Специално куче в екипа, убил Осама

US специалист: “Това не са просто животни, това са войници”
8 май 2011 13:39, Елка Василева
232
Специално куче в екипа, убил Осама
Снимка: Reuters

Екипът от специалните сили на САЩ, ликвидирал Осама бен Ладен в Пакистан, може би е включвал куче, отлично тренирано за действия в екстремни ситуации, предаде Франс прес.

Армията на САЩ не казва и дума по въпроса за участието на куче в операцията на 1 май срещу лидера на “Ал Кайда”.

"Ню Йорк Таймс" пръв съобщи, че в атаката е използвано четириного от кучешкия род. После и други медии посочиха, че може да става дума за животно, обучено да издирва бегълци, както бе в случая със Саддам Хюсейн, открит в една дупка.

Според "Ню Йорк Таймс" е възможно командосите да са взели кучето, за да попречат на Бен Ладен да избяга от къщата, в която вероятно се е укривал години наред.

Както смята Майк Макконъри, шефът на "Бейдън К9" - компания, която отглежда и обучава бойни кучета за американската армия, в елитната част, провела операцията, може да е била включена само овчарка белгийска или холандска порода заради специфичните им  особености.

"Това са кучета, пъргави като котки, а могат и твърде ефективно да общуват с водача си дори при засилен стрес", изтъква Макконъри.

Според него е възможно подобно куче да е използвано в къщата на Бен Ладен за отвличане на вниманието или заради забележителния нюх, характерен за тези породи.

"Ако ме видите да идвам с куче, може да стреляте по него или по мен. Ако стреляте по кучето, аз ще стрелям по вас. Ако пък стреляте по мен, кучето ще ви тръшне на земята", пояснява експертът.

Това не са просто животни, "способни да се затичат след някоя топка, това са войници", добавя той.

След подобно обучение тези кучета вече не стават за домашни любимци и след като се "пенсионират" по възраст, те заживяват отново в кучкарника на фирмата или "стават част от семейството на някой войник. В никой случай обаче не се отърваваме от тях", отбелязва кинологът.

Неговият колега сержант Уилям Гаскинс заяви пред телевизия Ем Ес Ен Би Си, че американската армия използва 2700 кучета и те са ключов елемент от въоръжените сили на страната.

Армията на САЩ използва най-добрия приятел на човека от времето на войната между Севера и Юга (1861-1865 г.). Участието им в операции значително се разшири по време на войната в Афганистан, например за откриване на взривни устройства, от каквито загиват повечето жертви сред войниците на НАТО в страната, посочва АФП.

Кучетата "са непризнати герои, всеки ден спасяват живота на войници", подчертава Гери Проктър, говорител на въздушната база Лакланд в южния щат Тексас, където се обучават повечето армейски кучета, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
"Екипът от специалните сили на САЩ, ликвидирал Осама бен Ладен в Пакистан, може би е включвал куче, отлично тренирано за действия в екстремни ситуации, предаде Франс прес." Ще се прекатуря от стола от смях, леле, леле :))))) Ами, то може би осама е ликвидиран... може би :))))
198
0
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 213Признавам си, аз убих Осама. Само че не с банан а със Glock.
197
4
 
4
 
! Отговори
555 преди 12 години
Това не са просто животни, това са войнициНе искам да обиждам кучетата, ама като ги знам американците колко са умни, със сигурност кучетата са по-умни, .. :), поне не ядат на макдоналдс ***, .. хаха
196
2
 
5
 
! Отговори
Pfff преди 12 години
Абе я бягайте бе ... куче ... сигурно Ласи се е казвало :D :D
195
2
 
5
 
! Отговори
по-скоро.. преди 12 години
"може би е включвал куче", а може би не...
194
4
 
10
 
! Отговори
xaxaxa преди 12 години
А ЗАЩО ДА НЕ Е МАИМУНА..АКО ОСАМА ТРЪГНЕ ДА БЯГА И СЕ ПОКАТЕРИ НА ПАЛМА,МАИМУНАТА ЩЕ ГО ДОГОНИ И ЗАМЕРВА С БАНАНИ...А АКО Е ДОБРЕ ОБУ4ЕНО МАИМУНЕ МОЖЕ И С БАЗУКИ ДА ГО СТРЕЛЯ.
193
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политика -и за да са на върхът едни ще смачкат всички други дали явно, дали тихомълком. Защо да е невероятно да използват куче, ако този тръгне да бяга из онези пустуши кой да надуши следите му, трябвало е да подсигурят всички възможни сценарии. Едно добре обучено куче защо да не е и убиец. Гледали сме овчарка и съм виждала на село като едно магаре я ритна, тя скочи и го захапа за шийната артерия, така че вярвам, че е възможно кучето да е тренирано да убива.
192
3
 
9
 
! Отговори
Закон преди 12 години
Злобата, която пръскате се връща по един или друг начин обратно към вас. Това е всемирен закон. Научете се да не сте злобни. Стига сте плюли американците. Или ги подкрепете или подкрепете другите - Ал кайда. Полза да се дразните и злобеете НЯМА. Просто подкрепяйте тези които уважавате и харесвате, толкова ли е трудно?!
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СИГУРНО Е КУ4ЕТО НА ОСАМА ОБАМА 4ЕРНОТО КУ4Е ПОМИАРA "БО".
190
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕГА ПЪК КУ4Е...ЛЪЖИТЕ ИМ НЕ СПИРАТ,ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ МАИМУНА .
189
4
 
13
 
! Отговори
от 208 преди 12 години
САЩ и СССР праиха всякакви мизерии по времето на студената война объркаха целият свят най-вече Американците.Всички тия режими в арабския свят са по тяхна вина и те го знаят...създадоха едни извегри само и само страните в тоя регион да не минат под влиянието на СССР...след края на студената война се втурнаха да си оправят грешките...90-91 когато тяхната друшка Садам окупира Кувейт...и от тази война насам лавинообразно...всички рожби на САЩ талибани,ал кайди и не знам си кви се обърнаха срещу тях
188
5
 
6
 
! Отговори
до 188 преди 12 години
Осама беше едно американско творение но той и Ал Кайда не бяха създадени с цел САЩ да има враг за да може да окупира тия райони там...тва е много плитко мислене...Ал кайда бяха създадени по време на студената война с цел да се противоставят на комунизма...САЩ създадоха всички тия режими крайно ислямистски в Ирак,Иран,Афганистан че дори и Кадафи се бръкна именно с тяхна благословия...но не за да им свалят кулите както си мислят някой,а против комунизма за САЩ важеше всичко но само не и комунизъм
187
14
 
14
 
! Отговори
гагаузи преди 12 години
колко са велики тези американци брей брей,мразя ги ....и мишките са им командоси,най добрия американец е мъртвия американец
186
1
 
4
 
! Отговори
sweden преди 12 години
ot koga sa opo4nali ku4eta da hodyat sas kalaq6nikk
185
4
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 12 години
САЩ не се научиха, че с палиативни мерки нещата само се сговняват. Не трябваше да затрият Бин Ладен, а Пакистан и Афганистан едновременно.
184
2
 
1
 
! Отговори
kuchegledach преди 12 години
kogato ti e mil jivota i si pazliv,tehnologiite ne varshat rabota. ne ot amerika ,dori ot kosmosa da si
183
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На официална страница за правителствени документи на американския Конгрес се намира изключително важен проектозакон, наречен Закон за защита на космическото пространство (Space Preservation Act of 2001, H.R. 2977). Този проектозакон е бил внесен за одобрение в Камарата на представителите от конгресмена Денис Кучинич на 02.10.2001 г. Обърнете специално внимание върху факта, че в проектозакона, член 7-ми Дефиниции, подточка (В) Екзотични оръжия, са изброени поименно следните видове оръжия:а) електронни, психотронни и информационни оръжия;б) химически следи (chemtrails) !!!в) оръжейни системи, използващи свръхниски честоти на голяма височина;г) плазмени, електромагнитни, звукови и ултра-звукови оръжия;д) лазерни оръжейни системи;е) стратегически, тактически и извънземни (базирани в космоса) оръжия; ж) химически, биологически, природни, климатични и тектонични оръжия.Следващата подточка (С) обяснява какво означава терминът Екзотични оръжия: Терминът екзотични оръжейни системи включва оръжия, предназначени да увреждат атмосферата и природните екосистеми (като йоносферата - горния слой на атмосферата) или климата и атмосферните условия, както и тектонични оръжия, имащи за цел да предизвикат повреждане или унищожение на определена група хора, регион на земята или атмосферата. (!!!)С това обяснение завършва проектозаконът, но явно неговото съдържание е било твърде откровено и смущаващо, поради която и причина не е одобрен от Камарата на представителите и е върнат за редакция. Няколко месеца по-късно, на 23.01.2002 г., същият проектозакон е отново внесен в Камарата на представителите на американския Конгрес под номер H.R.3616, но в него липсва целият пасаж, който разяснява в три подточки термините оръжие и оръжейни системи!В подточка (А), например, се обяснява, че тези два термина се прилагат спрямо установки, които повреждат или разрушават обект в космоса, в атмосферата или на земята чрез насочване на енергия към този обект, която може да бъде молекулярна или атомна енергия, лъч енергия от субатомни частици, електромагнитна радиация, плазма или радио-енергия с изключително ниска или свръхниска честота. (!!!) По-нататък в същата подточка се обяснява още, че термините оръжие и оръжейни системи се отнасят и за средства, които причиняват смърт или повреда на човека, на неговия биологичен живот, телесно здраве, умствено здраве или физическо и икономическо благосъстояние, чрез употребата на наземно-базирани, морски или космически системи, които използват радиация, електромагнитни, психотронни, звукови, лазерни и други видове енергия, насочена към отделна личност, хора или определени общности, за целите на информационна война, контрол върху поведението или умствен контрол върху личността или популациите. (!!!)Веднага след този параграф следва потресаващото допълнение: чрез разпръсване на химически и биологически агенти около човека. (!!!)
182
5
 
3
 
! Отговори
куче преди 12 години
пише се ***, кььопоолар
181
4
 
5
 
! Отговори
Mango преди 12 години
Когато куче намрази *** кьопек!
180
9
 
17
 
! Отговори
Пьотр преди 12 години
Красная армия всех силнеи!