,тюлбани
82
4
 
19
 
! Отговори
Крас преди 13 години
Тези журналисти ни вземат за мезе. Преди десет дни се върнах от Сирия. Там протести има всеки петък. Отиват петък сутрин да се молят и като свърши молитвата почва джихата. Стрелят произволно по улиците, убиват наред. Стрелят срещу силите на реда. Има повече убити полицаи, отколкото цивилни. И всички викат Аллах акбар. Какви са тези пропаканди и тези глупости дето ни пробутват. Свършило се с ислямизма.И за никва демокрация не се борят специално в Сирия. Напротив искат да наложат див ислямизъм
81
0
 
8
 
! Отговори
Петре преди 13 години
ДО долу дс .Благодаря за забележката . Грамотен си , следиш другите за грешки и си злобничък - типичен кадър на ДС .
80
1
 
10
 
! Отговори
do78 преди 13 години
Покупателната възможност беше далеч по голяма,а средната работна заплата беше над 350лв.като го умножиш по 6/сравнявам през храна и задължителни сметки/ се равнява на над 2000лв. сегашни.Кажи ми колко работници особено в малки населени места вземат над 500лв,И според мене сега мъжката заплата трябва да почва от 2000лв.,а не от 240лв.Ние сме най смешни в цяла Европа с0.70 евроцента на час при цени на храни горива,ток по големи от Европа.Най малките часови ставки са 6 евро на час.
79
1
 
10
 
! Отговори
ДС преди 13 години
Батковци , много лошо беше . Баща ми като обикновен бачкатор за 10 години , от 80 до 90 , си е купил тухлен апартамент , чисто нова кола и е отгледал 2 деца . Сега като обикновен работник за 10 години още живея на квартира , карам кола на 15 години и имам 2000 лева спестени с които мога да отида един път на море и те така.
78
3
 
0
 
! Отговори
Долу ДС преди 13 години
По(-)наИвен *** от теб не беше писал близките минути.
77
1
 
5
 
! Отговори
Петре преди 13 години
По найвна статия не съм чел . Тия на снимката викат Алаху акбар и смърт на Израел . Или някой ги мисли за будисти ?
76
7
 
0
 
! Отговори
Долу ДС преди 13 години
Колко лева беше средната заплата в комунистическия лагер България? Имаш ли наглостта да заявиш 1600лв.?
75
0
 
8
 
! Отговори
до долу ДС преди 13 години
Тия дето бяха до партийните секретари и викаха партията това партията онова сега най много викат долу ДС.Аз лично никога не съм членувал в никаква партия,ама много ме е яд на *** дето се въртят около всяка власт
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От Лондон до София - край на смръдлясалия Европейски съюз
73
2
 
6
 
! Отговори
do70 преди 13 години
Работил съм като шофьор на кариерен самосвал,данъка над 1000лв.беше 12%и както споменах по долу се работеше на акорд,доста жени познавам които също докарваха хубави парички в тролейбусен транспорт.По важно е че България беше в 10 по хубавите неща,а сега сме на първо място по мизерия и не само в Европа.А колкото до къщата баща ми остави огромна къща и също работеше като шофьор.А с тия 600лв дету сега ги получаваш не мога да си платя само парното и тока да не говорим за другите разходи по жилищата
72
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, какво млъкнахте, 1000 лева през комунизма беше заплата на директор на завод, бачкаторите работеха за 150-200 лева и останалото си допълваха с крадене. А обикновено семейство, в което жената да не работи нямаше. Всички се напъваха да съберат пари за секция и холна гарнитура, пък и не се връзва с комунистическата пропаганда, че едно време всички работели....
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живеят Християнството и Исляма . Долу безбожниците- слуги на мамона.
70
0
 
1
 
! Отговори
Фродо преди 13 години
Нещо не ми се връзва казаното от алжирският писател Тахар Бен Желун и това което се чуваше като фон във всеки репортаж от арабските страни - аллаху акбар. Дано да е прав! Лично аз се съмнявам. Мисля, че още е рано / за съжаление /.
69
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вземал е, с партийната книжка.